Nämä asiat voit tehdä Helsingissä ilmaiseksi – näin matkailuraamattu ohjeistaa turisteja

Matkailuraamattu Lonely Planet listasi Helsingin edulliset ja ilmaiset matkailunähtävyydet. Ulkomaisille turisteille suunnatut vinkit sopivat yhtä hyvin myös meille suomalaisille.

Suomenlinna on yksi Helsingin suosituimmista turistinähtävyyksistä. Listalleen sen valitsi myös budjettikohteita esittelevä Lonely Planet.

19.3.2019 15:02

Helsinki kiehtoo yhä useampaa turistia, mutta budjettikohteen maineessa pohjoinen helmi ei suinkaan ole.

Pääkaupunkimme on mainittu useissa listauksissa, esimerkiksi vuoden 2018 reppureissuindeksissä, yhtenä kalleimmista kaupunkikohteista Euroopassa.

Mutta ei hätää, luova reissaaja löytää kyllä tekemistä ilman kuluttamistakin.

Lonely Planet listasi pääkaupunkimme matkailunähtävyydet, joihin rahaa ei juurikaan tarvita. Kerromme niistä osan, loput voit lukea täältä!

1. Kuljeskele ydinkeskustassa

Helsingin keskusta on kompaktin kokoinen, ja kävelyretki kauniissa kortteleissa ja kaduilla kannattaa.

Lonely Planet suosittelee tutustumaan etenkin Senaatintoriin ja sen reunalla komeilevaan Helsingin tuomiokirkkoon, jonne pääsee ilman sisäänpääsymaksua. Katse kannattaa kohdistaa myös vieressä sijaitseviin uusklassisiin rakennuksiin ja keskellä toria sijaitsevaan Aleksanteri II:n patsaaseen.

Kun kävelykierrosta jatkaa merelle päin, matkailija pääsee aistimaan Kauppatorin tunnelmaa paikallisine herkkuineen ja tuliaisineen.

Kauppatorin laidalta löytyy toinen ilmainen ja upea nähtävyys, Uspenskin katedraali.

Lähellä sijaitsevat myös kantakaupungin shoppailukadut. Jos matkabudjetti on tiukka, ikkunashoppailu riittää.

2. Ilmaiset museot

Helsingin museoiden sisäänpääsymaksut voivat olla korkeita, jos rahaa on vain vähän.

Kaupungista löytyy kuitenkin myös ilmaisia museoita.

Historianystäviä hemmotellaan Senaatintorin laidalla Helsingin kaupunginmuseossa, jonne on vapaa pääsy.

Viidestä vanhasta rakennuksesta, niitä yhdistävästä uudisosasta ja kolmesta hienosta sisäpihasta koostuva museo kertoo entisajan helsinkiläisestä arjesta. Kesäkaudeksi avautuu myös noin kilometrin päässä sijaitseva Ruiskumestarin talo.

Talon nimi juontaa sen pitkäaikaisimpaan asukkaaseen, Alexander Wickholmiin, joka osti vuonna 1859 tontin rakennuksineen perheensä kodiksi. Kyseessä on koko Helsingin vanhin paikoillaan pysynyt puutalo.

Ruiskumestarin talo on osa Helsingin kaupunginmuseota.

Osa Helsingin kaupunginmuseota on myös Töölössä sijaitseva Ratikkamuseo. Museo sijaitsee Kulttuuritehdas Korjaamon yhteydessä.

Lonely Planet vinkkaa historiasta kiinnostuneille matkailijoille myös Suomen Kansallismuseon. Sisäänpääsy on ilmainen perjantaisin klo 16–18.

3. Kolme kauppahallia

Vaikka Helsinki on maailman mittapuulla pieni pääkaupunki, löytyy täältä peräti kolme kauppahallia.

Vanhin niistä, Vanha kauppahalli, on palvellut asiakkaita vuodesta 1889 lähtien. Kauppatorin laitamilla sijaitseva kauppahalli tunnetaan erityisistä herkuistaan, kuten karhunmakkarasta ja ilmakuivatuista porosipseistä.

Vanha kauppahalli on yksi ilmaisista turistinähtävyyksistä. Ostoksiin on tietenkin syytä varata muutama euro.

115-vuotias Hietalahden kauppahalli on sen sijaan suosittu lounaspaikka, jossa matkailija voi seurata paikallista elämänmenoa. Ruokavalikoima on laaja aina ranskalaisesta filippiiniläiseen keittiöön.

Hakaniemen kauppahalli palvelee asiakkaita peruskorjauksen ajan Lasihallissa. Tarjolla on muun muassa suomalaista herkkua, lohisoppaa.

4. Nauti raikasta ilmaa puistoissa

Mikäpä piristäisi paremmin kuin kävelylenkki kauniissa ympäristössä?

Lonely Planetin puistosuositukset ovat kahviloiden ja putiikkien ympäröimä Esplanadin puisto keskustassa ja Sibeliuksenpuisto Töölössä. Siellä sijaitsee myös eräs turistien suursuosikeista, Sibelius-monumentti.

5. Suuntaa Suomenlinnaan

Helsingin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluva Suomenlinna on sekin ilmainen, vaikka turisteille suunnatusta pääsymaksusta on puhuttu julkisuudessa aika ajoin.

Lauttamatka Suomenlinnaan maksaa, mutta itse saari on ilmainen.

Muutaman euron maksava lauttamatka Suomenlinnaan kestää 15 minuuttia.

Matkailijoille riittää koluttavaa tunneleissa, museoissa ja ravintoloissa. Viimeinen lautta Suomenlinnasta keskustaan lähtee kesäisin vasta kahdella yöllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?