Vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitsee matkakohde, joka lumoaa historiallaan ja kummitustarinoillaan

Mustion linna tunnetaan kartanohistoriastaan ja kummitustarinoistaan. Matkailijalle kohde tarjoaa majoitusta ympäri vuoden.

Mustion linna on ympärivuotinen matkakohde.

29.3.2019 12:37

Osa jättää ulkomaanmatkan lentoineen väliin ilmastosyistä, toiset haluavat matkailemaan suoraan kotiovelta.

Kotimaanmatkailu on ajankohtaisempaa kuin aikoihin, mutta moni suuntaa reissuun vain kesäkuukausina.

Nähtävää kotimaassa riittäisi kuitenkin ympäri vuoden.

Yksi ympärivuotisista matkakohteista sijaitsee vain tunnin ajomatkan päästä Helsingistä, ja Turustakin paikalle ajaa puolessatoista tunnissa.

Raaseporissa sijaitseva Mustion linna on historian-, luonnon-, ja ruoanystävän luottokohde, vinkkaa tiedotteessa ruoka- ja ravintolamedia Toptaste.

– Voi kun suomalaiset huomaisivat, miten kaunista luontoa löytyy ihan läheltä kaikkina vuodenaikoina, Mustion Linnan kartanonrouva Christine Linder kertoo.

Kartanorakennusten lisäksi itse linnan puutarha onkin nähtävyys itsessään.

Kyseessä on yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista, joka rakennettiin barokkityyliin vuonna 1787. 1800-luvun lopulla puisto uudistettiin englantilaistyyliseksi.

Mustion linnan yläkerta.

Suomen arvokkaimpiin kartanoihin kuuluvan Mustion linnan historia ulottuu 1600-luvulle, jolloin paikalla sijaitsi vanha kartanorakennus. Nykyiset kartanorakennukset valmistuivat vuosina 1783–1792.

Itse Mustion asutushistoria ulottuu paljon tätäkin kauemmas, sillä Mustiossa oli asutusta jo kivikaudella.

Nykyään Mustion linna on kohde, jonne tullaan ihmettelemään komeaa kartanohistoriaa, nauttimaan luonnosta ja kulinaristisista nautinnoista.

Mustion linnan keltainen päärakennus ja valkoinen siipirakennus.

Kummitustarinat lumoavat

TripAdvisorissa matkailijat kehuvat paitsi kaunista kartanomiljöötä, myös kummitustarinoita, joista kerrotaan linnan opastetuilla kierroksilla.

Niitä linnassa riittääkin, paljastaa Mauri Karvonen kirjassa Aavetaloja ja ihmiskohtaloita (Nemo 2016).

Linnan kolmannessa kerroksessa asuu tarinan mukaan Harmaa rouva, palvelusväkeen kuulunut nainen, joka ei ole vieläkään malttanut jättää palveluspaikkaansa.

Toisen tarinan mukaan Mustion linnaan on langennut myös romaninaisen kirous. Linnasta on kuultu askeleita, joiden arvellaan kuuluneen romaninaiselle, joka pyysi linnasta aikoinaan yösijaa. Sitä ei naiselle kuitenkaan tarjottu, mistä syystä nainen kirosi linnan.

Mustion linna tunnetaan myös kummitustarinoistaan. Kuvassa Mustion linnan Kuninkaanhuone.

Kenties kuuluisin Mustion linnan kummitustarinoista liittyy niin sanottuun Vaaleaan daamiin, jonka kerrotaan liikkuvan vaaleassa puvussa linnan toisessa kerroksessa kahden kynttilän kanssa.

Kummituksen henkilöllisyydestä liikkuu eri teorioita, mutta yhden mukaan kyseessä oli vuonna 1800 syntynyt Jeanette Hisinger, mieleltään järkkynyt nainen, joka piti oman turvallisuutensa vuoksi teljetä välillä yhteen linnan huoneista. Yksi kerroista jäi hänen viimeisekseen, sillä Hisingerin elämä päättyi tarinan mukaan huoneessa luonnollisesti.

Jokin asia jäi naiselta kenties hoitamatta, sillä tarinan mukaan hän vaeltelee yhä vanhoilla asuinsijoillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?