Lumoava Redang on pieni paratiisi – trooppiselta saarelta löytyvät Malesian upeimmat rannat

Malesian itärannikon tuntumassa sijaitseva Redang on sademetsien peittämä luonnonkaunis saari, jota liikaturismi tai -rakentaminen ei ole pilannut. Siellä odottavat loistavat snorklausvedet, ihanat rannat ja mukavat hotellit.

Rendangin saaristoon kuuluu pääsaaren lisäksi kahdeksan pikkuruista saarta. Meri on luonnonpuistoa.

19.5.2019 17:55

Redangin pääranta Pasir Panjang on ottanut mallia matkailumainoksesta. Hiekka on kuin perunajauhoa ja vesi kylvynlämmintä. Tyynenä päivänä meri on virheettömän turkoosia.

Kaikki palvelut, eli bungalow-hotellit ravintoloineen ja uima-altaineen levittyvät rannan vierellä, mutta silti katseilta piilossa, palmujen takana. Hietikko venyy monen sadan metrin mitalla – ja on lähes typötyhjä.

Missä ovat kaikki ihmiset?

Miltei kaikki hotellit ovat päärannan vieressä. Niistä löytyvät myös ravintolat ja sukelluskeskukset.

Säpinä alkaa, kun aurinko on jo painumassa mailleen. Veneet palaavat snorklausretkiltä samalla kellon lyömällä. Yhtäkkiä matalikko on täynnä Hongkongista, Singaporesta ja muista seudun suurkaupungeista saapuneita nuoria aikuisia snorkkelimaskeissaan, räpylöissään ja keltaisissa pelastusliiveissään.

Kun tulee hämärää, ranta hiljenee taas, ihan yhtä nopeasti kuin se hetki sitten täyttyikin.

Ei juhlijoita eikä reppureissaajia

Aasialaisten tapa viettää rantalomaa tuntuu meikäläisittäin erikoiselta. He eivät halua missään nimessä ruskettua, oleskella hietikolla eivätkä tehdä yksin mitään.

Ellei lasketa pitkiä viikonloppupyhiä, Redangin rannoilla onkin täydellinen rauha maassa.

Saari on pieni – seitsemän kilometriä pitkä ja kuusi kilometriä leveä – ja asukkaita on vähän; noin 250 kalastajaperheen verran.

Perille pääsee ainoastaan veneellä. Hotelleja on aika niukasti. Ne ovat pääosin hyvätasoisia sekä hieman kalliimpia kuin Malesiassa yleisesti, joten reppureissaajia ne eivät juurikaan kiinnosta.

Ravintolat ja baarit sijaitsevat hotelleissa, iltaelämää ei ole, eikä yhtään mitään ostettavaa.

Saari sopiikin nimenomaan kahteen asiaan: rannoilla rentoiluun ja merestä nauttimiseen.

Korallikaloja ja kilpikonnia

Malesian itärannikon tuntumassa on muitakin kauniita saaria – kuten Perhentianin rauhaisa saarikaksikko sekä selvästi isompi ja vilkkaampi Tioman. Mutta niiden rannat ja merenalainen maailma eivät aivan vedä vertoja Redangille.

Sitä ympäröivät vedet ovat suojeltua meriluonnonpuistoa. Snorklaus- ja sukellusvedet lukeutuvat maan parhaimpiin.

Merikilpikonnat pesivät syrjäisillä hietikoilla. Niitä voi nähdä snorklatessa ja sukeltaessa.

Monet hienoimmista snorklauspaikoista löytyvät kätevästi aivan päärannan tuntumasta. Pienen uintimatkan päässä saa ihailla hyvin säilyneitä koralliriuttoja, sateenkaaren värisiä pikkukalojen parvia ja riuttahaiden poikasia.

Hotellien sukelluskeskukset järjestävät veneretkiä kauempana olevien autiosaarten kupeeseen, jossa on lisää tutkittavaa. Merenpohjaan upotettu laivan hylky kuhisee elämää.

Merikilpikonniakin näkee usein. Ne pesivät saaren syrjäisillä hietikoilla, kuten pohjoisrannalla, joka on niille pyhitettyä suojelualuetta.

Liki aution rannan luksusta

Syrjäinen tunnelma vallitsee myös rakentamattomalla Pasir Kalong -rannalla, jonne pääsee kävellen, hotellien takaa lähtevää viidakkopolkua pitkin, kolmessa vartissa. Kun sademetsän sirinä ja surina vaikenevat, avautuu edessä lähes sokaisevan valkea hiekka ja akvamariini meri.

Pasir Kalong -rannalle pääsee viidakkopolkua pitkin tai veneellä. Se on monesti lähes autio.

Kohtisuoraan paahtavalta auringolta voi mennä suojaan rantapuiden ja palmunlehvistä tehtyjen katosten alle. Pari vaatimatonta kojua myy juomia ja hedelmiä. Vesirajassa makoilee kaksi ihmistä.

Muuten ei näy ketään missään.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Info

  • Redangille mennään lautalla Kuala Terengganun satamasta (1 h 40 min), tai hotellien pikaveneillä noin puolessa tunnissa. Kuala Terengganuun pääsee Kuala Lumpurista lentäen tai bussilla.

  • Saarelle kannattaa matkustaa huhti-syyskuussa. Hotellit ovat kiinni monsuunisateiden aikaan, noin marraskuusta maaliskuun alkuun.

  • Majoitus on varattava etukäteen. Hotelleista voi ostaa paketin, joka sisältää täysihoidon ja venematkat, joskus snorklausretkiäkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?