Keskiaikaisia kujia ja Italian kauneimpia rantoja – 5 vinkkiä ihanaan Pohjois-Sardiniaan

Julkaistu:

Italia
Pohjois-Sardinian Algherossa on viihtyisän pikkukaupungin tunnelmaa ja hyviä hiekkarantoja.
Suosittu kesälomakohde toimii myös mainiona tukikohtana tutustua muuhun Luoteis-Sardiniaan.

1. Algheron herkkuja

Ilta-aurinko kultaa Algeron satamassa keinuvat purjeveneet. Rantabulevardilla siemaillaan Aperol Spritz -drinkkejä ja nuoleskellaan jäätelötötteröitä.

Kivenheiton päässä, muurien suojissa, on keskiaikainen, autoilta suljettu vanhakaupunki mukulakivikujineen ja aukioineen, joita reunustavat palatsit ja kirkot, trattoriat ja pizzeriat. Ostoskaduilla vuorottelevat muotiputiikit ja turistipuodit.


Keskiviikkoaamupäivisin voi shoppailla vaatteita ja elintarvikkeita isoilla ulkoilmamarkkinoilla vanhankaupungin ulkopuolella. Useissa kojussa myydään saaren lampaiden maidosta tehtyä pecorinojuustoa, jota käytetään monissa paikallisruoissa.

2. Kauniita lähirantoja

Pitkät ja matalat, valkohiekkaiset ja kirkasvetiset rannat alkavat heti Algheron pohjoispuolelta. Keskustasta on lyhyt kävelymatka Lido di San Giovannille, mutta kauniimpi ja hiekaltaan samettisempi on dyynien suojaama Maria Pia, jossa voi vetäytyä pinjamäntyjen varjoon lekottelemaan.


Bussilla tai vuokrapyörällä pääsee hetkessä myös viehättävälle Spiagga della Bombarden rannalle. Jos viitsii ajella autolla tunnin verran, pääsee Stintinon kylän kupeessa olevalle Spiaggia della Pelosalle, joka on yksi koko saaren ihanimmista rannoista. Hiekka on hienonhienoa ja meri akvamariinia.

3. Jyrkänteitä ja Neptunuksen luola

Seudun komein nähtävyys löytyy Capo Caccian kallioiselta niemeltä. Sen mereen syöksyvä, yli satametrinen jyrkänne näkyy siluettina Algheroon saakka.


Majakalta laskeudutaan alas pystysuoraan kallionseinämään tehtyä, 650 askelman portaikkoa. Lokit kirkuvat ja aallot möyhentävät indigonsinistä merta. Meren tasalta astutaan Grotta di Nettunoon. Kauniisti valaistu muinainen luolasto on satumaailma avarine tippikiviluolineen, tunneleineen ja peilityynine järvineen.

Jos saapuu luolaan veneellä Algerosta, välttyy portailta, mutta jää paitsi hienoista näköaloista, joita saa tähyillä jyrkänteen laelta.

4. Somin pikkukaupunki, Bosa

Algherosta on Bosaan tunnin ajomatka, mutta jylhiä rantakallioita myötäilevän upean maisematien soisi jatkuvan pitempäänkin. Kaunis on myös Bosa. Vanhat pastellinväriset talot ja kalastusveneet heijastuvat sen vierellä virtaavan joen pinnasta. Piazzoja reunustavat vanhat palatsit.


Eloisat keskustakadut muuttuvat hiljaisiksi ja kapeiksi kujiksi, kun kipuaa kukkulan rinnettä kohti raunioitunutta linnaketta. Sieltä näkee kauas ympäröivään maaseutuun ja kukkuloille.

Lounaaksi voi herkutella Cossu Giovannin (Via Ginnasio 6) loistavalla palapizzalla, joka kääräistään paperiin. Su Camasinu -viinibaarissa (Via del Carmine 104) saa maistella kaupungin harvinaista Malvasia-viiniä, tai muita saaren viinejä.

5. Korinpunojien koti, Castelsardo

Sardinian kauneimpien paikkakuntien tittelistä kilpailee Bosan ohella myös kukkulan rinteeseen, meren partaalle rakennettu Castelsardo. 1100-luvulta juontuva linnoituskaupunki on täynnä mäkisiä kujia ja lukemattomia rappusia, mutta myös pastellivärejä, ruukkukukkia ja pieniä ravintoloita. Muhkuraisilla kujilla kissat oikovat jäseniään.


Castelsardo on perinteinen korinpunojien kylä, ja korituotteita myydään yhä kujien varsilla. Iäkkäämmät naiset punovat niitä kotirappusillaan ja asuntojen ovensuissa.Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt