Vessapaperirullan kantaminen sai amerikkalaisvieraan häpeän valtaan – nämäkin tavat ihmetyttävät ulkomaalaisia Suomessa - Matkat - Ilta-Sanomat

Vessapaperirullan kantaminen sai amerikkalaisvieraan häpeän valtaan – nämäkin tavat ihmetyttävät ulkomaalaisia Suomessa

Kauppareissulla ei sovi kantaa mitä tahansa: amerikkalaisen mielestä vessapaperipakkauksen kantamisessa julkisella paikalla oli jotakin häpeällistä.

Julkaistu: 14.3.2019 16:49

Amerikkalaista hävetti vessapaperirulla, malesialaista kauhistutti suomalaishotellin hiljaisuus. Lukijat paljastavat, mikä kaikki Suomessa ihmetyttää ulkomaalaisia.

Mikä ulkomaalaisia Suomessa ihmetyttää?

Siinäpä kysymys, joka jaksaa kiinnostaa kerta toisensa jälkeen.

Kerroimme viime viikolla, millä tavalla ulkomaalaiset ovat Suomea kommentoineet. Ihmetyksenaiheisiin kuuluivat niin suomalainen astiankuivauskaappi kuin kahvipöytäkursailukin – eli se, että kukaan ei halua aloittaa vaan vuoroa pallotellaan vieraalta toiselle.

Mutta lista jatkuu. Ilta-Sanomien lukijat ottivat innolla osaa keskusteluun ja kertoivat omia kokemuksiaan.

Julkaisemme lukijoiden nimimerkeillä kirjoittamista tarinoista osan.

Amerikkalainen häpesi vessapaperipakkausta

– Amerikkalainen kaveri ihmetteli, kun kannoin vessapaperipakkausta kädessäni kaupasta tullessani. Hänestä se vaikutti olevan jotenkin häpeällistä. Sama heppu ihmetteli pullonpalautusautomaattia sekä sitä, että kerrostalon alakerrassa lukee seinällä asukkaiden nimet sekä asunnon numero, Hmm kertoo.

Juustohöylä ihmetyttää

– Täällä Englannissa kansa ei tajua juustohöylistä ja ihmettelevät kun näkevät minun sillä myös kuorivan kurkun. Ja kun kokeilevat, niin kovasti tykkäävät, että tällainen on hankittava, Ihmeiden ihme kirjoittaa.

Suomalainen ei tervehdi lenkkipolulla

– Keskieurooppalaiset ihmettelevät miksi Suomessa useat lenkkeilijät ja vaeltajat eivät tervehdi tullessaan poluilla vastaan, Grüezi kertoo.

Suomessa ei ole aina tapana tervehtiä lenkillä vastaan tulevia. Tämä ihmetytti ulkomaalaista Suomessa.

Malesialainen sai paniikin hiljaisuudesta

– Eräs malesialainen turisti sai Hanasaaren hotellissa hirveän paniikkikohtauksen, kun paikka oli valottomassa metsässä ja koko hotelli oli yöllä kuoleman hiljainen. Hänet oli pakko siirtää taksilla Helsingin keskustan hotelliin nukkumaan. Hänen kotikaupunkinsa eli 24 tuntia vuorokaudessa täydessä hälinässä, Kimkom kirjoittaa.

Tytön kysymys jätti sanattomaksi

– Vähän italiaa ymmärtävänä kuuntelin salaa, mitä noin kuusivuotiaalla italialaisella, Helsinkiin joulunaikaan perheineen matkustaneella tytöllä oli sanottavana äidilleen. Oletin, että tyttö olisi jotenkin hämmästellyt Aleksanterinkadun jouluvaloja, mutta hän tiedustelikin vanhemmaltaan: ”Äiti, onko niin, että näillä suomalaisilla ei ole paljoa mielikuvitusta?” nimimerkillä Luu kurkkuun kirjoittanut kertoo.

Siistit tavat kummastuttivat

– Saksalaisille vieraille suomalaisten siisteys herätti kummastusta, kenkien poistaminen jaloista ennen sisälle tuloa ei onnistunut aluksi millään. Roskien laittaminen roskakoriin kaupungilla oli myöskin vaikeaa siihen asti, kunnes sanoin, että roskaamisesta voi saada sakot. Berliinissä roskat heitetäänkin surutta kadulle tai puistoon, vaikka roskis olisi käden ulottuvilla, Maassa maan tavalla kirjoittaa.

Miksi koirat asuvat sisällä?

– Saksalainen ystäväni ihmetteli, että Suomessa koirat asuvat sisällä asunnoissa. Saksassa niitä pidetään parvekkeella tai ulkona, Saksan poika Suomessa kirjoittaa.

Kaikissa maissa koirilla ei ole pääsyä sisätiloihin.

Suomessako työttömiä?

– Eräässä Balkanin maassa eräs egyptiläinen maahanmuuttaja ihmetteli, voiko Suomessa olla työttömiä. Ja venäläiset eivät olleet keskenään kuulleet talvisodasta ja sanoivat, että Suomi on edelleen Venäjää, Eleah kertoo.

Pesupallo vietiin tuliaiseksi

– Amerikkalaiset vieraamme ihmettelivät pesukoneeseen laitettavaa pesupalloa ja halusivat myös mukaan kotiinsa sellaisen, Pötkispötkis kertoo.

Mattojen tamppausta ihmeteltiin Ruotsissakin

– Entäs sellainen turhake kuin mattojen tamppaaminen? Sitä ihmettelevät Ruotsissakin, Ei tamppaaja kirjoittaa.

Suomen käärmeet kummastuttivat

– Ai Suomessakin on käärmeitä? Tunisialaiset ihmetteli, kun kerroin, että meilläkin on käärmeitä, myrkyllisiä ja ei-myrkyllisiä, Iines kertoo.

Kaikki eivät tiedä, että myös Suomessa on käärmeitä.

Suomalaiset puhuvatkin paljon

– Keskieurooppalaista siippaani ihmetyttää suomalaisten maine puhumattomana kansana. Matkoillamme ympäri Suomea olemme tavanneet pääasiassa puheliaita, iloisia ja avuliaita ihmisiä ja kanssakäynti on tapahtunut milloin milläkin kielellä. Toki sekaan mahtuu vaiteliaampiakin tapauksia, mutta se on ollut todella harvinaista, Vaiteliaitako? kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?