”Moni suomalainen menee vähän ylimielisenä...” – saako Virossa todella huonoa palvelua?

Julkaistu:

Viro
Lukijat ottivat osaa kuumana käyneeseen Viro-keskusteluun.
Viron palvelukulttuuri nousi otsikoihin viime viikolla, kun Virossa asuvat yrittäjät kritisoivat tympeää ja tylyä asennetta, johon moni matkailija törmää lahden takana.

Huonon asiakaspalvelun syyksi veikkailtiin paitsi neuvostoajan vaikutteita, myös huonoa palkkatasoa ja koulutuksen puutetta.
Viron asiakaspalvelijoille löytyi myös puolustaja.

Puoliksi Virossa asuva Tuglas-seuran kulttuurisihteeri Tapio Mäkeläinen peräänkuulutti suomalaisturisteilta käytöstapoja. Erityisesti suomenkielistä palvelua ei kannattaisi Virossa pitää minään itsestäänselvyytenä, Mäkeläinen muistutti.

Artikkelin kommenttiosiossa asiaan ottivat kantaa myös suomalaismatkailijat.

Moni tunnusti saaneensa Virossa huonoa asiakaspalvelua, mutta joukossa oli paljon myös niitä, joille ongelma ei ollut lainkaan tuttu. Tai kuten eräs kommentoijista huomautti: ”Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.”

Nyt on lukijoiden vuoro kertoa, mitä mieltä he ovat.

Väite: Virossa saa hyvää palvelua

– Olen asunut Eestissä jo yli 25 vuotta ja mielestäni palvelu esimerkiksi ravintoloissa on ihan hyvää. Viimeksi kun poikkesin Pärnussa, kävimme myös paikallisessa suositussa pizzeriassa. Viereisessä pöydässä istui joukko suomalaisia. Nousuhumala oli menossa, ja möly ja öykkäröinti sen mukaista. On varmasti melkoinen kärsimys palvella moisia, Graaal777 kertoo.

– Joka paikassa maailmaa saa sellaista asiakaspalvelukohtelua kuin itse ansaitsee. Jos hyvää haluaa, valmistautuu jo tiskille mennessään asiaan olemalla valveilla, kiinnostunut ja kohtelias, Arvid kommentoi.

– Ei ole kokemusta huonosta palvelusta Virossa eikä niin missään muuallakaan Suomen ulkopuolella. Mennään yleensä niin sanotusti parempiin paikkoihin. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan, Abe muistuttaa.


– Moni suomalainen menee vähän ylimielisenä Viroon. Asenne herkästi huomataan ja palvelu on sen mukaista. Ei asiakaspalvelija ole alamainen, vaan tasa-arvoinen kumppani, jolle pitää myös olla kohtelias, Arvid kirjoittaa.

– Muutama sana paikallista kieltä auttaa kummasti. Ei sitä tarvitse oikeasti osata, näin olen saanut hyvää ja auttavaista huomiota monessa paikassa, jopa Pariisissa, Oma valinta kirjoittaa.

– En ole havainnut eroa suomalaisen ja virolaisten palveluissa. Ehkä suomalaisia harmittaa, kun Viro kehittyy hyvää vauhtia, Veke kommentoi.

– Yksi lisäulottuvuus keskusteluun. Virolainen puhuessaan suomea töksäyttelee asioita ja lauseita aika lyhyissä muodoissa. Kielitaitoseikka, joka voidaan tylyytenä tulkita, Kroisos huomauttaa.

Väite: Virossa ei saa hyvää palvelua

– Olen asunut täällä 20 vuotta. Palvelukulttuuri on ollut samaa neukkumeininkiä koko ajan. Tänäänkin kävin paikallisessa Rimissä. Kassa ei edes katsonut saati mitenkään muuten reagoinut. Kortti toimi ja ostokset kassiin. Se siitä, Con cari kirjoittaa.

– Tulin Tallinnasta juuri muutama tunti sitten. Kävin Virun katutason R-kioskilla tarkastuttamassa paikallisliikenteen kortin saldon. Ostin kympillä lisää matkoja. Kuitti heitettiin vimmalla tiskiin ja se oli todellakin voimaheitto, Ykä kertoo.


– Virolaisten tympeästä palvelusta on tullut jo osa matkakokemusta. En Tallinnassa käydessä oikeastaan edes odota ystävällistä ja huomaavaista palvelua, vaikka koetan asiakkaana olla kohtelias, enkä koskaan puhu suomea ellei minulle puhuta suomea, Tuttujuttu kertoo.

– Täällä vuodesta 1988 olleena ja pysyvästi vuodesta 1993 lähtien asuneena, palvelu on ulkomaalaisille useimmiten ala-arvoista. Ulkomaalainen on vain liikkuva rahasäkki, 1951-nimimerkillä kirjoittanut kertoo.

– Vaikka olet itse kuinka hymyileväinen, niin hymyä ei irtoa. Yksi poikkeus on: nuoret miehet. He ovat todella ystävällisiä tällaiselle yli 60-vuotiaalle muijallekin. Heiltä kun saa ihanan hymyn, niin päivä on pelastettu, Koivupuu55 kirjoittaa.

Ota kantaa

Aiotko matkustaa tänä keväänä tai kesänä Viroon?

Kyllä 54% En 46%
Ääniä yhteensä 4833

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt