Nelihenkinen suomalaisperhe asui talven pimeät kuukaudet Espanjassa – nyt Miika ja Gia kertovat, mitä monen unelma maksoi - Matkat - Ilta-Sanomat

Nelihenkinen suomalaisperhe asui talven pimeät kuukaudet Espanjassa – nyt Miika ja Gia kertovat, mitä monen unelma maksoi

Haaveiletko talvesta Espanjan auringon alla? Fuengirolassa talvehtinut suomalaisperhe laski, miten paljon Suomea halvemmaksi eläminen uudessa maassa tuli.

Gia ja Miika lapsineen valitsivat Espanjan talvehtimispaikaksi, koska työt ja elämäntilanne sen sallivat. Nyt he kertovat, mitä eläminen Espanjassa maksoi.

10.5.2019 18:59

Viettääpä seuraava synkkä talvi kaukana Suomesta.

Tällaisen reissun teki suomalaispariskunta Gia ja Miika lapsineen. Nelihenkinen perhe asui talven kylmät ja pimeät kuukaudet Espanjan Fuengirolassa, joka tunnetaan suomalaisasutuksestaan.

Kotona perheen kuopuksen kanssa oleva Gia ja Suomessa säännöllisesti töissä käynyt it-ammattilainen Miika valitsivat Espanjan talvehtimispaikaksi, koska työt ja elämäntilanne sen sallivat, ja koska Fuengirolassa oli perheen koululaiselle suomenkielinen opinahjo.

Fuengirola oli myös sopivan lähellä niin, että ystävät ja sukulaiset pääsivät tapaamaan perhettä. Lisäksi perheen oli helppo käydä muutaman kuukauden välein Suomessa hoitamassa asioita.

Huhtikuussa Suomeen palannut Miika ja Gia avaavat nyt reissunsa kustannuksia matkablogissaan Matkakuume.net.

Paluu Suomeen oli pienimuotoinen järkytys, sillä Suomen hinnat pääsivät jälleen yllättämään. Gia huomauttaa kuitenkin, että eri maiden tilannetta ei ole järkevää vertailla keskenään. Taustalla vaikuttavat useat asiat aina verotuksesta infrastruktuurin kustannuksiin.

Näin paljon elämä Espanjassa maksoi:

Asuminen

Espanjaan muuttava saattaa pettyä vuokra-asuntoa etsiessään paikalliseen sisustusmakuun, mutta vuokra-asuntojen hinnat saattavat yllättää iloisesti.

Asumiseen kului kuukaudessa yhteensä noin 950 euroa.

Nelihenkinen perhe vuokrasi Los Bolichesista, suomalaisillekin tutulta turistialueelta asunnon, jonka vuokra oli 790 euroa kuukaudessa. Asunnossa oli 90 neliötä, neljä huonetta, keittiö ja kaksi kylpyhuonetta. Asunnon vesi-, sähkö- ja kaasulaskuihin kului muutamia kymppejä.

– Talvella lämmitykseen saattaa kulua isompiakin summia, jos asunto on kylmä, ja niissä on kylmää hohkaavat, yleisesti käytetyt marmorilattiat. Keskuslämmitystä on harvassa asunnossa, Gia muistuttaa.

Autopaikasta perhe maksoi 60 euroa kuukaudessa ja internetistä (100Mb/s) 50 euroa kuussa.

Kauppa

Nelihenkisen perheen kauppalasku oli tavanomaisesti 70 euroa viikossa. Summaan sisältyivät viikon lämpimät ruoat (n. 3–4 kpl), aamupalatarpeet, maidot, mehut, leivät, leikkeleet, juustot, kasvikset sekä esimerkiksi vaippaostokset, vedet ja satunnaiset viinipullot.

Kun summaa vertaa Suomeen, perhe teki huomattavaa säästöä. Heidän laskelmiensa mukaan vastaava setti maksaa Suomessa yleisesti 130 euroa, tosin ilman viinejä.

Vaipat olivat Espanjassa Suomea kalliimpia.

Perhe hankki lisäksi marjoja, hedelmiä ja kasviksia suoraan tuottajilta.

”Karkean arvion mukaan torilla maksoimme n. 30–40 euroa sellaisesta setistä, joka Suomessa maksaisi 100 euroa”, blogissa kerrotaan.

Perhe hankki esimerkiksi hedelmät suoraan tuottajilta.

Lue tarkempi selvitys elämisen kustannuksista Espanjassa Matkakuume-blogista!

Ravintolat

Perhe kävi Espanjassa myös ravintoloissa.

Vaatimattoman aamiaisen söi Fuengirolassa 3–5 eurolla, laadukkaan 15 eurolla. Lounaasta sai maksaa vaatimattomassa paikassa 5–7 euroa ja viinistä euron tai kaksi lisää.

Perhe testasi myös fine diningin. Yhdentoista ruokalajin illallinen viineineen kustansi henkilöä kohden 120 euroa.

Liikenne

Myös autoilu on Espanjassa halvempaa, Matkakuume-blogissa kerrotaan. Bensan hinta on noin 1,30 euroa litralta, eli muutama kymmenen senttiä Suomen hintoja edullisempaa.

Välttämättä autoa ei tarvita lainkaan. Julkisilla pääsee pidemmälle edullisesti.

Koulu

Nelihenkiseen perheeseen kuuluu myös koululainen, jonka koulunkäynnistä joutui Espanjassa maksamaan 440 euroa kuukaudessa.

Espanjalaiseen kunnalliseen kouluun pääsee kuitenkin ilmaiseksi.

Palvelut

Palveluihin perheellä meni kuukaudessa noin 200 euroa.

Yleisesti ottaen työn hinta on Espanjassa paljon alhaisempi kuin Suomessa.

Tunnin siivouksen hinta on 10 euroa, tunnin hieronta 30–40 euroa ja manikyyri/pedikyyri 15 euroa. Kymppikortti lähisalille ja ryhmäliikuntaan maksoi 35 euroa.

Eikö taulukko näy? Voit katsoa sen myös täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?