Kuolema, Tappo, Telotussuo... Suomen julmimpien paikannimien takaa löytyy karuja tarinoita

Julkaistu:

Paikannimet
Ruumismänty, Julmajärvi, Murhasaari…Suomen kartalta löytyy lukuisia paikannimiä, joihin liittyvät tarinat saavat selkäpiin karmimaan.
Suomen karttaan mahtuu koko elämän kirjo. Paikat saavat aina nimensä jollakin perusteella.

Karttakeskuksen vastikään julkaisema Murhasaari ja muita julmia paikannimiä Suomessa -kartasto kertoo, minkälaisia erilaisiin julmuuksiin ja onnettomuuksiin liittyviä tapahtumia on päätynyt nimistöömme.

Kokosimme yhteen Karttakeskuksen julkaisun mieleenpainuvimmat paikannimet.


Julmajärvi

Rovaniemen ja Kuusamon puolessavälissä sijaitseva Julmajärvi on saanut nimensä murheellisesta tarinasta, kun järveen hukkui lapsi.

Kuolema

Kuopioon menevän maantien varrella ovat kulmakunnat Halla-aho, Nälkämäki ja Kuolemankorpi eli Kuolema, Karttakeskus kertoo.

Tarinaperinteessä halla, nälkä ja kuolema liittyvät yhteen.

Kuolemankorvessa on erään tarinan mukaan kuollut sotilaita Suomen sodan aikaan.

Murhasaari

Oulun vieressä sijaitsevan Murhasaaren nimi liittyy sotahistoriaan. Kerrotaan, että Kellon kylän väki piilotteli Isovihan aikana Murhasaaressa. Vainolainen oli kuitenkin löytänyt heidät ja surmannut siellä olleet, yhtä miestä lukuun ottamatta, Karttakeskus kertoo.

Piiankuolema

Lohjasta luoteeseen päin sijaitsee paikka nimeltä Piiankuolema. Se on saanut nimensä tapahtumasta, jossa piika yllätti karjavarkaat itse teosta. Varkaat tappoivat hätäpäissään piian.

Ruumismänty

Tampereelta luoteeseen sijaitsee Ruumismänty-niminen paikka.

Sen nimi tulee muinaisesta tavasta kuivattaa männyssä ruumiita, Karttakeskus kertoo. Vainaja pantiin kesällä laudalle asetettuna puun oksalle, ja tuuli kuivatti ruumiin.

Tappo

Varsinais-Suomessa sijaitsee vierekkäin kaksi Tappo-nimistä paikkaa. Niistä pohjoisempi on saanut nimensä mahdollisesti siitä, että pellolla on puitu eli tapettu viljaa.

Telotussuo

Ei mikä tahansa paikka, vaan Telotussuo. Tämä paikannimi on saanut nimensä saanut nimensä sanasta tela, joka tarkoittaa pitkospuita.

Viimeinentuomio

Oulun lähellä sijaitseva Viimeinentuomio on toiminut aikaisemmin niittyalueena. Nimensä se sai siitä, että niitty niitettiin aina viimeiseksi Tuliladon ja Saunaladon niittyjen jälkeen.

Millaisia erikoisia, suomalaisia paikannimiä sinä olet bongannut? Kerro alla kommenteissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt