Tässä on Tallinnan haastaja, edullinen ja kiehtova Tartto – näin halpaa siellä on - Matkat - Ilta-Sanomat

Tässä on Tallinnan haastaja, edullinen ja kiehtova Tartto – näin halpaa siellä on

Tartto on Tallinnaa edullisempi matkakohde, jossa riittää nähtävää. Matka-aika bussilla Tallinnan keskustasta Tarttoon on noin 2,5 tuntia.

Julkaistu: 23.4.2019 13:25

Kulttuuria, historiaa, kauniita maisemia – ja Tallinnaa edullisempi hintataso. Pikkumatkan päästä Tallinnasta sijaitseva Tartto haastaa Viron pääkaupungin kesän matkakohteena.

Etsitkö kesän matkakohteeksi kaupunkia, jossa on rouheaa estetiikkaa, uusia elämyksiä ja ennen kaikkea lompakkoystävällinen hintataso?

Tallinnasta kahden ja puolen tunnin bussimatkan päässä sijaitseva Tartto vastaa edellä mainittuihin toiveisiin.

Kaupungista löytyy samaa urbaania liikehdintää kuin Tallinnastakin. Lisäksi Tarton majoitus- ja ravintolatarjontaa kuvaillaan korkeatasoiseksi.

Turismiin satsataankin Tartossa täysillä. Päättäjien tavoitteena on, että Tartto nousisi Tallinnan rinnalle maan ykköskohteiden joukkoon.

Jos kaupunki ei ole vielä tuttu, lähde matkalle nyt. Turistilla on kaupungissa tervetullut olo.

5 tärppiä Tarttoon:

1. Aparaaditehas – Tarton oma Telliskivi

Suuntaatko Tallinnassa vieraillessasi aina nuorekkaalle Telliskiven alueelle? Siinä tapauksessa myös Tarton matkasuunnitelmaan on varattava sopiva väli luovien alojen keskukselle, joka sijaitsee 3,5 kilometriä keskustasta.

Aparaaditehas sijaitsee noin 3,5 kilometrin päästä Tarton keskustasta.

Aparaaditehasissa (Kastani 42) on muun muassa luovan luokan työtiloja, ravintoloita ja erilaisia puoteja, joihin voi tutustua opastetulta kierrokselta käsin.

Kulku yhteen ravintoloista kulkee värikkään aulan kautta.

Kierrokselle osallistuminen onkin kannatettavaa, sillä entinen neuvostoaikainen tehdas on valtavan kokoinen. Rakennus on rapistuneiden maalipintojen, salaperäisten huoneiden ja erikoisten yksityiskohtien sekamelska, jossa yllätykset eivät tunnu loppuvan kesken.

Aparaaditehas on täynnä kiehtovia yksityiskohtia.

Katse kannattaa pitää lattianrajassa. Tehtaan maskottikissasta Johannes Gutenbergista voi tehdä siellä täällä havaintoja. Jos itse kissaa ei näy, seiniltä voi löytää vaikkapa kissaherraa esittävän piirustuksen.

Maskottikissa Johannes Gutenbergista näkyy siellä täällä merkkejä.

Pitkiltä käytäviltä kannattaa poiketa myös työntekijöiden työtiloihin ja puoteihin, joissa on esillä esimerkiksi kierrätysnahasta tehtyjä reppuja, koruja ja taidetta.

Oma suosikkini on Aparaad-ravintolan vieressä sijaitseva hämyinen huone, jonka seinänvierusta pursuaa kirjallisuutta. Pikkuruinen kirjapuoti on jokaisen lukemisesta nauttivan päiväuni, sillä kirjoja on täällä todellakin lattiasta kattoon.

Aparaaditehas-korttelisa sijaitsee myös paperi- ja painomuseo.

Aparaaditehtaas-kortteliin kuuluu myös paino- ja paperimuseo, jossa voi kokeilla, miten paperia valmistetaan historiallisilla menetelmillä.

Museossa kannattaa panostaa pieneen matkamuistoon, sillä museon myymälässä myydään vanhojen kirjankansien sisään pujotettuja muistivihkoja. Jokainen muistikirja on yksilöllinen.

Osoite: Aparaaditehas, Kastani 42, Tartto

2. Toomemäen puisto, aisti historian havinaa

Toomemäen puisto, Tarton kaupungin kukkula, sopii mainiosti aurinkoisen päivän retkikohteeksi. Laajalta puistoalueelta löytyvät muun muassa entisen tuomiokirkon rauniot, merkkihenkilöiden patsaita ja vanha observatorio.

Muraali esittää kaupungin kuuluisaa yliopistoa.

Kävelykierroksen voi aloittaa mäen alalaidalta Pigorovin puistosta, jossa kannattaa poksauttaa auki pullon kuohuvaa. Pigorov on nuorten suosima piknikpaikka, jossa alkoholia saa nauttia oikein luvan kanssa. Puistoa vastapäätä sijaitsee myös historiallinen Werner Cafe, joka on toiminut kulttuuriväen kohtauspaikkana vuodesta 1895 lähtien.

Vanhan tuomiokirkon porttikäytävä on huikea ilmestys.

Vaikka kukkulan alapuolella riittää ihasteltavaa, Toomemäen kaunein kohta löytyy mäen päältä. Siellä sijaitsevat vanhan tuomiokirkon rauniot. Aurinkoisena päivänä valo kajastaa raunioiden välistä häkellyttävän kauniisti.

3. Viron kansallismuseo ja talo, jossa kaikki on ylösalaisin

Mitä nuoriso oli valmis tekemään farkkujen eteen Virossa neuvostoaikana?

Paljonkin. Historianopiskelija Ellen osti omat farkkunsa paikalliselta kirpputorilta 70-luvulla 180 ruplalla. Summa oli neljä kertaa suurempi kuin kuukausittainen opintotuki.

Farkut olivat neuvostoaikana kallis ostos, mutta nuoriso himoitsi niitä silti.

Tämän ja monta muuta tarinaa kuulee Tarton Kansallismuseossa.

Noin kolmen kilometrin päästä keskustasta sijaitseva museo koostuu kahdesta perusnäyttelystä. Tapaamiset-näyttely kertoo tavallisista virolaisista, jotka ovat eläneet maassa eri aikoina. Uralin kaiku -näyttely esittelee suomalais-ugrilaisten ja samojedien perinteistä arkikulttuuria.

Viron kansallismuseo on Tarton ylpeys.

Suomalaisten kannattaa napata kassalta mukaan kielikortit, joita vilauttamalla opastetekstit saa käännettyä kätevästi omalle kielelle.

Museokierroksen jälkeen voi piipahtaa talossa, jossa kaikki on ylösalaisin.

Kun sivistystä on imenyt itseensä riittävästi, voi siirtyä leikkimielellä toiselle puolelle katua.

Kansallismuseon vieressä sijaitseva Ylösalaisin talo eli Tagurpidi maja on kuin matka nurinkuriseen maailmaan. Talossa sohvat, keittiökaapit ja aivan kaikki muukin, joka tavallisesti on lattialla, on katossa.

Tunne on sama kuin tiukkaan luovivassa purjeveneessä. Jos voit helposti pahoin, ole nopea. Lyhyt pyrähdys talossa saattaa siinä tapauksessa riittää.

Osoitteet:

Viron kansallismuseo: Muuseumi tee 2, Tartu linn

Tagurpidi maja: Roosi 86

4. Syö, juo!

Ravintolatarjontaa Tartossa kuvaillaan korkeatasoiseksi ja monipuoliseksi.

Parhaimpien ravintoloiden joukkoon kuuluvat muun muassa Hotel Londonin yhteydessä sijaitseva Polpo-ravintola, ilta-aikaan avoinna oleva Umb Roht, Aparaaditehtaan yhteydessä sijaitseva Aparaat ja isolla lasten leikkialueella varustettu YliCool.

Aparaat-ravintola on yksi kaupungin kehutuimmista.

Etenkin kesäaikaan paikallistunnelmaa voi aistia myös markkinoilla, joita järjestetään useasti esimerkiksi Raatihuoneentorilla.

Myös Aparaaditehas näyttää parhaimmat kasvonsa juuri kesäaikaan, kun paikalla järjestetään ruokaan keskittyvä Tartu tänavatoidufestival.

5. Shoppaile

Budjettimatkailijalle Tartto on kiitollinen matkakohde, sillä hintataso on huomattavasti Tallinnaa matalampi.

Lounaan syö ravintoloissa yleisesti 3,80–4,5 eurolla, tuhdimman lounaan 6–7 eurolla. Oluelle tulee hintaa tavallisesti 4–5 euroa ja kahville 2,5–4 euroa, hieman kahvin laadusta ja maidosta riippuen.

Tuliaisia Aparaaditehas-kultuurikeskuksessa.

Entäpä tuliaiset?

Virossa vierailevat tuovat monesti mukanaan maistuvaa Muhun leipää, jota myydään ainakin Aparaaditehas-korttelissa sijaitsevassa Muhu leib -putiikissa hintaan 3,5 euroa. Edullisia vintage-vaatteita myydään samassa korttelissa Sergei-liikkeessä. Hyvälaatuisen talvitakin hinta ilahduttaa: 20 euroa.

Jos Tarttoon rakastuu pahanpäiväisesti, voi kaupungissa viettää pidemmänkin tovin. Yksiöiden vuokrahinnat ovat tyypillisesti 150–480 euroa, kaksioiden 280–745 euroa. Kolmion vuokraa kaupungista 420–1200 eurolla.

Hinta-arviot Pilvi Käirö, Visit Tartto

Miten Tarttoon pääsee?

Mahdollisuuksia on monia.

Useat bussiyritykset liikennöivät Tallinnan ja Tarton väliä. Matka-aika on noi 2,5 tuntia. Useimmat bussit pysähtyvät myös Tallinnan lentokentällä. Bussilippujen hinnat Tallinnan ja Tarton välillä ovat noin 6–12 euroa. Mitä aiemmin lipun varaa, sitä todennäköisemmin sen saa edullisesti.

Tarttoon pääsee myös Finnairin suorilla lennoilla Helsingistä kuutena päivänä viikossa tai junalla. Juna on kätevä etenkin pyöräileville matkailijoille, sillä tilaa riittää. Matka-aika on kaksi tuntia, liput maksavat noin 9–10 euroa per matka.

Hotelleja Tartossa:

Hotel Lydia

Hotel Lydia on TripAdvisorin käyttäjien suosikki ja Viron parhaaksi valittu hotelli Traveler´s Choise -kilpailussa.

V spa and conference hotel

Ostoskeskus Kvartalin yhteydessä sijaitseva hotelli, jossa on upea vesipuisto ja saunamaailma.

Hotel London

Tarton vanhassakaupungissa sijaitseva helmi.

Hotel Sophia:

Hotel Sophia sijaitsee hieman kauempana keskustasta, ostoskeskus Lõunakeskusin yhteydessä.

Hotel Antonius:

Majesteettinen ilmestys sijaitsee Tarton vanhassakaupungissa, lähellä Tarton kuuluisaa yliopistoa.

Hektor Design Hostel

Hektor Design Hostel sijaitsee lähellä Aparaaditehas-kulttuurikeskusta. Kehujen mukaan kyseessä on hotellitasoista majoitusta hostellissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?