Soma pikkukaupunki, komea linna ja hienot biitsit – Helsingør on Tanskan mahtavin kesäkaupunki

Julkaistu:

Tanska
Kolmen vartin junamatkan päässä Kööpenhaminasta sijaitseva Helsingør on lähiympäristöineen monipuolinen ja leppoisa matkakohde. Sinne on myös helppo tehdä päiväretki Tanskan pääkaupungista.
Mukulakivikujia reunustavat monen väriset pientalot. Seinänvierustoilla rehottavat ruusupensaat ja kesäkukat, ja posliinikissat kurkistelevat ruutuikkunoiden takaa. Helsingørin keskiaikaisen keskustan vanhimmat kodit ovat säilyneet 1600-luvulta ja pidetty hyvässä kunnossa. Arkkitehtuuri on suojeltua ja julkisivujen vanha tyyli on pidettävä ennallaan.


Alue on mitä mukavin paikka lorvailla. Pääkadulta, sivukujilta ja puutarhamaisilta sisäpihoilta löytyy kivoja terassikahviloita ja ravintoloita, putiikkeja ja taidegallerioita. Herkullinen pysäkki on jo sata vuotta toiminut jäätelöbaari Brostræde Flode Is. Kaikki tehdään vohvelia myöten itse, ja ainakin paikkakuntalaisten mielestä jäätelö on Tanskan parasta.

Kuninkaiden ja Hamletin linna

Vanhojen kujien söpöys unohtuu kaupungin edustalla, meren rannalla, jossa kohoaa Kronborgin linna. Palatsilinnoitus näyttää vallihautoineen ja muureineen salamyhkäisen mahtavalta.


Se tehtiin alun perin jo 1400-luvulla, strategiselle paikalle kohtaan, jossa Juutinrauman salmi on kapeimmillaan. Kanuunoilla peloteltiin laivoja, jotka koettivat laistaa tullimaksuista purjehtiessaan salmesta suuntaan tai toiseen.

Nykyinen renessanssityylinen komistus on 1600-luvun puolivälistä. Sen kuninkaallisia huoneita ja saleja somistavat vanhat huonekalut ja esineet, ja kappeli on koristeellinen. Maanalaisia käytäviä pitkin kuljetaan kosteankolkkoon, labyrinttimaiseen verkostoon, jossa sotilaat piileskelivät vihollisilta ja jossa välillä viruivat vangit.

Uskotaan myös, että linna inspiroi Shakespearea ja hän sijoitti sinne Hamletinsa. Näytelmää esitetään kesäaikaan pihamaalla, ja pätkiä siitä voi seurata kierroksella ympäri linnaa.

Dyynejä ja tyrskyjä

Aallot pauhaavat, lokit kirkuvat ja tuuli kahisuttaa heinikkoa. Hornbækin pitkä, leveä hiekkaranta kumpuilee ruusupensaiden ja heinien sitomina pehmeinä, upottavina dyyneinä. Merivesi on keskikesälläkin aika vilpoista, mutta hitaasti syvenevä ranta on luotu kahlailuun.

Reilut kymmenen kilometriä Helsingørista pohjoiseen sijaitseva pikkupaikkakunta on viihtyisä lomakohde hienoine uimarantoineen, huviloineen, hotelleineen ja ravintoloineen.

Pienvenesataman pohjukassa on jäljellä vielä vanhan kalastuskylän perinteitä; punaisten pikkumökkien kupeessa kuivuvat verkot. Rannasta löytyy myös kalakauppana ja kioskina toimiva Fiskehuset Hornbæk. Sieltä saa kalafileitä ja ranskanperunoita, kalapullia ja äyriäissalaatteja. Annokset napostellaan kertakäyttöastioista muovituoleilla istuen.

Taidetta meren rannalla

Jos ajelee vartin verran Helsingøristä etelään, pääsee Tanskan suosituimpiin museoihin lukeutuvaan Louisianaan. Modernin taiteen pyhätössä kiehtoo sekä taide, arkkitehtuuri että maisemat.


Museo levittyy kauniilla rantatörmällä veistospuistoineen. Näyttelytilat venyvät moneen rakennukseen ja siipeen. Esillä on maalauksia, valokuvia, installaatioita ja muita teoksia tanskalaisilta ja ulkomaalaisilta taiteilijoilta. Kahvila-ravintolan terassilta voit katsella merinäköaloja, design-kaupassa voi shoppailla ja laiturilta pulahtaa uimaan.Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

INFO

  • Helsingør sijaitsee Pohjois-Tanskassa, noin 50 kilometriä Kööpenhaminasta pohjoiseen, Juutinrauman salmen kapeimmalla kohdalla. Vastarannalla on ruotsalainen Helsinborgin kaupunki.
  • Helsingørin ja Helsinborgin välillä kulkee autolauttoja; välimatkaa on nelisen kilometriä.
  • Helsingøriin pääsee Kööpenhaminasta junalla 45 minuutissa. Junalla pääsee myös Hornbækin rannoille ja Louisianan taidemuseoon (Humlebækin asemalta on kilometrin kävelymatka museoon).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt