Kaakkois-Aasian parhaat katuruoat – 10 herkkua, joita kannattaa ehdottomasti maistaa reissussa

Julkaistu:

Matkat
Kaakkoisaasialaisesta ruoasta löytyy perinteitä ja monien kulttuurien fuusiota. Katukeittiöissä ruokailu on erottamaton osa paikallista elämäntapaa.
Kaakkois-Aasia on kenties maailman parasta seutua maistella katuruokaa. Sitä on helppo löytää, sen maku päihittää monesti jopa ravintola-annokset, ja se on halpaa: vatsa täyttyy parilla eurolla.

Katukeittiössä ruokailu on myös aito paikallinen kokemus. Muovijakkarat on aseteltu kadun varteen tai katetulle torille. Ruoka valmistuu silmien edessä, ja ympärillä velloo tuoksujen meri.

Valikoimaa on valtavasti, mutta parhaat herkut ovat yleensä aika yksinkertaisia ja perinteisiä. Nämä kymmenen ruokalajia lukeutuvat kestosuosikkeihin, joita saa monesta Kaakkois-Aasian maasta – katukeittiöiden ohella toki myös ravintoloista.

1. Pad thai


Jotain kirpeää, jotain makeaa ja jotain mukavan tuttua. Thaimaalainen pyttipannu syntyy wokatuista nuudeleista ja vihanneksista, tofusta ja kanasta tai katkaravuista – sekä chilistä, tamarindista, limetistä, kalakastikkeesta ja palmusokerista. Päälle ripotellaan maapähkinärouhetta.

2. Char kway teow


Tämä on pad thain pahin kilpailija! Nuudeliwokki on malesialaisten ja singaporelaisten suosikkiruokia. Siihen tulee kanaa ja katkarapuja, mustekalaa ja vihanneksia sekä reilusti soijakastiketta. Joukkoon sekoitetaan kananmuna.

3. Nasi goreng

Osataan sitä pyttipannua loihtia Indonesiassakin. Paistetun ja maustetun riisin joukkoon laitetaan kanaa, katkarapuja ja vihanneksia, ja päälle paistettu kananmuna. Lisäkkeeksi tarjotaan katkarapulastuja.

4. Hainanese chicken and rice

Singaporelaisten lohturuoka on mitä simppeleintä: höyrytettyä kanaa ja riisiä. Sitä saa kaupunkivaltiossa liki joka paikasta, ja tietyistä ruokakojuista ei muuta saakaan. Hienovaraisen maun salaisuutena on keitinliemi, jonka tarkkaa reseptiä eivät parhaat kokit paljasta.

5. Satay

Varrastikuissa grillattu kana, liha ja kala ovat Indonesian kansallisruokaa. Suupalat dipataan makeaan maapähkinäkastikkeeseen ja lisäkkeeksi tuodaan riisiä, kurkkua ja raakaa sipulia.

6. Roti canai

Intialaisvaikutteinen, etäisesti rieskaa muistuttava lehtevä leipä tarjoillaan mausteisen currykastikkeen kanssa, tai eri tavalla täytettynä. Banana rotin väliin pilkotaan banaania ja päälle voidaan lurauttaa makeaa kondensoitua maitoa.

7. Pho

Vietnamilaisen liha-nuudelikeiton lientä keitellään tuntikausia häränhännästä, luista ja mausteista. Maukas liemi onkin kaiken a ja o. Päälle ripotellaan reilusti tuoretta korianteria ja thaibasilikaa.

8. Laksa


Malesialainen kala-nuudelikeitto maistuu happamalta, makealta ja mausteiselta – ja sitä syödessä tulee hiki. Keitosta löytyy katkarapuja, kalapyöryköitä ja ituja. Asam laksa on varsin tulista, nyonya-versiossa chilin poltetta pehmentää kookosmaito.

9. Mango sticky rice

Tuoretta viipaloitua mangoa, tahmeaa riisiä ja makeaa kookosmaitoa – tämä thaimaalainen jälkiruokaklassikko vie kielen mennessään.

10. Cendol


Vaatii hieman rohkeutta maistaa Malesian tyypillisintä jälkiruokaa. Kippoon annostellaan jäämurskaa, kookosmaitoa ja palmusokeria sekä riisijauhosta tehtyjä myrkynvihreitä ”hyytelömatoja” ja punapapuja. Lopputulos on erikoinen, makea ja viilentävä.



Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt