Idyllisin Mallorca löytyy vuoristosta – ihania kyliä, turkoosivetisiä rantapoukamia ja lumoavia maisemia

Julkaistu:

Mallorca
Hunajanvärisiä vuoristokyliä, Välimereen syöksyviä jyrkänteitä ja oliivipuiden täplittämiä rinteitä – niitä voi ihailla liki sata kilometriä pitkällä Serra de Tramuntanan vuoriketjulla, joka hallitsee koko Mallorcan länsiosaa.
Männyt, sypressit ja villitimjami tuoksuvat. Tie kiemurtaa vuorten väleissä. Tämän tästä pilkahtaa näkyviin safiirinsinen Välimeri, tai jokin kylä, joka sulautuu kauniisti maisemaan.

Fornalutxissa, aivan kuten muissakin Serra de Tramuntanan vuoristokylissä, puut notkuvat appelsiinien ja sitruunoiden painosta. Mukulakivikujilla kulkiessa kengän alla narskuvat oliivien kivet.


Muurit rajaavat mantelipuiden koristamia pikkupihoja, ja vanhat kivitalot ovat huolella kunnostettuja.

Aamulla ovat äänessä vain linnut ja kirkonkellot, sekä kahviloiden reunustamalle pääaukioille saapuneet espanjalaiset maastopyöräilijät, jotka ovat kovasti tohkeissaan nousustaan kylään.


Ylhäällä vuorten kainalossa lepäävää Fornalutxia kehutaan paitsi Mallorcan, myös yhdeksi koko Espanjan kauneimmista kylistä. Moni asukas on nykyään ulkomaalainen, mutta paikkakunnan ilme on perinteikäs ja maalaismainen.

Se on monien pyöräilijöiden ja patikoijien vakiopysäkkejä, sillä seudulla risteilee useita merkittyjä ulkoilureittejä. Läheisestä Sóllerin kaupungista kävelee kylään noin kolmessa vartissa.

Pikkukaupunkien elämää

Mallorcan mukavimpia pikkukaupunkeja ovat vuoristoseudulla sijaitsevat Sóller ja Pollença. Molemmissa on nättiä vanhaa arkkitehtuuria, leppoisia ulkoilmakahviloita ja tavallista elämänmenoa sekä viikonlopputorit, joista saa korujen, laukkujen ja vaatteiden ohella lähitilojen tuotteita, kuten juustoja ja makkaroita, oliiveja ja manteleita. Pollençan sunnuntaimarkkinat ovat erityisen eloisa tapahtuma.


Pollençan pääaukion tuntumasta kannattaa nousta sypressien reunustamaa jyrkkää portaikkoa Puig de Calvarille, jossa on pieni kappeli. 365 askelman kipuaminen palkitaan hienoilla näköaloilla.

Herkuttelijoiden Deià

Jos ajelee Sóllerista etelään, pääsee taiteilijoiden kylänä tunnettuun idylliseen Deiàan. Sen kujilla on pieniä ateljeita ja työpajoja, joissa myydään maalauksia, koruja ja keramiikkaa.


Herkkusuulle Deià on vuoriston parhaita paikkoja. Kylässä ja sen ympäristössä on useita gourmetravintoloita hienoilla näköaloilla, kuten Sa Pedrissa -maaseutuhotellin ravintola, Michelin tähdellä palkittu Es Racó d’es Teix ja ylellisen La Residencia -hotellin El Olivo. Parhaisiin ravintoloihin lukeutuu myös charmikas Sebastian, jonka puitteina on ikivanha, restauroitu tallirakennus.

Pienemmälläkin budjetilla voi ruokailla hyvin, vieläpä aivan meren äärellä. Cala Deiàn poukamaan pääsee kylästä autotietä tai jyrkkää polkua. Kalliorinteiden väliin mahtuu muutama kesämökki, veneitä ja pieni, kirkasvetinen kivikkoranta – sekä kaksi mainiota, rentoa kalaravintolaa.

Kalliorinteiden kätkemiä uimapaikkoja

Hiekkarantoja on Port de Sóllerin rantakylässä ja Cala Sant Vicençissä, mutta monet muut seudun rannat ovat kivikkoisia ja niin pieniä, ettei niihin mahdu ihmismassoja.

Komein uimapaikka on piilossa Port de Sa Calobran kupeessa, jonne johtaa todella kiemurainen vuoristotie. Kun kävelee satamapoukamasta pitkin rantaviivaa ja kahden pienen tunnelin läpi, löytyy harvinainen idylli: kanjonimaisemien keskelle ujuttautunut, äkkijyrkkien kalliorinteiden rajaama ranta, jonka kivet ovat hioutuneet pyöreiksi ja sileiksi, ja jossa vesi on mahtavan turkoosia.


Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

INFO

  • Vuoristoseudulla on monen tasoista majoitusta. Vanhoja maatiloja, kartanoita ja kaupunkitaloja on kunnostettu viehättäviksi pienhotelleiksi.
  • Seudulla on kätevintä liikkua omalla autolla, mutta busseillakin voi kulkea. Turistitoimistoista saa tietoa patikointireiteistä.
  • Miellyttävintä vuoristossa on keväällä, alkukesästä ja syksyllä.
  • Mallorcalle on Suomesta suoria lentoja keväästä syksyyn.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt