Virossa asuva Harri kertoo, miksi maasta saa monen mielestä huonoa palvelua

Virossa asuvan Harri Aaltosen mukaan Viron palvelukulttuurissa näkyy neuvostoajan vaikutus.

Viron palvelukulttuuri on noussut jälleen otsikoihin. Virossa asuva Harri Aaltonen kertoo, mistä ongelmat johtuvat.

Ynseää, ylimielistä, tympeää ja tylyä.

Näin kriittisesti kuvailivat suomalaiset virolaista palvelukulttuuria viime vuoden lopussa Ilta-Sanomille.

Tuolloin Viron palvelukulttuurista ja suomalaisten hiipuneesta innosta matkustaa lahden taakse kirjoittivat useat mediat.

Ilta-Sanomissa hiipumisen syyksi veikkailtiin muun muassa Viron kasvanutta hintatasoa, mutta myös palvelukulttuuria, jonka rinnalla ”jopa suomalaiset” ovat kohteliaita.

Virossa ongelmaa ei myönnetä

Tällä viikolla virolainen palvelukulttuuri on jälleen otsikoissa.

Tallinnassa useiden ravintoloiden keittiömestarina toiminut ja Viron TV:ssä ”Viron Gordon Ramsayna” esiintynyt Juha Rantanen kommentoi Kauppalehdelle, että palveluala ei Virossa ole vieläkään onnistunut puistelemaan itsestään neuvostoliittolaista suhtautumista työhön, rahaan ja asiakkaaseen.

Virossa ongelmaa ei kuitenkaan myönnetä, Uusi Suomi kirjoittaa.

Ilta-Sanomien tavoittaman, Virossa asuvan Harri Aaltosen mukaan tämä johtuu kulttuurieroista.

– Virolaiseen kulttuuriin ei kuulu virheiden myöntäminen, Aaltonen sanoo.

Viljandissa kynttiläalalla toimiva Aaltonen on sitä mieltä, että Virossa palveluhenkilökunta näkee asiakkaan liian usein harmina eikä tulonlähteenä.

Ravintoloihin palkataan väkeä suoraan koulun penkeiltä – mahdollisimman halvalla, Virossa asuva Harri Aaltonen kertoo.

Ongelmat johtuvat paitsi neuvostoajan vaikutteista, myös huonosta johtamisesta. Ravintoloihin palkataan väkeä suoraan koulun penkeiltä – mahdollisimman halvalla.

– Jos ihmisellä on sellainen tunne, ettei yhtään arvosteta, työn tekeminen on vähän vaikeata.

Aaltonen painottaa, että ongelmat koskevat vain asiakaspalvelua, mutta eivät suinkaan ole samanlaisia kaikkialla Virossa. Pienissä kaupungeissa saa Tallinnaa parempaa palvelua.

– Sinänsä virolaiset ovat ystävällistä porukkaa, jopa ystävällisempiä kuin suomalaiset.

Näin saat parempaa palvelua

Puolet vuodesta Virossa asuva tietokirjailija, Tuglas-seuran kulttuurisihteeri Tapio Mäkeläinen myöntää Viron asiakaspalvelun ongelmat, mutta on sitä mieltä, että suomalaisten kannattaisi mennä asiassa itseensä.

– Olisi tunnustettava, etteivät suomalaisetkaan ole kovin palveluhenkisiä. Sekä Suomessa että Virossa saa sekä erinomaista että myös huonoa palvelua.

Mäkeläisen mielestä ongelmat juontuvat pohjoisen palvelukulttuuriin. Pohjoisessa ei olla kulttuurisihteerin mukaan yhtä palveluhenkisiä kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa. Asiakaspalvelijoiden koulutukseen tulisikin satsata molemmissa maissa entistä enemmän.

Pienillä paikkakunnilla palvelu on parempaa, Harri Aaltonen kertoo.

Tapio Mäkeläinen peräänkuuluttaa myös suomalaisturisteilta käytöstapoja. Hän ihmettelee, miksi jotkut valittavat, ettei Tallinnassa tai Pärnussa saa palvelua suomeksi.

– Valittaako hän samasta asiasta Lontoossa tai Berliinissä? Mäkeläinen kysyy.

Aaltonen muistuttaa, etteivät virolaiset välttämättä ymmärrä suomea, vaikka kuinka korottaisi ääntään. Jos palvelun haluaa sujuvan, kannattaa puhua englantia. Sitä virolaiset osaavat hyvin.

Hyvää asiakaspalvelua saa Virossa Aaltosen mukaan varmimmin pikkupaikkakunnilta, tasokkaista hotelleista tai paikallista kieltä puhumalla.

Myös Mäkeläisellä on tarjota matkailijalle toimiva vinkki.

– Yritä puhua edes muutama fraasi viroa, niin saat heti paljon parempaa palvelua.

Onko Viron palvelukulttuurissa petrattavaa? Onko sinulla omakohtaista kokemusta asiasta? Jatka keskustelua alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?