Kolme himoristeilijää paljastaa parhaat vinkkinsä – tuttu laivasuosikki on Marjalle ehdoton ei: ”Se on amatööreille” - Matkat - Ilta-Sanomat

Kolme himoristeilijää paljastaa parhaat vinkkinsä – tuttu laivasuosikki on Marjalle ehdoton ei: ”Se on amatööreille”

Himoristeilijät Antti, Marja ja Alvar käyvät laivalla suunnilleen kerran kuussa.

Julkaistu: 20.4.2019 9:02

Risteilyllä eli ”rissellä” käyminen on laji, jossa raskaan sarjan ammattilaisen ja amatöörin välillä on Mariaanien haudan mittainen kuilu. Himoristeilijät kertovat, miksi veri vetää merille kerta toisensa jälkeen.

Se oli kevättalvella kaikkien huulilla. Mattimyöhäset ahmivat sen suoratoistopalvelusta. Ylen minisarja M/S Romantic muodostui hetkessä ilmiöksi, jota sarjan tekijätkään eivät olleet uskoa todeksi.

Risteilyalukselle sijoittuvan suomalaissarjan suosio perustuu kieroon huumoriin ja kärjistettyihin hahmoihin.

Matkustajien joukkoon mahtuu muun muassa itsensä kaatokuntoon kännäävä pälkäneläinen yksityisyrittäjä, harvinaisen epäonninen hääseurue sekä serkkupojalleen risteilyelämää opettava himoristeilijä.

Vaikka hahmojen hauskuus perustuu ylilyönteihin, ainakin yksi seikka siinä pitää paikkansa: Suomi on pullollaan tosielämän himoristeilijöitä, joiden keuhkot kelpuuttavat vain meriveden kosteuttamaa ilmaa. Tapasimme heistä osan.

Joskus jopa kerran viikossa

– Laitetaanko sitä samaa, kysyy tarjoilija risteilylaivan ravintolaan astuneelta Antilta.

Hän ei ole ainoa miehistön jäsen, joka tunnistaa Antin. Se johtuu siitä, että mies käy samalla laivalla ainakin kerran kuussa.

– Joskus olen käynyt jopa kerran viikossa, mutta se oli jo vähän liian tiheä tahti, tamperelainen Antti Rauhalammi, 31, naurahtaa.

–Joskus menin samalle risteilylle kaksi kertaa peräkkäin samalla viikolla. Silloin laivan hieroja totesi, että eikö sinulla ole muuta tekemistä, Antti nauraa.

Antin suosikkiristeily on Tallink Siljan 22 tunnin risteily Helsingistä Tallinnaan. Se on siitä kätevä matka, että sen ehtii tekemään tiukemmassakin aikataulussa. Bussikuskina työskentelevällä Antilla on harvoin monen päivän vapaita putkeen.

Suomalaiset matkustivat viime vuonna Viroon 1,9 miljoonaa kertaa, joka on 23 prosenttia kaikista vapaa-ajanmatkoista. Viron matkat ovat kuitenkin vähentyneet edellisvuosista. Antin risteilyinto on sen sijaan vain kasvanut.

– Pääsen työnantajan autolla ilmaiseksi Tampereelta suoraan satamaan, eikä minun tarvitse maksaa muuta kuin laivaosuudesta. Luultavasti ei tulisi käytyä niin paljoa, jos pitäisi ensin maksaa bussimatkasta, mies tuumii.

Laivalla nukkuu hyvin

Toisin kuin monet muut, Antti ei lähde laivalle vetämään niin sanotusti päätä täyteen. Alkoholi ei kuulu hänen harrastuksiinsa. Antti menee laivalle syömään ja nukkumaan hyvin. Hän ottaa ilon irti myös laivan tarjoamista kylpylä- ja hierontapalveluista.

Kuten Joni ja Janelle, myös Antti suosii rauhallisia arkilähtöjä vilkkaiden viikonloppuristeilyiden sijaan.

– Jätän mieluummin perjantai- ja lauantailähdöt väliin, koska porukka lähtee sinne sillä asenteella, että nyt vedetään hitonmoiset lärvit. Väki riippuu paljon risteilyn ohjelmasta ja esiintyjistä. Tietyt lähdöt ovat profiloituneet niin sanotuiksi mummulähdöiksi, Antti tietää.

Vaikka Antin risteilyt eivät mene juopotteluksi, hän tykkää kuitenkin käydä viihtymässä risteilyn iltaohjelmissa. Jos meno yltyy liian villiksi, omaa rauhaa arvostava mies painuu hyttiinsä.

– Onhan se tylsä katsoa toisten juopottelua, se on aika äkkiä nähty.

Merimaisemat on tärkeä osa himoristeilijöiden laivaharrastusta.

Antti on laskeskellut, että hän tekee yhden risteilyn yleensä alle satasella. Matkabudjettiin mahtuu reilun kuuden kympin ateriapaketti sekä muutaman kympin kustantava hytti. Sekin on arkilähtöjen hyvä puoli, että ne ovat yleensä huomattavasti viikonloppuja huokeampia.

– Se on myös eräänlaista asuntosäästämistä, kun oma asunto säästyy ja saa olla siellä toisten palveltavana. Asun yksin, joten mikä estää lähtemästä.

– Joskus olen miettinyt, että voisiko sitä aikansa paremminkin viettää, mutta on niitä huonompiakin harrastuksia.

Alvar lähtee juhlimaan

20-vuotias Alvar Makslahti on Antin kanssa toista maata. Hän lähtee laivalle nimenomaan pitääkseen hauskaa. Kaveriporukka nauttii, kun viina virtaa ja vitsit lentävät.

Helsinkiläinen Alvar risteilee keskimäärin kerran kuussa. Parhaimmillaan hän on puristanut kolme reissua viikon sisään.

– Se on hauska ja halpa tapa viettää viikonloppua kavereiden kanssa, Alvar perustelee.

Kaveriporukka suosii yleensä sekä Tukholmaan että Tallinaan seilaavia Viking Linen laivoja. Parhaat risteilyt tehdään yleensä viikonloppuisin.

Parikymppinen Alvar käy risteilyllä pitääkseen hauskaa kavereiden kanssa.

Alvar reissaa joko yhden ystävänsä kanssa tai neljän hengen porukalla. Kun nuoret miehet lähtevät ”risselle”, siellä sattuu ja tapahtuu. Edellisellä risteilyllä he päätyivät muutaman mutkan kautta viettämään iltaa tuntemattoman ihmisen sviittiin.

Alvar ei myönnä lähtevänsä laivalle puhtaasti pokaamismielessä, mutta toteaa, että laivalla on helppo päätyä jonkun toisen petiin.

– Joka reissulla syntyy uusia tuttavuuksia. Ihan perus laivameininkiä.

Marja ei syö buffetissa

Helsinkiläinen Marja Pyymäki, 54, on ehtinyt tämän vuoden puolella risteilemään kuudesti.

– Vasta, hän lisää leikkimielisesti.

Marja Pyymäki kertoo laivaharrastuksestaan lisää Berrycruise-blogissaan.

Marja käy miehensä kanssa ruotsinlaivalla keskimäärin kerran kuussa. Alkuvuoden ripeä risteilytahti rauhoittuu joulua kohti. Marjan rakkaus laivaelämää kohtaan on peruja isältä, joka oli aikanaan merimies.

– Merillä oleminen on ainoa oikea tapa kuluttaa vapaa-aikaa. Vietämme laivassa sen ajan, mitä muut viettävät ravintoloissa, baareissa tai viihteen parissa maissa, Marja kertoo.

Marja nauttii risteilyllä samoista asioista kuin moni muu: maisemista, levosta, rentoutumisesta ja hyvästä ruoasta. Hänen mielestään onnistunut illallinen on kuitenkin kaikkea muuta kuin mieletöntä mättöä buffetissa.

– Ei ikinä buffettiin syömään, se on niin sanotuille amatööreille, Marja täräyttää.

Kun Marja menee laivalle, hän ei halua joutua tungoksen keskelle ruokajonossa. Naisen mukaan ihmiset unohtavat buffettiin mennessään sekä ruokailu- että käytöstapansa. Kaiken lisäksi seisova pöytä on hänen mielestään kallis.

– Mieluummin maksan vähemmän ja menen ravintolaan saamaan hyvää palvelua.

Suuri osa matkustajista suuntaa suorinta tietä buffettiin, mutta Marjan mielestä se on aloittelijoille.

– Buffet on monille mukamas parasta, mitä ihminen voi rahalla saada, mutta todellisuudessa laivan á la carte -ravintoloissa on huomattavasti parempi hinta-laatu-suhde.

Marjan mukaan á la carte -ravintoloissa on huomattavasti parempi hinta-laatu-suhde.

”Tukholma on niin nähty”

Marja ei kaipaa laivalla luksusta, mutta hytin tulee aina olla ikkunallinen. Sillä ei sen sijaan ole väliä, löytyykö huoneesta televisio. Sitä ehtii katsella kotonakin.

Erityisen hyvin Marjan mieleen on painunut 20. hääpäivänä tehty risteily. Pariskunnan yllätykseksi asiakaspalvelija päätti sijoittaa heidät merkkipäivän kunniaksi hienompaan hyttiin.

– Se oli ihana lahja laivayhtiöltä ja tuli täysin puskista.

Marjan lempilaiva sahaa Helsingin ja Tukholman väliä. Hän on suosinut Tallink Siljan Symphony-alusta viimeiset kymmenen vuotta. Risteilyllä on mahdollista viettää päivä Ruotsissa, mutta Marja jää monesti mieluummin laivaan.

– Tukholma on niin nähty.

Laivalla oleminen on tärkeämpää.

– Siihen ei jostain syystä kyllästy. Joskus tuntuu, että parin päivän risteily on liian lyhyt, kun laivalla olisi niin paljon tekemistä.

Suomalaiset tekivät viime vuonna 1,6 miljoonaa laivamatkaa, jotka sisältävät yöpymisen kohdemaassa. Yönyliristeilyjä tehtiin miljoona ja päiväristeilyjä puoli miljoonaa.

Onko sinulla erikoinen risteilytarina kerrottavanasi? Ota yhteyttä erika.akman@iltasanomat.fi.

Himoristeilijöiden vinkit

  • Laivasta ulos pääsemistä ei tarvitse odottaa ovilla toista tuntia.

  • Älä ota buffetissa enemmän ruokaa kuin jaksat syödä.

  • Ajokortti ei riitä henkilöllisyystodistukseksi laivamatkalla.

  • Tax freessa on usein erikoistarjouksia juuri ennen sen sulkeutumista, mutta suosituimmat tuotteet harvoin ovat niiden joukossa.

  • Laivalle voi ottaa mukaan myös omia eväitä. Varsinkin yöpalaa voi olla vaikea löytää.

  • Aamiaiselle kannattaa mennä ajoissa, silloin siellä on vähemmän väkeä.

  • Kannattaa katsoa buffetin lisäksi myös muiden ravintoloiden menut. Ne ovat usein ovat samaa hintaluokkaa buffetin kanssa.

  • Hytin suihkut ovat todella pieniä ja peseytyä voi myös saunaosastolla.

  • Risteilylle kannattaa lähteä avoimin mielin eikä jäädä hyttiin oleskelemaan. Laivalla on paljon nähtävää pubien ja buffetin lisäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?