Euroopan kauneimmat rannat valittiin – joukossa Kreikan helmi sekä yllätysnousijat Virosta ja Puolasta

Julkaistu:

Rannat
Guardian-lehti listasi Euroopan kauneimmat rannat.
Pääsisipä sinne, missä vesi liplattaa sinisen eri sävyissä, aurinko lämmittää ihoa ja mieli on tyyni niin kuin vain lomalla on mahdollista.

Jos rantalomaa ei ole tiedossa aivan kulman takana, kokeile mielikuvitusmatkaa Euroopan parhaille rannoille. Valinnan ovat tällä kertaa tehneet Guardian-lehden matkailukirjoittajat.

Kerromme rantasuosikeista osan, koko listauksen voit lukea täältä!

Espanjan helmet: San Sebastánin tuttu suosikki ja ravuistaan tunnettu ranta

Muistatko vielä Baskimaan La Conchan, josta kerroimme jokin aika sitten? TripAdvisor-vertaispalvelun suosikki on valittu myös Guardian-lehden kauneimpien rantojen listalle.
Espanjan yksi kauneimmista rannoista sijaitsee San Sebastánin kaupungissa, aivan keskustan tuntumassa. Urbaani helmi on puolitoista kilometriä pitkä.

Päärannan vieressä sijaitsevat kaksi pienempää rantaa, Ondarreta ja Zurriola. Jälkimmäinen on etenkin surffareiden suosiossa.

Baskimaan itsehallintoalueella Pohjois-Espanjassa sijaitseva San Sebastán tunnetaan paitsi kauniista rannastaan, myös ravintoloistaan. San Sebastánin ravintoloilla on nimittäin ennätysmäärä Michelin-tähtiä.


Toinen listalle päässyt Espanjan helmi on Andalusian itsehallintoalueella sijaitseva El Rompidon kylä ja sen kaunis pitkä ranta, jonka hiekkaa kuvaillaan sokerisen hienoksi.

Rannalla sijaitsee myös ravintoloita, joiden aurinkotuolien varjojen alle kannattaa hakeutua päivän kuumimpana hetkenä. Samalla kannattaa nauttia paikallista erikoisuutta, Huelvan rapuja.


Näiden suosikkien lisäksi Guardian-lehti nimeää Espanjan kauneimpien rantojen joukkoon muun muassa Almeríassa sijaitsevan Playa de los Muertosin ja Asturian maakunnassa sijaitsevan Playa de Poon.

Portugalin surffiparatiisi ja kalastajakylät

Guardian-lehden listauksesta löytyy myös koko joukko rantoja Portugalista.

Yksi kaunottarista on Alentejon alueella sijaitseva Porto Côvo, jonka päärantaa kutsutaan nimellä Iso ranta (Praia Grande). Nykyään alueella kulkevat pääosin turistit, mutta aikoinaan ranta toimi myös kalastajien suojapaikkana.

Jos pelkkä rantaloma ei kiinnosta, alueelle kannattaa matkustaa myös korkin takia. Alentejon alue on yksi maailman suurimmista korkin tuottajista.


Listalle on päässyt myös Keski-Portugalissa sijaitseva Nazaré upeine rantoineen. Entinen kalastajakaupunki on tullut maailmalla tunnetuksi hurjista surffikuvistaan. Jos näet surffauskuvia, joissa aallot tuntuvat olevan kerrostalon kokoisia, saattavat ne hyvinkin olla täältä.

Minne tahansa Nazaréssa kulkeekin, on mahdollista törmätä pakettiautoihin ja niiden liepeillä merelle tähyäviin surffareihin, jotka odottavat sopivaa säätä.

Nazaré on myös turistikaupunki, jonka pääranta sijaitsee aivan keskustan tuntumassa. Siellä riittää tilaa myös aivan tavallisille auringonpalvojille.

Muita Guardian-lehdessä mainittuja Portugalin helmiä ovat maan eteläosassa Algarvessa sijaitseva Praia da Falésia, Pohjois-Portugalin Caminhassa sijaitseva Praia da Foz do Minho ja Lissabonin lähellä Setúbalissa sijaitseva Praia dos Galapinhos.

Ranskan osteriranta ja muut suosikit

Ranskasta listalle on päässyt L’Herben ranta Cap-Ferretin niemellä, noin 50 kilometriä Bordeaux’sta länteen. Pikkuruiselle rannalle matkustetaan hyvien osteriravintoloiden tähden.


Muita Ranskan helmiä ovat Guardianin mukaan muun muassa Île de Batzin saarella sijaitseva Plage de la Grève Blanche ja Nizzan lähellä sijaitsevan Villefranche-sur-Merin rannat. Osa niistä on yksityisiä, mutta alueella sijaitsee kaksi kaunista julkista rantaa: Plage des Marinières ja Plage de la Dars.

Muu Eurooppa: Puolassakin voi viettää rantaelämää

Guardian-lehden parhaiden rantojen listalta löytyy kohteita myös Italiasta, Kreikasta, Turkista ja Kroatiasta – kaikki ne ovat kohteita, joihin tyypillisesti matkustetaan kevään ja kesän kuukausina aurinkoa palvomaan.

Yksi huikeimmista rannoista on Etelä-Kreikassa sijaitseva, täysin uniikin näköinen Voidokilian ranta. Peloponnesosin niemimaalta löytyvä helmi on hevosenkengän muotoinen. Myös vesi rannalla on kristallinkirkasta.


Aina ei tarvitse matkustaa etelään rantalomaa viettämään. Niinkin läheltä kuin Puolasta löytyy kunnon rantaelämää.

Guardian hehkuttaa etenkin Puolan Sopotia, josta löytyy jokaiselle jotakin. Alue sopii sekä perheille että juhlaväelle. Itse ranta on laaja ja siellä voi nauttia auringonpalvonnan lisäksi kahvila- ja ravintolatarjonnasta.

Puolan suosio rantalomakohteena on ollut nousussa jo jonkin aikaa.

Ilta-Sanomat kertoi vuosi sitten, että Puolan Rivierana tunnettu Gdanskin alue on noussut suomalaisten keskuudessa suosituimmaksi rantalomakohteeksi päihittäen jopa ikisuosikki Espanjan Aurinkorannikon.
Guardianin listalta löytyy rantalomasuosikkeja myös Saksasta, Liettuasta ja Latviasta.

Suomalaisille lähin, Euroopan yhdeksi kauneimmaksi rannaksi nimetty paikka löytyy Virosta.

Lahemaan kansallispuistossa sijaitseva Võsun uimaranta on kuin unesta: ranta on ihanan matala, suorastaan kuin tehty jalkoja vilvoittelevaan kahlaamiseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt