Junakokki Tapio paljastaa kaksi erehdystä, jotka moni matkailija tekee ravintolavaunussa

Julkaistu: , Päivitetty:

Junamatkat
Junakokki Tapio Kyllönen tietää, mikä ruoka-annos menee kaupaksi niin suomalaisille kuin ulkomaalaisillekin, ja mihin virheeseen matkailijat ravintolavaunussa sortuvat.
Kaukana ovat ajat, jolloin junien ravintolavaunuissa ei kannattanut odottaa liikoja. Kuivahtaneella sämpylällä piti pötkiä koko pitkä matka, eikä valinnanvaraa ollut.

Nykymatkailijat vaativat palvelulta laatua, ja junassa nautitaan ravintolamaailmasta tuttuja herkkuja.

Tänä kesänä VR:n ravintolavaunuissa voi muun muassa herkutella vegaanisella Härkis-BBQ Sandwichilla tai ostaa jäätelön useissa vuoroissa kiertävältä jäätelömyyjältä, VR kertoo tiedotteessa.

375 annosta päivässä

Vegaaniruokia, testimaistajilla testattuja reseptejä ja vaihtuvia listoja.

Junaruoat ja ajat siis muuttuvat, mutta kaikkien aikojen tilatuimmassa ravintolavaunuruoassa on silti vahvaa nostalgian makua.

– Lihapullia ja perunamuusia menee 375 annosta päivässä. Sitä menee yhä kasvavissa määrin, junakokki Tapio Kyllönen kertoo Ilta-Sanomille.
Lihapullien makuun ovat päässeet myös ulkomaalaiset matkailijat.

Jopa aasialaiset, jotka yleensä kantavat junassa mukana omia eväitä, tilaavat mielellään lihapullia – tai toista Suomi-klassikkoa, lohikeittoa.

– Yleisesti ottaen aasialaisilla on kuitenkin omat soijakastikkeet ja nuudelit mukana. He tulevat ravintolavaunuun kysyäkseen kuumaa vettä ja kaatavat nuudelit sinne, Kyllönen selittää.


Perinneruoat eivät silti automaattisesti ole junassakaan hittejä.

Esimerkiksi karjalanpaistin ja muiden lihapatojen suosio on jäänyt vaatimattomaksi.

Kaksi tuttua mokaa

Vuoden verran VR:llä työskennellyt Tapio Kyllönen on oppinut tarkkaan suomalaismatkailijoiden makumieltymykset ja pinttyneet tavat käyttää ravintolavaunua.

Yleisin ravintolavaunuun liittyvä erehdys liittyy Kyllösen mukaan take away -annoksiin.

– Moni ei tiedä, että ravintolavaunusta ostettuja ruokia ja myös virvoitusjuomia tai alkoholittomia juomia voi nauttia omalla istuinpaikallaan. Moni jää ravintolavaunuun, vaikka ostokset voisi viedä mukanaan.

Toinen moka, johon henkilökunta törmää, on omien ruokien ja juomien nauttiminen ravintolavaunussa.

– Tähän ongelmaan törmää säännöllisin väliajoin.


Korjattu juttuun alkoholijuomien tilalle virvoitusjuomia tai alkoholittomia juomia 16.5. klo 15.37. Ravintolavaunusta ostettuja alkoholijuomia ei saa viedä omalle paikalle ravintolavaunun ulkopuolelle.

Tiesitkö tätä?

  • Kaikissa kotimaan kaukojunissa on ravintolapalvelut: joko ravintolavaunu (n. 75 % vuoroista) tai kärrymyynti (n. 25 % vuoroista).
  • Ravintolavaunuissa työskentelee yhteensä 280 junatarjoilijaa.
  • Suurin osaravintolavaunun tuotteista on kotimaisia, mikä korostuu myös asiakkaiden toiveissa. Tarjolla on erilaisia tuotteita moneen makuun, isommasta nälästä pieneen suolaiseen ja makeaan.
  • Suosituimmat ostokset ovat kahvi (1,6 miljoonaa kuppia vuodessa), vesi ja ruoka-annokset, joita myydään yli 200 000 vuodessa. Suosituin annos on lihapullat, joita menee 90 000 annosta vuodessa ja isoja lihapullia 45 000 annosta vuodessa. Lisäksi ostetaan paljon pientä makeaa ja suolaista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt