Linda ja Niko jättivät hektisen Helsingin ja muuttivat Utön hiljaiseen saari-idylliin: ”Ei virikkeitä tarvitse olla jatkuvasti”

”Meidän saarella on erilainen aikakäsitys. Siellä aika kulkee jotenkin hiljaisemmin ja hoppua ei ole.”

Kaipuu merelle sai Linda Räihän ja Niko Kaveniuksen muuttamaan Utöseen. Ensi kesänä he näyttävät ulkomaalaisille matkailijoille onnellisuusoppaiden roolissa, minkälaista elämä Utön saarella on.

18.3.2019 15:45

Tatuointiyrittäjä Linda Räihä ja hänen miehensä Niko Kavenius jättivät vuodenvaihteessa hektisen pääkaupungin ja muuttivat Suomen eteläisimpään asuttuun kolkkaan, Utön saarelle.

Uudenlaisen arjen aloittivat myös Räihän lapset, jotka käyvät nyt oppilasmäärältään Suomen pienintä koulua.

Räihälle ja Kaveniukselle, kokeneille merelläkävijöille, saari oli tuttu jo vuosien takaa. Elämänmuutos, jossa tärkeää roolia näytteli meren äärellä asuminen, sopi kuvioihin juuri nyt.

Löytyi asunto, jota ei ole Utöstä helppoa saada, ja työkuviotkin järjestyivät. Tatuointiyrittäjä Räihä matkustaa välillä Helsinkiin töiden perässä. Näin tekee myös palvelumuotoilijana työskentelevä Kavenius, joka asuu osittain vielä kaupungissa.

Näin elämä on muuttunut

Utössä leposyke on hidastunut ja kauneuden aistimiselle on avautunut entistä enemmän aikaa.

Luonnon ympärillä asuminen tuo energiaa, jota ei kaupungista saa.

– Kun aurinko paistaa ja kultaa aallot, maisemat ovat tajuttoman hienot. En ole myöskään ikinä nähnyt yhtä kaunista talvea kuin täällä, Räihä kertoo.

Kauppa on auki Utössä vain kaksi tuntia vuorokaudessa.

Saarella viehättää myös yhteisöllisyys.

Sen sijaan että tehtäisiin töitä individualistisesti vain itseä varten, utöläiset puhaltavat vahvasti yhteen hiileen. Tämä näkyy muun muassa alakoulun eteen tehdyn työn määrässä.

Työteliäisyyden rinnalla saarelaiset osaavat arvostaa Utön hitaampaa elämäntahtia. Aika hidastuu jo lauttamatkalla Utöseen.

Tosin, kiireiseen kaupunkielämään tottuneista jotkut saaren tavoista kuulostavat peräti piinallisilta.

Esimerkiksi kauppa on auki Utössä vain kaksi tuntia vuorokaudessa.

Nimenomaan yksinkertaisessa elämässä piilee Räihän mukaan kuitenkin voima. Energiaa vapautuu omille projekteille, kun ärsyketulva on minimaalinen.

– Ei virikkeitä tarvitse olla jatkuvasti, Räihä muistuttaa.

Hitaampi elämä mahdollistaa myös ekologisemman elämän. Saarella kaikki kierrätetään ja kulutus on vähäistä.

IS vieraili Utön koulussa eli Suomen eteläisimmässä koulussa vuonna 2017. Katso lisää alta videolta.

Esittelevät saarta ulkomaalaisille

Ensi kesänä Räihä ja Kavenius avaavat kotinsa ovet myös matkailijoille, sillä pariskunta on valittu Visit Finlandin Rent a Finn -kampanjaan.

Kampanjan aikana kahdeksan tavallista suomalaista toimii Suomeen saapuvien matkailijoiden onnellisuusoppaina. Kampanjan tarkoituksena on esitellä ulkomaalaisille suomalaisen onnellisuuden salaisuutta ja tapoja lievittää stressiä.

Räihä kertoo, että heille meren kokeminen on tärkeä osa elämää. Siksi merelle viedään myös ulkomaalaiset vieraat. Utön edustalla voi vaikkapa surffata, kuten Räihä vapaa-ajallaan tekee. Myös sukellusvedet ovat alueella erittäin kirkkaita.

Saari itsessään on kuitenkin niin maaginen, ettei erillisiä sirkusnumeroita tarvita.

– Tavallinen arki täällä voi olla aika pysäyttävää. Lisäksi saaren historia majakkoineen ja haaksirikkoineen on kiehtova, Räihä kertoo.

Tatuointiyrittäjällä on toki mielessään ekstranumero myös niille, jotka kaipaavat matkaltaan jotakin konkreettisesti ikimuistoista.

– Tatuoinnin ottaminen onnistuu täällä, Räihä sanoo.

Linda Räihän vinkit matkailijalle

Utö

Näin kaunis paikka ansaitsee tulla huomatuksi, Linda Räihä kuvailee kaunista kotisaartaan Utötä. Saari on etenkin lintubongareiden ja veneilijöiden suosiossa.

Majoittua voi vaikkapa Utö Havshotellissa, Hanna’s Horisont B&B:ssa tai Logi-mökeissä.

Aspö

Aspö on omanlaisensa, pieni saari Saaristomerellä. Kesällä Aspössä järjestetään ikimuistoiset kesäjuhlat, Räihä vinkkaa.

Jurmo

Jokaisen suomalaisen kannattaisi käydä kerran elämässään Jurmossa, Salpausselän kaukaisella jatkeella, Räihä kannustaa. Kyseessä on kaunis, omanlaisensa saari Saaristomerellä. Karunkauniin Jurmon luotsihistoria on kiehtova. Saaressa on ollut asutusta keskiajalta lähtien.

Rent a Finn: Tästä on kysymys

Visit Finland valitsi Rent a Finn -kampanjansa yhteydessä ulkomaalaisille matkailijoille kahdeksan suomalaista onnellisuusopasta, joiden tarkoitus on avata matkailijoille ovet kotiinsa tai kesämökilleen.

Onnellisuusoppaat työskentelevät vieraiden kanssa ensi kesänä 2–3 päivän ajan.

Valittujen onnellisuusoppaiden joukkoon kuuluvat muun muassa urbaaneista luontoelämyksistä nauttiva helsinkiläinen opiskelija Katja, kalastusta harrastava Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko, Suomen eteläisimmällä saarella Utöllä asuvat Linda ja Niko sekä idyllisessä Mathildedalin kylässä asuva Petri.

– Olimme positiivisesti yllättyneitä suomalaisten halukkuudesta ryhtyä onnellisuusoppaiksi, hakemuksia tuli satoja. Tärkeimpinä valintakriteereinä olivat syvä yhteys luontoon, positiivinen asenne, ulospäinsuuntautuneisuus sekä rohkeus laittaa itsensä peliin, Business Finlandin Visit Finland -yksikön kansainvälisen markkinoinnin johtaja Heli Jimenez kertoo.

Kansainvälinen haku suomalaisen Rent a Finn -onnellisuusoppaan vieraaksi on nyt avattu ja vierailut toteutetaan kesä-elokuun aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?