Lähimatkailua parhaimmillaan! Merellinen Espoo on täynnä kesähelmiä – 9 vinkkiä

Julkaistu: , Päivitetty:

Espoo
Asiantuntija paljastaa merellisen Espoon parhaimmat paikat.
Merellinen Espoo ja Espoon Rantaraitti ovat helmiä, joita eivät tunne vielä kaikki espoolaisetkaan. Noin 40 kilometrin matkalle mahtuu kuitenkin sen verran laaja kattaus matkailuhelmiä, että päiväretkelle kannattaa lähteä mahdollisimman pian.

Tarjolla on liki kaikkea, mitä matkailija voi haluta. Aktiivisen kaupunkielämän ohella tarjolla on muun muassa uimarantoja, luonnonsuojelualue, venerantoja ja ihania saaria, jotka soveltuvat täydellisesti retkeilyyn.

Sitä paitsi, tänä kesänä merelliseen Espooseen pääsevät tutustumaan entistä helpommin myös ne, joilla ei ole omaa venettä. Espoon kohteisiin voi tutustua vaikkapa kaupunkimoottoriveneen, -soutuveneen tai vesibussin kyydissä*.

Espoon Rantaraitin isäntä Lennart Petterssonin 9 vinkkiä Espoon Rantaraitille ja saaristoon:

Kahvilahelmet: Haukilahden Café Mellsten ja Nokkalan Majakka

Haukilahdessa, Mellstenin eli Haukilahden uimarannalla sijaitsee kahvila, josta avautuvat upeat merimaisemat. Café Mellsten tarjoaa kahvilapalveluiden lisäksi kehuttua lounasta, Lennart Pettersson vinkkaa.


Toinen merellisen Espoon ylpeyksistä on Matinkylän rannassa sijaitseva Nokkalan Majakka.

– Kokonaisuus on tosi hieno, rakennus itsessään on näkemisen arvoinen. Kattoterassilta aukeavat merinäkymät kolmeen suuntaan, Petterson kertoo.

Ihanat ravintolat Gula Villan ja Ravintola Paven

Espoon saariston puolella sijaitsee kaksi ravintolahelmeä: Isossa Vasikkasaaressa on kesäravintola Gula Villan ja Pentalan saaressa perinteinen pursiseuraravintola Ravintola Paven. Ravintola on toiminut Esbo Segelföreningenin purjehduspaviljonkina jo 1900-luvun alusta lähtien.


Gallen-Kallelan museo

Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema ja vuosina 1911–1913 rakennuttama ateljee Espoon Tarvaspäässä toimii nykyään museona. Museon yhteydessä on myös kiva kahvila.

– Helsingistä päin tulevat voivat tulla Munkkiniemeen raitiovaunulla, ottaa kaupunkipyörän alle ja pyöräillä loppumatkan, Pettersson vinkkaa.

Luontokokemuksia Villa Elfvikissä

Lennart Pettersson suosittelee lämpimästi myös Villa Elfvikiä, joka tunnetaan luonto- ja ympäristötiedon sanansaattajana.


Elfvikin yhteydessä sijaitsee myös lintutorni ja luontopolkuja, joista osaan pääsee pitkospuita pitkin.

Vesiurheilukeskus Laguuni

Keilalahden ehdoton helmi, Vesiurheilukeskus Laguuni toimii nyt kolmatta kesää.


– Laguunissa pääsee kokeilemaan erilaisia vesiurheilulajeja, kuten wake boardingia ja sup-lautailua. Kyseessä on myös yksi kaupunkisoutuveneiden vuokrauspisteistä, Pettersson kertoo.

Westendin ja Haukilahden uimarannat


Perinteinen uimarantakohde Westend laitettiin kuntoon viime kesäksi. Myös Haukilahden uimaranta ja venesatama sopivat vaikka koko päivän mittaiseen fiilistelyyn.

Soutaen Isoon Vasikkasaareen

Vuokraa kaupunkisoutuvene ja souda vaikka suosittuun Isoon Vasikkasaareen, joka sopii hyvin myös perhekohteeksi. Saaressa on keittokatos polttopuineen, jätehuolto ja vesivessat ja -suihkut. Lisäksi saarella on iso nurmikenttä, jossa voi pelata jalkapalloa tai heittää frisbeetä.

– Helsingistä päin tulevat voivat jäädä pois metrosta Isossa Omenassa, ottaa kaupunkisoutuveneen Nokkalan satamasta ja soutaa Isoon Vasikkasaareen. Aikaa on kolme tuntia, joten tämän matkan ehtii hyvin, Lennart Pettersson kertoo.

Telttailemaan Rövareniin

Hyvä kohde telttailuun on Espoon ulkosaaristossa sijaitseva Rövaren. Saarelle pääsee vesibussiyhteydellä.

– Saaren eteläreunalle aukeaa tosi hieno avomerimaisema, ja jokaiselle löytyy saarelta varmasti oma rauhallinen paikkansa.

Saaristomuseo Pentala

Espoon ehdoton helmi on Pentalan saaristomuseo, josta löytyy tekemistä kaiken ikäisille. Pentalaan pääsee vesibussilla.


Pentalan saaren luonto on mieleenpainuvaa. Keskellä saarta sijaitsee nimittäin järvi, jonka sisällä on saari.

– Sinne pääsee luontopolkua pitkin.
Juttua täsmennetty 22.5. klo 9.26: Jutun 7. kuvassa rannalla sijaitseva rakennus sijaitsee yksityisalueella, mutta sitä voi ihailla mereltä.

Näin tutustut merelliseen Espooseen ilman omaa venettä*

Uusien palvelujen myötä merellisestä Espoosta on mahdollisuus nauttia myös ilman omaa venettä. Ota vesibussi Pentalaan, varaa kaupunkisoutovene tai osta venekyyti itse määrittelemään paikkaan.

Iltareittiliikenne Pentalaan

Aava Lines Oy aloittaa 8.6.2019 linjaliikennöinnin vesibussilla Pentalan saareen torstai-, perjantai- ja lauantai-iltaisin. Vesibussi kulkee Espoon Soukan yhteysvenelaiturin ja Pentalan saaristomuseon laiturin väliä klo 18.10–21.30. Yhteys järjestetään koko kesän ajan 10.8.2019 asti sekä lisäksi 17.8., 24.8. ja 31.8.2019.

Kotivenepaikasta vierasvenepaikka

Satamapaikka.com -palvelun avulla veneilyharrastaja voi varata vierasvenepaikan ennakkoon sekä vapauttaa oman paikkansa vuokrattavaksi sen vapaana ollessa.

Satamat ja venekerhot voivat vuokrata alustan avulla vapaata venepaikkakapasiteettiaan vieraspaikoiksi. Myös veneellä kulkevat työmatkaliikkujat hyötyvät palvelusta, joka tuo tiedon vapaista venepaikoista sijainteineen. Varaukset ja maksut suoritetaan verkossa.

BOUT-venekyytipalvelu

Espoossa on myös mahdollista ostaa ja tarjota venekyytejä.

Veneiden Uber on Bout Oy Ab:n toteuttama mobiilisovellus, joka tarjoaa veneilijöille tilaisuuden liiketoiminnan harjoittamiseen ja kyytien ostajille pääsyn paikkoihin, joihin reittiliikenteen reitit tai aikataulut eivät tällä hetkellä ulotu.

Perille saareen kaupunkiveneellä

Skipperin kaupunkisoutuveneen voi vuokrata kerrallaan kolmeksi tunniksi. Espoossa kaupunkisoutuveneet sijaitsevat Keilarannassa, Otsolahdessa, Haukilahdessa ja Nokkalassa.

Uutena Skipperin kaupunkivene -palvelussa on tänä kesänä kaupunkimoottoriveneet. Ne mahdollistavat pidemmät retket saariin ja muihin retkikohteisiin, sillä niiden varausajat ovat pidempiä. Kaupunkimoottoriveneet sijaitsevat Espoon Keilarannassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt