Nämä koodit kannattaa tarkistaa boarding passista – onko asiakirjassasi SSSS, GTE tai kenties WCHR? - Matkat - Ilta-Sanomat

Nämä koodit kannattaa tarkistaa boarding passista – onko asiakirjassasi SSSS, GTE tai kenties WCHR?

Löytyykö koneeseennousukortistasi eli boarding passistasi koodi GTE, WCHR tai SSSS? Kerromme, mitä ne voivat merkitä.

Löytyykö boarding passistasi eli koneeseennousukortistasi kirjainyhdistelmiä SSSS, WCHR tai GTE? Kerromme mitä ne voivat tarkoittaa.

15.3.2019 15:49

Koneeseennousukorttia eli boarding passia tulee harvemmin tarkasteltua erityisen tarkkaan. Syytä kuitenkin olisi.

Korttiin on kerätty koko joukko koodeja ja kirjainyhdistelmiä, jotka eivät ensivilkaisulla avaudu matkustajalle lainkaan.

Löytyykö boarding passistasi näitä koodeja?

Kirjainyhdistelmä GTE

Katso boarding passiasi tarkkaan. Lukeeko siellä istuinpaikkanumeroiden sijaan kirjainyhdistelmä GTE?

Entinen Air Canada -lentoyhtiön työntekijä kertoi helmikuussa Kanadan kansalliselle julkisen palvelun televisio- ja radioyhtiö CBC:lle, että kirjainyhdistelmä voi merkitä ongelmia matkustajalle.

Työntekijän mukaan GTE-koodi boarding passissa on merkki siitä, että matkustajan matkan kohtalo selviää vasta lähtöportilla. Jos lentoyhtiö on ylibuukannut lennon, matkustajat voivat joutua jäämään pois alkuperäiseltä lennolta ja odottamaan seuraavaa lentoa.

Ylibuukkausta tapahtuu, koska on hyvin yleistä, että matkustajat eivät saavu lennoille lainkaan. Joskus paikat lennolla loppuvat myös siitä syystä, että kone joudutaan vaihtamaan pienempään konetyyppiin vaikkapa teknisen vian vuoksi.

Matkustajille ei CBC:lle asiaa avanneiden työntekijöiden mukaan voi sanoa suoraan, että he eivät välttämättä mahdu lennolle. Siksi matkustaja lähetetään portille, jossa tilanne lopullisesti selviää. GTE-koodin voi kuitenkin olla vihje siitä, että lähtöportilla voi olla tiedossa epämieluisa yllätys.

Kirjainyhdistelmä SSSS

Jos pelkkä ajatus ylimääräisestä tarkastuksesta jännittää, tarkista onko boarding passissasi kirjainyhdistelmä SSSS.

Se nimittäin viittaa sanoihin Secondary Security Screening Selectee, joka merkitsee ylimääräistä turvatarkastusta.

Matkustaja voidaan pyytää ylimääräiseen turvatarkastukseen satunnaistarkastuksessa, mutta syitä on muitakin. Pelkkä yhdensuuntainen lentolippu kaukolennolle, viime tippaan varattu matka tai riskimaaksi luokiteltuun maahan matkustaminen voivat olla tarkistuksen taustalla.

Tarkastukseen joutuvat muita useammin myös henkilöt, joita viranomaiset jostakin syystä seuraavat.

Koneeseennousukortista voi löytyä koodeja, jotka eivät ensivilkaisulla avaudu matkustajalle lainkaan.

Tasosi matkustajana tai koodi WCHR

Olemme aiemmin kertoneet, että matkalaukun tunnistetarrassa on lukuisia tietoja matkastasi. Finavian mukaan myös se, onko kyseessä priority-matkustaja, eli tyypillisesti bisnesluokan matkustaja tai tasokortin haltija, selviää koneeseennousukortista.

Matkustajan tasosta voi kertoa myös boarding pass, jossa esimerkiksi sana business class on kirjoitettu esimerkiksi lipun oikeaan yläkulmaan.

Lipussa voi olla myös merkintä WCHR. Se merkitsee Culture trip -sivuston mukaan sitä, että matkustaja käyttää pyörätuolia.

Finnair täsmentää sivuillaan, että WHCR-koodin R-kirjain merkitsee, että asiakas pystyy nousemaan portaita ja kävelemään matkustamossa, mutta tarvitsee pyörätuolia pidemmille matkoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?