6 kotimaan helmeä, jotka kaikkien kannattaisi nähdä edes kerran elämässä

Kokosimme yhteen matkailuhelmet kotimaanmatkaa suunnitteleville.

Kotimaanmatkailu kiinnostaa suomalaisia. Kolmen viime vuoden aikana kotimaanmatkailua ovat lisänneet eniten 18-44-vuotiaat.

Matkailu kotimaassa elää ihailtavaa nousukautta, ilmenee Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistyksen Suoma ry:n teettämästä kyselytutkimuksesta.*

Selvityksen mukaan jopa 74 prosenttia suomalaisista aikoo tulevana kesänä matkustaa Suomessa. Erityisesti kotimaassa matkailu kiinnostaa nuoria.

Kolmen viime vuoden aikana kotimaanmatkailua ovat lisänneet eniten 18-44-vuotiaat.

– Asenteissa ja odotuksissa on nähtävillä muutosta. Yhä useampi etsii esimerkiksi Euroopan kaupunkikohteen sijaan viikonloppuvaihtoehtoja kotimaasta. Kesälomareissuilta ei odoteta pelkkiä nähtävyyksiä, vaan ennen kaikkea elämyksiä ja rentoa mielentilaa, kertoo tiedotteessa Suoma ry:n puheenjohtaja Anne-Marget Hellén.

 

Suoma ry:n kyselytutkimuksessa vastaajien TOP5-listalle pääsevät tänä kesänä luontokohteet, kaupunkikohteet, päiväretket lähiseuduille, retkeily ja patikointi sekä tasavertaisina hyvinvointilomat hotellissa tai kylpylässä ja vuokrattavat lomamökit.

Anne-Marget Hellénin mukaan kotimaan matkailutarjonta vastaa mainiolla ja monipuolisella tavalla kysyntään ja trendeihin.

– Harvassa maassa luonto ja kaupungit kulkevat yhtä kauniisti käsi kädessä kuin Suomessa, eikä valintaa kahden teeman välillä tarvitse välttämättä edes tehdä.

Suoma ry:n kampanja esittelee tänä vuonna jopa yli 100 syytä matkustaa Suomessa. Kampanja kokoaa verkkosivustolle 100syytä.fi kotimaan matkailun mahdollisuudet entistä näyttävämmin sekä tarjoaa inspiraatiota ja uuden ajan Suomi-fiilistä.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ja Saaristoasiain neuvottelukunnan (SANK) tukema markkinointiviestinnän kampanja alkaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa jo toukokuussa ja jatkuu syyskuun loppuun asti. Suoma ry, TEM ja SANK ovat samoilla linjoilla siitä, että kotimaanmatkailun kestävä kasvu edellyttää ihmisten aktivointia tasaisemmin ympäri vuoden. Esimerkiksi vesistöjen äärellä ja saaristossa on paljon kohteita, jotka ovat parhaimmillaan kesäsesongin ulkopuolella.

Matkabloggaajan helmet

Luontoa, kaupunkikohteita, retkeilyä…missä Suomen helmet sitten lymyilevät?

Kotimaanmatkailu kiinnostaa suomalaisia, kyselytutkimus paljastaa.

Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -blogia kirjoittava Veera Kinnunen kertoo Ilta-Sanomille omat kotimaan suosikkinsa.

6 ihanaa Suomi-kohdetta:

Koli

Upea Koli hurmaa maisemillaan. Kolin korkein huippu Ukko-Koli ja kansallismaisemissa kulkeva Herajärven kierros kuuluvat Kinnusen suosikkeihin.

Herajärven kierrokseen Kinnunen ei kyllästy ikinä. Metsäisillä vaaroilla, varjoisissa lehdoissa ja kulttuurimaisemissa kulkevan reitin voi kulkea eripituisina pätkinä.

Veera Kinnunen kirjoittaa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia.

Veera Kinnunen voisi matkustaa Kolille myös pelkän hotellin vuoksi.

Kolin kansallispuistossa sijaitseva Break Sokos Hotel Koli hurmaa miljööllään. Suoraan huoneista on näkymä Pielisjärvelle.

Kolin alueella on mahdollisuus majoittua myös majataloissa, joissa voi kokeilla eksoottisia matkailukokemuksia, kuten saunajoogaa tai shamaani-istuntoja, Kinnunen vinkkaa.

Majatalosta majataloon

Pohjois-Karjalassa sijaitsee myös hauska matkailukonsepti Majatalosta majataloon, jossa matkailija pääsee kulkemaan majatalojen väliä hiihtäen, pyöräillen tai meloen. Majataloissa odottaa perinteinen suomalaisidylli puulämmitteisine saunoineen ja kansallisruokineen.

Majatalosta majataloon -retket valittiin Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi vuonna 2015.

Roadtrip Lappiin

Miksi lähteä ulkomaille, kun Suomesta löytyy sellainen helmi kuin Suomen Lappi?

Ensi kesänä Veera Kinnunen aikoo tehdä automatkan muun muassa Leville, Muonioon ja Kilpisjärvelle. Samalla Kinnunen pysähtyy Kainuuseen, vuonna 2017 avattuun Hossan kansallispuistoon.

Matkaan kuuluu myös retki karhusafarille.

Kolin maisemat ihastuttavat.

Karhusafarilla eläinkunnan elämää pääsee tarkkailemaan eräoppaan johdolla tarkkailumajassa. Retken voi valita myös luontopainotteisesti, esimerkiksi luontovalokuvaukseen keskittyen.

Staycation

Lomailun ei aina tarvitse tarkoittaa pitkää matkaa. Vastuullinen lomailija voi lähteä lomalle omaan kotikaupunkiin.

Veera Kinnunen on kokeillut staycationia omassa kotikaupungissaan Helsingissä ja lähellä Vantaalla, Flamingo Span yhteydessä. Kylpyamme, kuohuva juoma ja hyvä ruoka takaavat, että lomasta lähihotellissa tulee onnistunut.

Etkö vielä tiedä, mitä trendikäs sana staycation tarkoittaa? Termillä viitataan siis lähilomailuun omassa kotikaupungissa tai lähiseuduilla.

Saariston rengastie

Lähtisikö ensi kesänä karhusafarille?

Autolla tai vaikkapa pyörällä kuljettava Saariston rengastie on täydellinen kesälomaretki luontoa ja hyvää ruokaa rakastaville. Matkan varrella voi pysähtyä hyviin ravintoloihin, vierailla putiikeissa ja majoittua ylellisissä majataloissa. Luonto on silti aivan vieressä.

Porvoo

Matkailuklassikko Porvoota ei sovi jättää listalta pois, vaikka moni on siellä jo käynytkin.

Matkan Porvooseen voi toteuttaa vaikkapa veneretkenä Helsingistä käsin. Porvoossa voi viettää pari tuntia jokiristeillen, ravintoloissa syöden ja shoppaillen, ja palata illan tullen takaisin kotiin.

*Kyselytutkimus toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 16.-23.4.2019. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 000 täysi-ikäistä suomalaista, ja otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.

Mikä sinusta on ehdoton kotimaan matkailuhelmi? Paljasta se alla kommenteissa!

Lisätty tieto 100 syytä matkustaa Suomessa -kampanjasta 10.5. klo 16.41.

Saariston rengastiellä riittää tasokasta ravintolatarjontaa.

Suoma ry:n listaamat kotimaanmatkailun trendit 2019:

1. Luontokohteet ja retkeily

Viime kesänä suomalaiset vierailivat ennätysmäärän kansallispuistoissa. Innostus ei ole ainakaan hiipumassa. Pelkkien maisemien ihailun sijaan retkeily kiehtoo yhä useampia. 40 kansallispuistoa tarjoaa reittejä jokaiseen makuun.

2. Lähimatkailu ja staycation

Paikallisuus on nyt pop. Huoli ympäristöstä on saanut yhä useamman pohtimaan omaa hiilijalanjälkeään ja tutkimaan matkakohteita lähellä. Tänä kesänä kannattaa rohkeasti etsiä kohteita oman mökkimatkan varrelta tai varata hotelli omasta kotikaupungista ja nauttia tarjonnasta turistin silmin.

3. Rauhoittuminen ja hiljaisuus

Hiljaisuus, puhdas ilma ja koskematon luonto ovat kiehtoneet turisteja jo pitkään. Nyt myös suomalaiset itse alkavat ymmärtää tyhjyyden ja tekemättömyyden taian matkustaessa. Luonnonrauhaa kaipaava voi ottaa suunnaksi esimerkiksi Lapin yöttömät yöt, Saimaan kansallismaisemat tai merellisen majakkasaaren.

4. Ruoka ja makuelämykset

Lähellä tuotettu ruoka, huolella valitut viinit, suomalaiset maut ja tarinat annosten takana kiinnostavat. Makunystyröitä voi helliä esimerkiksi Saimaa Gastronomyn kohteissa, saariston syksyn sadonkorjuujuhlissa tai Ahvenanmaalla merenluodolle katetulla saaristopäivällisellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?