Tässä on Espanjan kauneimpiin kuuluva kaupunki: Rondaan voi matkata vain ihaillakseen maisemia

Julkaistu:

Andalusia
Rotkon partaalla taiteilevassa Rondan pikkukaupungissa lumoavat upea sijainti, hienot maisemat ja kaunis vanha arkkitehtuuri. Se on Etelä-Espanja vierailluimpia paikkakuntia, mutta rauhoittuu illalla.
On vaikea päättää, mistä suunnasta Rondan maisemat näyttävät komeimmilta. Kenties kaupungin alapuolelta, joen rannalta. Sieltä voi ihailla pystysuorien kalliojyrkänteiden reunoille liimautuneita valkoisia taloja ja rotkon ylle rakennettua Puente Nuevo -siltaa, joka on pilareineen kuin akvedukti.

Tai ehkä vielä kauniimmalta näyttääkin sillan päältä. Ylhäältä avautuvat mahtavat näköalat paitsi rotkoon, myös kaupunkia ympäröivälle maaseudulle, kukkuloille ja vuorille.


Rondaan voisi hyvin matkata vain ihailemaan maisemia – ja monet poikkeavatkin kaupunkiin ainoastaan muutamaksi tunniksi, päiväretkellä Aurinkorannikolta.

Mutta on turha kiirehtiä. Pikkukaupungissa on paljon nähtävää, ja pari päivää hupenee siellä helposti.

Palatseja ja kaupunkikartanoita

”Et ole käynyt Rondassa, ellet ole nähnyt Plaza de Torosia”, saattavat paikalliset huomauttaa. 1700-luvulla rakennettu härkätaistelu­areena on museoineen kaupungin ylpeys ja tärkeä osa sen kulttuuria.

Miellyttävämpää katseltavaa löytyy vanhastakaupungista. Kirkoista erikoisin on Santa Maria la Mayor, jonka kellotapulina on vanha minareetti ja joka on sisältäkin eri paria: toinen puoli on goottilaisen pelkistetty, toinen renessanssille ominaisen koristeellinen.


Kujia ja aukioita reunustavissa palatseissa ja kaupunkikartanoissa toimii monia museoita. Hienostunein on arabialaisvaikutteinen Palacio de Mondragón, jossa on kaupunginmuseo ja pieni kaunis puutarha.

Kiehtovin näyttely löytyy Casa Palacio Museo Larasta. Esillä on paikallisen keräilijän sekalaisia hankintoja ja historiallisia aarteita, kuten käsin maalattuja taskukelloja ja antiikkiviuhkoja, aseita ja noituuteen liittyviä esineitä.

Hammamien tunnelmaa

Hämyisää huonetta koristavat pylväät ja holvikaaret. Auringonsäteet tunkeutuvat sisään katon tähdenmuotoisista aukoista. Kaiuttimista kuuluu juoksevan veden solinaa.

Höyry ja peseytyvien ihmisten äänet on vain kuviteltava, mutta 1300-luvulla rakennetussa Baños Arabesissa pääsee ilman niitäkin vanhan arabialaisen kylpylän tunnelmaan. Sen hyvin säilyneet rauniot ovat näkyvimpiä merkkejä maurien hallitsemasta aikakaudesta.

Menneisyyteen voi eläytyä myös naapurissa, Aguas de Rondassa rentoutuen. Rakennukseen on tehty perinteistä tyyliä jäljittelevä hammam erilaisine altaineen, höyryhuoneineen ja hierontoineen.

Kujat tyhjenevät illalla

35 000 asukkaan Ronda tuntuu kokoaan isommalta ja vilkkaammalta päiväsin, kun turistiryhmät tukkivat keskustaa. Illalla on huo­mat­tavasti rauhallisempaa. Väkeä löytyy toki Carrera Espinelin kävely- ja kauppakadulta sekä ravintoloista, viinituvista ja tapasbaareista.


Tyypillinen paikallisruoka on tuhtia ja lihaisaa, kalaruot kuuluvat ennen muuta rannikolle. Keitto tehdään häränhännästä ja kasvis­muhennokseen lisätään reilusti makkaroita. Juuri sellaisia annoksia tarjoaa perinteikäs Pedro Romero -ravintola, jonka seinät on koristeltu värikkäillä kaakeleilla, häränpäillä ja vanhoilla valokuvilla.

Jos sen sijaan haluaa nauttia ruokaillessa hienoista maisemista, voi suunnata vaikkapa hotelliravintola Albacaran terassille. Pöydistä avautuu näköala rotkon yli sillalle, joka näyttää erityisen komealta iltavaloissa.


Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt