Amerikkalaisturistien erikoinen toive Helsingissä jäi Sirpan mieleen pysyvästi

Onko Lappi auki? Missä sijaitsevat Helsingin järvet? Helsinkiin saapuvat turistit osaavat yllättää kysymyksillään myös kokeneet oppaat.

Helsinki-oppaiden mukaan kaikki risteilyturistit eivät tiedä juuri mitään Helsingistä.

9.4.2019 19:00

Helsinki on matkakohde yhä useammalle ulkomaalaisturistille.

Viime vuonna majoituspalveluiden kysyntä kasvoi koko maassa 1,5 prosenttia, ja lukumääräisesti yöpymiset majoitusliikkeissä lisääntyivät eniten Uudellamaalla*.

Uudellamaalla turistit suuntaavat usein Helsinkiin.

Vieraita saapuu kesäisin paljon myös risteilyalusten mukana, eikä Suomen pääkaupungista aina tiedetä tuon taivaallista. Helsinki on monelle, erityisesti amerikkalaisille risteilyvieraille, täysin uusi kohde.

– Laivojen pääkohde on usein Pietari, eivätkö ihmiset aina edes tiedä, että tällainenkin paikka on. Turistit tykkäävät Helsingistä kuitenkin aivan hirveän paljon, ja kuulen usein kehuja, että Helsinki on ihanampi kuin Pietari, kertoo Helsingissä turistioppaana työskentelevä Irina Lehto.

Lehdon mukaan turisteja viehättävät Helsingissä erityisesti merimaisemat, arkkitehtuuri, siisteys ja se, että täällä kaikki toimii.

Helsingissä riittää ihmeteltävää.

Uudessa kaupungissa riittää silti myös ihmetyksenaiheita.

Esimerkiksi suomalainen tasa-arvo ja hyvinvointiyhteiskunta jaksavat ihmetyttää kerta toisensa jälkeen – eikä pelkästään hyvässä mielessä.

Oppailta on kysytty muun muassa sitä, eikö suomalaisia ota päähän maksaa toisten lääkärilaskuja.

Eräs hollantilaismies puolestaan kuvaili Suomen tasa-arvoa näin: miehet ja naiset voivat olla molemmat yhtä humalassa.

Perhe säntäsi rannalle

Helsinki-oppaat kuulevat työssään toinen toistaan hauskempia kysymyksiä Helsingistä ja paikallisista tavoista.

Kysymykset jääkarhuista eivät ole pelkkää urbaania legendaa, ja monella matkailijalla maantieteelliset etäisyydet hämärtyvät muutenkin. Yleinen kysymys Helsingin satamaan päästyä on: onko Lappi auki?

Kuuluisaan vitsiin oppaat vastaavat, että Lappi toki on auki joka päivä mutta matka Helsingistä sinne on liian pitkä.

Mielikuvat Suomesta liittyvät pitkälti luontoon, joten ei ole ihme, että myös matkailijoiden toiveet ovat matkaesitteistä tuttuja.

Helsinki-oppaana työskentelevä Sirpa Kajarinne muistelee alun perin Intiasta lähtöisin olevaa amerikkalaisperhettä, joka saapui Suomeen selvät sävelet mielessään.

Perinteinen kierros historiallisine faktoineen ei perhettä kiinnostanut, mutta kun heiltä kysyi toiveita Helsinki-päivän kulusta, vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä.

Perhe halusi nähdä järven, jonka edessä sijaitsisi kaunis talo. Ongelmallista oli, että järven pitäisi sijaita Helsingissä.

Toive oli mahdoton toteuttaa, mutta ratkaisu löytyi naapurikaupunki Espoosta.

– Kun he pääsivät Pitkäjärven rantaan, he olivat todella innoissaan. He juoksivat rannalla onnellisina huutaen, että vesi on niin ”fresh”. Heitä piti myös estää juomasta järven vettä, Kajarinne kertoo.

Tapaus osoitti, kuinka pienillä asioilla matkailijan voi tehdä onnelliseksi.

Pitkäjärvi vastasi amerikkalaisperheen unelmaan järven rannasta.

Toisella kerralla Helsingissä vieraili sen sijaan saksalainen tv-ryhmä, jolle mikä tahansa ei kelvannut.

Ryhmä halusi mennä illalliselle hyvätasoiseen ravintolaan, mutta keskustaravintolat eivät tulleet kysymykseenkään. Tv-ryhmä halusi, että ravintola sijaitsisi metsässä, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja siellä tulisi olla mahdollisuus bongata revontulia. Tämän lisäksi ravintolan tulisi olla paikallisten suosiossa.

– Yritin selittää, että helsinkiläiset eivät lähde metsään ravintolaillalliselle. Lopulta taisin ehdottaa heille Långvikiä, Kajarinne kertoo.

Vessoista huutava pula

Irina Lehto puolestaan muistelee uransa varrelta espanjalaisnuorukaista, jonka kysymys pysäytti kokeneen oppaan.

– Puhuimme Suomen koulujärjestelmästä ja nuorukainen halusi tietää, kuinka suuri prosentti suomalaisista on lukutaidottomia. Se oli kysymys, jota en ole unohtanut, Lehto kertoo.

Lehdon mukaan turistien kysymykset saattavat joskus olla hassuja, mutta useimmiten ne koskevat aivan tavallisia, arkipäiväisiä asioita. Koska opastetulla retkellä selitetään Suomea koskevat yksityiskohdat tarkasti, turistit esittävät paikalliskysymysten sijaan kysymyksiä oppaan elämästä, kuten sen, missä hän on oppinut espanjaa.

Yhä useampi kyselee nykyään myös vessoista, sillä turistivessoista on Helsingissä huutava pula. Ongelma kärjistyi tänä keväänä, kun Helsingin kaupungintalon aulassa olevat wc-tilat suljettiin yleisöltä.

Lehdon mukaan vessaongelma on vaikea erityisesti Senaatintorin ympäristössä, jossa parveilee paljon turisteja, mutta julkisia vessoja ei ole riittävästi.

– Tämä on ihan hirveä ongelma, Lehto päivittelee.

Ei lienekään yllätys, että kaikkien aikojen suosituin oppailta kysytty kysymys ei suinkaan liity Helsingin arkkitehtuuriin, paikalliseen tapakulttuuriin tai edes siihen kehuttuun luontoon.

– Olen tehnyt töitä useissa eri kohteissa, esimerkiksi Italiassa, Espanjassa ja Kreikassa. Ihan sama, missä maailmankuulussa kohteessa olet, asiakkaan tavallisin kysymys on aina: missä on vessa? Näin on myös Helsingissä. Niinpä me oppaat olemme alkaneet kutsua itseämme vessaoppaiksi, Lehto veistelee.

*Lähde: Tilastokeskus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?