Jenna otti lopputilin ja muutti Mikkelistä ulkomaille – saksalaisen virkailijan täysin väärä käsitys Suomesta löi ällikällä - Matkat - Ilta-Sanomat

Jenna otti lopputilin ja muutti Mikkelistä ulkomaille – saksalaisen virkailijan täysin väärä käsitys Suomesta löi ällikällä

Jenna Ropponen pakkasi elämänsä kahteen matkalaukkuun ja jätti Suomen neljä vuotta sitten, eikä ole katunut hetkeäkään.

Jenna on pyöritellyt päässään ajatusta Suomeen palaamisesta, mutta ainakaan juuri nyt se ei tunnu houkuttelevan.

4.5.2019 13:33

Kun Jenna Ropponen, 29, katsoo kymmenen vuotta menneisyyteen, hän ei olisi koskaan uskonut elämänsä olevan nyt Keski-Euroopassa. Kieliopinnot tökkivät pahan kerran jo peruskoulussa ja ammattikoulussa Jenna läpäisi englannin opinnot vain nipin napin.

– Nyt puhun englantia päivittäin ja kielivarastostani löytyy suomen lisäksi myös ranska. Eli ei tämä nyt ihan turha juttu ollut, hän hymyilee.

Jenna alkoi suunnitella ulkomaille muuttamista syksyllä 2014. Se oli ollut kielivaikeuksista huolimatta nuoren naisen pitkäaikainen haave.

– Olin kokoaikaisessa työsuhteessa. Olin todella tyytyväinen työhöni, mutta vähemmän tyytyväinen elämääni työn ulkopuolella, Jenna kertoo. Hän asui noihin aikoihin kotiseudullaan Mikkelissä.

Jenna aloitti opiskelemaan saksan kieltä jo Suomessa. Hänen lähtötasonsa oli täysi nolla, mutta se ei estänyt rohkeaa naista muuttamasta Saksaan.

Unelma ulkomailla asumisesta sai tulta alleen seuraavana keväänä, kun Jennalle näytettiin vihreää valoa Frankfurtissa päämajaansa pitäneestä kansainvälisestä yrityksestä. Suomenkielentaito katsottiin eduksi, sillä yrityksellä oli lukuisia suomalaisia asiakkaita.

– Päätin, että tämä työ on pakko saada.

Jenna ilmoitti vuokranantajalleen lähdöstään, laittoi suurimman osan omaisuudestaan myyntiin ja osti menolipun Saksaan. Huhtikuun loppuun mennessä koko elämä oli pakattu kahteen matkalaukkuun.

 Itseämme vartenhan me täällä elämme.

Virallisen työhaastattelun jälkeen varmistui, että Jenna sai paikan.

– Suomeen jäi perhe sekä moni läheinen ystävä. En silti ole koskaan ollut riippuvainen ihmisistä, joten päätös ulkomaille muuttamisesta ei tuntunut tuskaiselta. Itseämme vartenhan me täällä elämme.

Suomesta pois muuttaminen oli Jennan mukaan ihanan yksinkertaista. Sitä yksinkertaisuutta hän ikävöi yhä.

– Suomessa hommat hoituvat kätevästi netissä ja sopimukset pystyy yleensä katkaisemaan kuukauden varoitusajalla. Saksassa huomasin, kuinka vanhanaikaisesti ihmiset hoitavat esimerkiksi muuttoilmoituksensa. Vuokra-asunnon tai nettisopimuksen irtisanomisesta on ilmoitettava vähintään kolme kuukautta aiemmin ja sekin pitää tehdä postitse, Jenna luettelee.

Myöskään korttimaksut eivät olleet kaikkialla Saksassa itsestäänselvyys vielä neljä vuotta sitten.

– Se on onneksi muuttunut.

Jennaa ihmetytti, että Saksassa suuri osa maksuista suoritettiin käteisenä vielä muutama vuosi sitten.

Jennan mukaan Saksassa suhtaudutaan positiivisesti ulkomaalaisiin, etenkin pohjoismaalaisia. Hassuja kömmähdyksiä on silti osunut kohdalle.

– Olin kirjaamassa itseäni Saksan kirjoille, mutta virkailija ei uskonut Suomen olevan EU-maa, Jenna muistelee nauraen.

Jennan palkka pysyi muutosta huolimatta suunnilleen samana, mutta alhaisempien elinkustannusten takia rahaa jää kuussa enemmän käytettäväksi. Se mahdollistaa esimerkiksi ravintolassa syömisen useammin kuin kerran kuussa.

Jenna kiittää uutta kotimaataan myös toimivasta terveydenhuollostaan.

– Ihmiset puhuvat aina Suomen loistavasta terveydenhuollosta, mutta onko se oikeasti niin loistava, Jenna kysyy.

– Saksassa terveydenhuolto perustuu vakuutuksiin, jolloin kuukaudessa tietysti maksetaan enemmän, mutta hoitoa on saatavilla paremmin ja kuukausittaiset vakuutusmaksut kattavat yleensä lääkärikäynnit. Myös lääkkeet ovat Saksassa paljon halvempia kuin Suomessa.

Jennan mukaan Sveitsissä asiat hoituivat jo huomattavasti Saksaa helpommin.

Ulkomailla asuminen sai uuden käänteen vuonna 2017, kun Jenna päätyi muuttamaan puolisonsa perässä Sveitsiin. Pari oli tavannut toisensa aiemmin Saksassa.

Etäsuhteeseen kyllästynyt Jenna irroittautui työelämästä ja ryhtyi vuodeksi au pairin tehtäviin. Mutta koska vuoden jälkeen työpaikan saaminen osoittautua Sveitsissä luultua hankalammaksi, pari päätti palata yhdessä takaisin Saksaan. Nyt he asuvat Länsi-Saksassa Mainzissa, jossa Jenna työskentelee hotellin vastaanottovirkailijana.

– Sveitsistä mukaani tarttui ranskankielentaidon lisäksi arvostus turvallisuutta ja suoraa demokratiaa kohtaa. Sen lisäksi välivuosi sai minut miettimään omaa elämääni sekä sitä, mitä oikeasti haluan.

Vaikka Jenna kaipaa yhä ystäviään ja perhettään, hän on enemmän kuin tyytyväinen elämäänsä ulkomailla. Yhteydenpito on helppoa nykyteknologian ansiosta.

Jenna pyrkii käymään kotopuolessa suunnilleen kerran vuodessa ja hän on puolisonsa kanssa harkinnut myös Suomeen muuttamista. Se ei kuitenkaan houkuttele ainakaan juuri nyt.

– Seuraan paljon suomalaista mediaa ja se kuva, jonka Suomesta saa tällä hetkellä, ei saa minua innostumaan Suomeen palaamisesta. Olen aina pitänyt Suomea parhaana paikkana asua lapselle, ja olisi todella ihana asua Suomessa sitten kun tulevaisuudessa mahdollisesti on omia lapsia, mutta se jää nähtäväksi.

–Ei ole väliä vaikka olisit 20-, 30- tai 50-vuotias, eikä ole väliä, vaikka englanninkielentaito olisi ruosteessa, koskaan ei ole liian myöhäistä.

Omat haasteensa elinpaikan suhteen tekee myös kaksikielinen parisuhde.

– Siitäkin syystä Saksa on tällä hetkellä paras vaihtoehto meille molemmille, sillä täällä olemme molemmat tasavertaisia.

– Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä, ja kuten isäni sanoo, maailmassa ei ole sellaista paikkaa, mistä ei pääsisi takaisin kotiin.

Jenna on pyöritellyt päässään ajatusta Suomeen palaamisesta, mutta ainakaan juuri nyt se ei tunnu houkuttelevan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?