Löydä Sisilian hurmaavat, syrjäiset kukkulakaupungit: Tällaisia ovat Modica, Ragusa ja Noto

Julkaistu:

Matkat
Sisilian kukkuloilla on sympaattisen perinteisiä, lumoavia pikkukaupunkeja. Barokkityylistään tunnetut Modican, Ragusan ja Noton vanhatkaupungit ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa on suuren osan vuotta yhä varsin rauhallista.
Modicaa katsellessa pulssi rauhoittuu. Vanhankaupungin vaaleat kivitalot kiipeilevät rotkon seinämillä, toinen toistensa harteilla. Keskellä erottuu kirkko. Komea panoraama on säilynyt jokseenkin koskemattomana yli kolmesataa vuotta.

Toisaalta Modica saa myös sydämen takomaan. Käveleepä mihin tahansa, aina on vastassa mäkeen viettävä katu tai liuta portaita. Kodit ja kirkot, aukiot ja kujat tasapainoilevat jyrkillä rinteillä.


Poikkeuksena on alakaupunki, joka on levittynyt kapeana nauhana yhden kadun varrelle. Siellä ovat kaupat, muutamat baarit ja ravintolat.

Alakaupungissa kannattaa poiketa ainakin suklaamaistiaisille ja -ostoksille viehättävän vanhanaikaiseen Antica Dolceria Bonajutoon. Siellä on tehty suklaata 1800-luvun lopulta asti atsteekkien ikivanhalla reseptillä, johon ei tule juuri lainkaan kaakaovoita. Suklaa on rakeista, aromaattista – ja kirpeän karvasta.

Remontin kilkettä ja perinteisiä trattorioita

Isot korkeuserot ja rapistunut kauneus ovat iso osa Modican viehätystä. Monet talot hylättiin vuosikymmeniä sitten asukkaiden muuttaessa uudempaan kaupunginpuoliskoon, mutta sittemmin on tullut uusia omistajia, monessa tapauksessa kesäasukkaita, ja siellä täällä nikkaroidaan.

Paljon paremmassa kunnossa on kukkulan harjanteella levittyvä Ragusan vanhakaupunki, jonne on Modicasta vajaan puolen tunnin automatka. Sen hunajanväriset palatsit, kodit ja kujat on jo entisöity huolella.


Katedraalin aukiolla ja siitä alaspäin viettävän pääkadun varrella on useita ravintoloita, mutta houkuttelevampi ruokapaikka löytyy aavistuksen sivumpaa. Perheen pyörittämässä La Bettola -trattoriassa on tarjolla maukasta lähiruokaa sesongin raaka-aineista. Monet reseptit ovat monen sukupolven takaa ja kelpaavat paikallisillekin.

Hinta-laatusuhde on loistava: alkuruokapastan saa viidellä eurolla, pääruoat ovat alle kympin ja pieni karahvi kelpo viiniä maksaa muutaman euron.

”Ragusassa on mahtava elämänlaatu. Monta kuukautta vuodessa on niin rauhallista, että voi jättää kotiovet auki”, hehkuttaa ravintolan isäntä Paolo Pengasi kotikaupunkiaan. ”Tämä on toisenlaista Sisiliaa.”

Herkkuja silmille ja suulle


Yhtenäinen ja kaunis barokkiarkkitehtuuri leimaa sekä vanhaa Modicaa että Ragusaa, mutta seudun komeimmat rakennukset löytyvät Notosta. Sen kävelijöille omistettu pääkatu on koristeellisine kirkkoineen ja palatseineen pröystäilevä. Ilta-auringossa rakennukset hehkuvat kultaisina ja oransseina.

Illan tullen väki kokoontuu passaggiatalle, verkkaiselle näyttäytymis- ja ihmisten katselukävelylle, tai katukahviloihin.


Mistä löytyisi parasta jäätelöä? Kenties Caffè Costanzosta, joka on suosittu treffi- ja kohtauspaikka. Sieltä saa myös tuoreista mandariineista ja sitruunoista tehtyä herkullista jäämurskajuomaa, granitaa. Tarjolla on toki myös tyypillisiä sisilialaisia cannoli-leivonnaisia, jotka on täytetty makeutetulla ricottajuustolla. Mutta paikan pistaasijäätelö vie suoraan paratiisiin.


Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogistahttps://www.exploras.net/.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt