Saako lentokoneen käytävällä seisoskella? Matkustamohenkilökunta vastaa - Matkat - Ilta-Sanomat

Saako lentokoneen käytävällä seisoskella? Matkustamohenkilökunta vastaa

Käytävällä seisoskelevat matkustajat ovat tuttu näky etenkin kaukolennoilla.

Julkaistu: 30.3.2019 17:00

Jäitkö lentomatkan ajaksi käytävälle seisoskelemaan? Kysyimme matkustamohenkilökunnalta, saako niin tehdä.

Lentomatka on aluillaan, mutta ei mene aikaakaan, kun vierustoveri alkaa liikkua levottomasti penkillään. Alkaa koko lennon kestävä rumba, kun vieressä istuva loikkii ylitsesi moneen otteeseen jalkojaan ojentamaan.

Käytävällä seisoskelevat matkustajat ovat tuttu näky etenkin kaukolennoilla, sillä jo terveysohjeistukset sanovat, että pitkän lentomatkan aikana tulisi jaloitella 1–2 tunnin välein.

Osaa matkustajista käytävät tukkiva matkustajatyyppi ärsyttää rajusti. Ikävintä on, jos seisoskelija sohii kyynärpäillään paikoillaan rauhassa istuvaa matkustajaa, joka on juuri saamaisillaan unen päästä kiinni.

”Suosittelemme pääsääntöisesti istumista”

Lentokoneen käytävällä saa toki kulkea, mutta ylenmääräinen käytävillä koluilu ei ole suotavaa, sanovat alan ammattilaiset.

– Vaikka jaloittelu on tärkeää erityisesti pitkillä lennoilla, suosittelemme pääsääntöisesti istumista koneessa turvavyö kiinnitettynä, sillä se on kaikkein turvallisinta, kertoo Ilta-Sanomille Norwegian-lentoyhtiön Helsingin tukikohdan matkustamohenkilöstön esimies Kati Enkovaara.

Kysymys on paitsi turvallisuudesta, myös muiden matkustajien huomioimisesta.

Jos matkustajan pitää päästä esimerkiksi vessaan kesken tarjoilun, se ei meitä kuitenkaan haittaa, Norwegianilta kerrotaan.

Tarkkana saa olla etenkin silloin, kun henkilökunta kulkee käytävillä kuumien kahvikannujen kanssa.

– Niitä on syytä varoa. Jos matkustajan pitää päästä esimerkiksi vessaan kesken tarjoilun, se ei meitä kuitenkaan haittaa, Enkovaara sanoo.

Satu Haataja Finnairin viestinnästä kertoo, että he suosittelevat välttämään pidempikestoista käytävällä seisoskelua äkillisen turbulenssin takia, mutta jaloittelu on sallittua silloin, kun turvavyövalo ei ole päällä.

– Tarjoilun aikana käytävällä on toki vähemmän tilaa, mutta silloinkin pääsee kyllä kulkemaan, Haataja kertoo.

Käytävillä ongelmia aiheuttaneista matkustajista ei ole tullut Finnairin viestintään saakka tietoa.

– Yleensä tällaiset asiat hoituvat keskustelemalla lennolla, sanoo Haataja.

Veri kiertämään näillä vinkeillä

Jos lentomatkailun mahdolliset terveyshaitat mietityttävät, kannattaa lentomatkalle pakata mukaan kompressiosukat tai -säärystimet. Ne edistävät verenkiertoa, vähentävät turvotusta ja levottomien jalkojen tuntua.

Finavia vinkkaa, että verenkiertoa virkistäviä liikkeitä voi tehdä myös penkillä istuessa. Varpaille nousut ja jalkojen ojennukset onnistuvat ilman seisomaan nousua.

Välillä voi käydä toki myös jaloittelemassa koneen käytävällä.

Osittaiset lähteet: Finavia, Terveyskirjasto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?