Varaa matkasi mahdollisimman ajoissa ja 3 muuta virhettä, jotka tulevat lentolippua varatessa kalliiksi

Muistat varmaankin vanhan vinkin: varaa lentosi mahdollisimman ajoissa. Asiantuntijan mukaan säännön voi jo unohtaa.

Maksoitko jälleen lentolipusta liikaa? Kerromme, milloin ja miten halpa lentomatka napataan.

20.3.2019 16:25

Lentomatkailu muuttuu siinä missä maailma muutenkin. Siksi osa lentovarausta koskevista säännöistä kannattaa jo unohtaa.

Matkailujulkaisu Travel + Leisure kertoo tuoreet tiedot lentomatkailusta ja yleisimmät virheet, joita edullista lentoa etsivät tekevät.

Kerromme niistä osan, koko listan voit lukea täältä!

1. Teet lentovarauksen liian varhain (tai myöhään)

Muistat varmaankin vanhan vinkin: varaa lentosi mahdollisimman ajoissa.

Travel + Leisuren haastattelema datatieteen asiantuntija Patrick Surry pitää vinkkiä vanhentuneena. Surry työskentelee Hopper-sivustolla, joka analysoi ja ehdottaa parhaimpia ajankohtia lennoille.

– Varaaminen yli kuusi kuukautta etukäteen voi maksaa, sillä lentoyhtiöt hinnoittelevat ensihinnat konservatiivisesti, Surry sanoo.

Varauksen jättäminen aivan viime tippaan ei ole yhtään sen parempi idea. Hinnat alkavat kallistua tyypillisesti kahden lähtöpäivää edellisen viikon aikana.

Ei liian myöhään eikä liian ajoissa on matkailijalle sopiva ohjenuora. Travel Pricing Outlookin tuoreen raportin mukaan edullista lentoa etsivän kannattaa varata lentonsa ainakin kolme viikkoa ennen h-hetkeä.

2. Vältät aamulentoja

Tiedetään, tiedetään.

Matkalle lähteminen aamuvarhaisella on piinallista, mutta säästösyistä se kannattaa.

Skyscannerin selvityksen mukaan vuorokauden edullisin aika lentää on aamuviideltä lähtevillä lennoilla. Myös Hopperin tilastot tukevat tätä.

– Useimmat ihmiset haluavat lentää kello aamukahdeksan jälkeen ja palata kotiin iltapäivällä, Hopperin matkailuasiantuntija Liana Corwin kommentoi.

Aamulennoissa on muutkin hyötynsä: lentokoneet ovat harvemmin myöhässä aamuisin. Lentokentät ovat aamuisin vähemmän ruuhkautuneita, mikä vähentää myöhästymisiä.

Matkalle lähteminen aamuvarhaisella on piinallista, mutta säästösyistä se kannattaa.

3. Et jousta lähtöpäivissä

Travel Pricing Outlookin raportin mukaan edullisimmat viikonpäivät lentomatkailussa ovat tyypillisesti torstai ja perjantai, kun taas sunnuntai on tyypillisesti kallein päivä lentää.

Tilastot on hyvä pitää mielessä, mutta turhan tarkkaan niitä ei kannata tuijottaa. Edullisin lentopäivä vaihtelee nimittäin lentoyhtiöittäin ja kohteittain.

Vaikkapa Skyscannerin, Kayakin tai Hopperin sivustot antavat mahdollisuuden etsiä halvinta hintaa, esimerkiksi halvin kuukausi -hakutoiminnon avulla.

Joskus matkailijat hyötyvät myös lentoyhtiöiden erikoistarjouksista tai jopa hinnoitteluvirheistä. Halpoja lentolippuja ei kuitenkaan välttämättä saa virhetilanteessa käyttää.

– Lähtökohta on lain mukaan se, että jos hinnoitteluvirhe on niin selkeä, että kuluttajan olisi se pitänyt ymmärtää, hinta ei sido yritystä, kommentoi Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Katri Väänänen Taloussanomille aiemmin.

4. Unohdat vaihtoehtoiset varaustavat

Unohda perinteiset konstit, jos edullista lentolippua ei tunnu löytyvän.

Joskus yhdensuuntaisen lennon hankkiminen voi osoittautua edullisimmaksi. Harkitse lentoa yhdelle kentälle ja lennä pois toiselta.

Käytä myös hakukoneita monipuolisesti.

Esimerkiksi Skyscannerin Kaikkialle-haku tarjoaa oivan tavan kokeilla, minne paikkaan lentäisi lomapäivinäsi kaikkein edullisimmin. Haulla voi etsiä edullisia lentoja myös lähiseutujen kentiltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?