Kuin Ahvenanmaa keskellä Kymenlaaksoa – tunnetko tätä paratiisisaarta Kotkan lähellä?

Julkaistu:

Kotimaanmatkailu
Matalia hiekkarantoja, kukkameressä kylpeviä vanhoja rakennuksia ja saaristolaistunnelmaa. Pyhtään Kaunissaari on täydellinen matkakohde niille, jotka arvostavat joka nurkan takaa pursuavaa kauneutta.
Huhtikuun aurinkoiset päivät antavat kesälomasuunnitelmiin kivasti potkua. Yksi kotimaanmatkailun helmistä löytyy pääkaupunkiseudusta katsottuna ihailtavan läheltä. Pyhtään ulkosaaristossa sijaitseva Kaunissaari on matkailijan unelma.


Kaunissaaren lumoihin pääsee heti satamaan lipuessa. Saari on kuin unenomainen yhdistelmä Vaahteramäen Eemelistä tuttua kylätunnelmaa, vanhoja kalastajakylän perinteitä ja luontoa, joka muistuttaa pikemminkin Ahvenanmaata kuin Kymenlaakson perinteisempiä maisemia.


Kaunissaaressa kulkiessa vaikuttuu joka nurkalla.

Vaikutuksen tekevät ainakin punamultaiset kalastusmajat, joita on ripoteltu pitkin rantoja, ja saaren kesähuvilat, joita pääsee ihailemaan aivan lähituntumasta. Saarella kiemurteleva polku kulkee söpöjen pihaporttien ja kukkameressä kylpevien puutarhojen ohi. Vanhimmat rakennuksista ovat 1800-luvun lopulta, joten ihasteltavaa riittää.


Saaren merkittävin nähtävyys on vierasvenesataman yhteydessä oleva kalastajakylä, jossa sijaitsee muun muassa saaren ja sen asukkaiden historiasta kertova saaristolaismuseo.

Matkaa kannattaa jatkaa muuallekin. Saaren itäosassa on näyttäviä hiekkarantoja ja lähellä saaren hautausmaata sijaitsee matalarantainen uimaranta, joka sopii hyvin perheen pienimmille.

Nähtävää riittää myös saaren pohjoispäässä, josta on tullut monelle vakiintunut retkikohde. Saaren korkein kohta sijaitsee sen sijaan keskiosassa saarta. Jääkauden muovaava kohta on nimetty Pirunpelloksi.

Monenlaista majoitusta

Kaunissaaressa on tarjolla monenlaista majoitusta, aina aittamajoituksesta pyöröhirsimökkeihin.

Nykyisin majoituskäytössä oleva kylän koulu oli opetuskäytössä vielä 1960-luvulla. Sittemmin asukkaiden määrä väheni ja koulu jouduttiin sulkemaan.


Kaunissaaresta löytyy myös kyläkauppa, kahvila ja ravintola. Venetsialaisten aikaan rannalla on juhlittu perinteisesti ilotulitusten voimin.


Pyhtään Kaunissaareen pääsee helpoiten Kotkasta, jossa matkailija voi hypätä yhteysalukseen Kuusisen satamasta. Veneilijät voivat majoittua saaren vierasvenesatamassa, palveluiden lähettyvillä.

Osittaiset lähteet: kaunissaari.fi, visitkotkahamina.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt