Kroatian kaunein saari löytyy läheltä Splitiä – upeita, rauhallisia rantoja ja uinuvia kalastajakyliä

Julkaistu:

Kroatia
Kroatian kauneimman saaren tittelin saanut Šolta sijaitsee vain lyhyen lauttamatkan päästä Splitistä.
Löytäisipä lomakohteen, joka hurmaa kirkkailla vesillään, kulinaristisilla nautinnoillaan ja loputtomalla määrällä tekemistä.

Juuri tällainen on Kroatiassa sijaitseva Šolta, jota matkailujulkaisu Travel + Leisure kutsuu maan maagisimmaksi saareksi. Saari saa kiitosta erityisesti luonnonkauneudestaan ja ruokakulttuuristaan. Šoltasta löytyy uinuvia kalastajakyliä, rauhallisia rantoja ja loputtomasti ulkoilumahdollisuuksia.

Tunnelmaltaan Šolta on siis aivan erilainen kuin vaikkapa rauhattomaksi kritisoitu lähisaari Hvar, joka on saanut maineen nuorten bilettäjien mekkana.


Jotkut vertaavat Šoltaa ennemminkin Kreikan Patmos-saareen.

Sekä Šoltan että Patmoksen saarilla on vain vähän paikallisasutusta, kummassakin paikassa on rikas uskonnollinen historia ja korkeatasoista ruokakulttuuria.

Hyvää Šoltassa on myös se, että se sijaitsee vain puolentoista tunnin lauttamatkan päässä Splitistä.

6 vinkkiä Kroatian maagisimmalle saarelle:

1. Valmista hunajaa tuliaiseksi

Šolta on herkkusuiden paratiisi, sillä paikkaa kutsutaan myös hunajasaareksi.

Matkailijat voivat ottaa osaa turistikierroksille, joissa voi paitsi vierailla hunajatiloilla, myös kokeilla, miten herkkua valmistetaan.


Saarella järjestetään turistikierroksia myös tiloille, jotka valmistavat oliiviöljyä. Saaren vientituote valmistuu nykyaikaisen tekniikan avulla hujauksessa.

2. Suosituin ranta


Saaren suosituin ranta, Pebbly Nečujam, sijaitsee saaren pohjoisosassa Necujaminin kupeessa. Tuo mukanasi hyvä kirja tai käy vesiskootteriajelulla. Rannalla on myös lasten leikkialue ja kioskeja, joista voi noukkia syötävää pitkän päivän varalle.

3. Vuokraa kajakki

Pebbly Nečujamin rannan vierestä voi vuokrata myös kajakin.

Tutustu lahdenpoukamaan, katsele miten veden väri vaihtuu sinisestä turkoosiin tai tee pidempi retki Maslincaan, saaren länsipuolelle.

4. Maista paikallista viiniä

Dalmatian tumma viini valmistetaan dobričić-rypäleestä. Valitettavasti saarella on enää muutamia viinitiloja, mutta viinin makuun pääset ainakin Gorne Selossa sijaitsevalla Agroturizam Kaštelanacin viinitilalla ja Purtićin tilalla Srednje Selossa.


5. Ota osaa pyöräretkelle

Šoltan saareen voi tutustua myös pyörällä. Jotkut tulevat lautalla ja kiertelevät saarta maastopyörän selästä käsin.

Pyöräily on myös hyvä tapa tutustua Šoltan viehättäviin vanhoihin kyliin. Retken voi aloittaa Gornje Selosta ja lopettaa Maslincaan.

6. Lähde patikoimaan

Patikoi saaren korkeimmalle kohdalle Gornje Seloon. Näkymä huipulta on huikea.

Lähteet: travelandleisure.com, visitsolta.com

Ota kantaa

Oletko käynyt Kroatiassa?

Kyllä 58% En 42%
Ääniä yhteensä 3088

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt