Ihmiset ostavat netistä toisten nimissä olevia lentolippuja – Finnair: Voi johtaa jopa lentokieltoon - Matkat - Ilta-Sanomat

Ihmiset ostavat netistä toisten nimissä olevia lentolippuja – Finnair: Voi johtaa jopa lentokieltoon

Finnairin tiedossa on, että ihmiset matkustavat toisten nimissä olevilla lentolipuilla. Sitä, kuinka yleistä se on, ei lentoyhtiöstä kommentoitu.

Julkaistu: 13.5.2019 11:23

Finnairin tiedossa on, että ihmiset matkustavat toisten nimissä olevilla lentolipuilla. Tämän tyyppinen toiminta ei kuitenkaan lentoyhtiön mukaan vaaranna turvallisuutta.

”Seuraavat lennot miehen nimellä myynnissä. Laita viestiä, jos halvat lennot kiinnostavat.”

”Finnairin lento sunnuntaina naisen nimellä kaupan!”

Halvat hinnat saattavat joskus houkuttaa ostamaan lentoja tietylle välille yli oman tarpeen, jos matkustaa usein samaa väliä. Jos liput jäävät käyttämättä, saatetaan niitä kaupata muille esimerkiksi Facebook-ryhmissä.

Toisen henkilön nimissä olevalla matkalipulla koneeseen nouseminen on mahdollista, koska EU- ja Schengen-maissa passia tai muuta henkilötodistusta ei välttämättä joudu näyttämään matkan aikana kertaakaan, jos matkustaja hoitaa itse lähtöselvityksen ja on liikkeellä pelkän käsimatkatavaran kanssa.

Lisäksi nimen vaihtaminen lippuun maksaa tai joidenkin lipputyyppien kohdalla muutokset matkustajatietoihin eivät ole edes mahdollisia.

Näin vastaavat Finnair ja Norwegian

Finnairin viestinnästä kerrotaan Ilta-Sanomille, että ilmiö on tunnistettu ja lentoyhtiön tiedossa. Siihen lentoyhtiöstä ei kuitenkaan otettu kantaa, kuinka yleistä toisen ihmisen nimissä olevalla lentolipulla matkustaminen on.

– Mikäli meillä on syytä epäillä lippujen väärinkäyttöä, pyydämme matkustajaa esittämään henkilöllisyystodistuksen lähtöportilla, minkä avulla varmennamme, että lentolipussa oleva nimi ja matkustajan henkilöllisyys täsmäävät, Finnairista kerrotaan.

Entä minkälaisia seurauksia toisen ihmisen lipulla matkustamisesta voi olla?

– Päällimmäisenä seurauksena on lennolle pääsyn evääminen. Lipusta ei luonnollisestikaan makseta mitään takaisin. Tapauksesta riippuen voimme myös harkita muita jatkoseuraamuksia, esimerkiksi mahdollista lentokieltoa lippua väärinkäyttävälle henkilölle.

Turvallisuusuhaksi tällaista toimintaa ei kuitenkaan lentoyhtiössä lasketa.

– Tämän tyyppinen toiminta ei vaaranna lennon turvallisuutta. Kaikki matkustajat ja heidän tavaransa turvatarkastetaan aina ennen lennolle nousua, Finnairista muistutetaan.

Myöskään toisesta suomalaisten suosimasta lentoyhtiöstä Norwegianista ei otettu kantaa siihen, kuinka yleisestä ilmiöstä on kyse.

Norwegianin viestintäpäällikön Astrid Mannion-Gibsonin mukaan kyseessä ei ole kuitenkaan iso ongelma. Hän kuitenkin huomauttaa, että toisen nimissä olevalla lentolipulla matkustaminen on laitonta.

– Niin kauan kuin lipussa on sitä käyttävän matkustajan nimi, on lippujen myyminen täysin ok. Jos lippu myydään toiselle matkustajalle, voi nimen vaihtaa pientä maksua vastaan, hän kertoo Norwegianin käytännöistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?