Upeat kuvat: Atacaman autiomaa on täynnä ihmeellisiä maisemia – äärettömästä kuivuudestakin löytyy järviä

Upeat kuvat: Atacaman autiomaa on täynnä ihmeellisiä maisemia – äärettömästä kuivuudestakin löytyy järviä

Julkaistu:

Matkat
Atacaman näkymiä hallitsevat pölisevät hiekkatasangot, tulivuoret ja muinaiset laavakentät, joissa ei kasva juuri mitään.
Maapallon kuivimpiin paikkoihin lukeutuvassa autiomaassa, Chilessä, on karuakin karumpaa ja epäinhimillisen näköistä – mutta monin paikoin myös sydäntä riipaisevan kaunista.

1. Geysirien aamushow

Vuorten reunustama tasanko höyryää kuin voimalaitos. Lätäköissä ja puroissa pulputtaa tulikuuma vesi. Geysirit pärskivät kidoistaan vettä joka suunnassa, yksi toisensa jälkeen.


Auringon ensi säteissä sädehtivä vuoristoylänkö, kymmenen asteen pakkanen ja ohut ilma saavat haukkomaan henkeä.

Maailman kolmanneksi suurin geoterminen alue El Tatio sijaitsee 4,2 kilometrin korkeudella merenpinnasta. Se näyttää unimaisemalta aamutuimaan, jolloin se on aktiivisimmillaan.

2. Vaaleanpunainen suolajärvi

Kengän alla narskuvasta, valkoisen hunnun peittämästä rosoisesta maankamarasta tulee mieleen kynnetty syyspelto, johon on satanut ensilumi. Valkea harso ei ole kuitenkaan lunta, vaan suolaa – kyseessä on maailman kolmanneksi suurin suolajärvi, Salar de Atacama.


Paikoin sitä peittävät lammet, jotka ovat syntyneet Andeilta valuneista sadevesistä. Kahteen kuoppaan voi mennä uimaan. Syvemmässä vesi on hyytävää, mutta toisessa juuri sopivaa. Vesi on niin suolaista, että uimisen sijaan on helpompi kellua.

Illan kajossa koko miljöö värjäytyy vaaleanpunaiseksi – saman sävyiseksi kuin laguuneissa kahlailevien flamingojen höyhenet.

3. Autio Kuoleman laakso

Atacaman autiomaassa oppii nauttimaan näennäisen tyhjistä maisemista. Pitkät, viivasuorat asfalttitiet venyvät keskellä vuorten reunustamia rutikuivia tasankoja, joissa kasvaa vain pieniä varpumaisia pensaita.

Ei näy ihmisiä, taloja eikä juuri autojakaan. Voisi kuvitella, ettei ole lainkaan katseltavaa, mutta onhan sitä – tyhjyydessä erottuvat kaikki detaljit. Tuolla on lauma laamoja! Tuolla kasvaa pikkuruisia sinisiä kukkia.


Kuoleman laaksossa, Valle de la Muertessa, ei sen sijaan kasva yhtään mitään. On vain karuja kalliomuodostelmia ja valtavia hiekkadyynejä, joilla jotkut laskettelevat hiekkalaudoilla. Dyynien harjanteelle kipuaminen on suosittua iltapuuhaa: auringonlasku muuttaa punahehkuisen tienoon tulimereksi.

4. Ylänköjärvien väri-ilottelua

Atacama on maailman kuivin autiomaa, jonka tietyillä seuduilla ei ole satanut satoihin vuosiin. Siksipä onkin kummallista, että niin moni sen hienoimmista luontonähtävyyksistä liittyy veteen.

Salar de Pujsan ylängöllekin matkataan katsomaan mikro-organismien värjäämiä ihmeellisiä järviä. Yhden vesi on kirkkaan vihreää, toisessa verenpunaista.


5. Avaruuden äärellä

Autiomaan alavimmissa osissa, 2,5 kilometrin korkeudella, on kesäpäivänä niin pökerryttävän kuuma, ettei tee mieli eväänsä liikauttaa. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, kovaa ja korkealta. Ilma on rutikuivaa ja jano on jatkuva.


Mutta illalla Atacama on lempeä ja salaperäinen satumaailma. Valle de la Lunassa, Kuulaaksossa, voi astella keskellä outoja, jättimäisiä kivi- ja hiekkamuodostelmia ja mielikuvituksellisia patsaita, joita tuuli ja kauan sitten kuivunut vesi ovat uurtaneet. Voi seikkailla luolissa ja tunneleissa.

Voi kuvitella päätyneensä tieteiselokuvan aitoihin kulisseihin, tai mikä ettei: avaruuteen.


Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

INFO

  • Atacaman autiomaa sijaitsee Pohjois-Chilessä. Se jatkuu Chilen ja Perun rajan tuntumasta tuhatkunta kilometriä etelään.
  • Matkailijoiden tukikohta on San Pedro de Atacaman pikkukaupunki. Siellä on monen tasoisia hotelleja, mukavia ravintoloita ja kahviloita sekä lähiympäristön luontonähtävyyksiin retkiä järjestäviä yrityksiä.
  • Vilkkainta matkailusesonkia on paikallinen kesä, marras–maaliskuu.
  • Chilen pääkaupunkiin, Santiago de Chileen, pääsee Suomesta yhdellä tai kahdella välilaskulla. Sieltä voi lentää Calamaan, josta on tunnin automatka San Pedroon.