Maaret muutti Madridiin – listaa nyt Suomen ja Espanjan silmiinpistävät erot: ”Se on todella ärsyttävää”

Julkaistu:

Espanja
Espanjassa asuva suomalaisnainen listasi videolle Suomen ja Espanjan erot.
Suomalainen Maaret Lyytinen asuu Madridissa ja pitää Youtube-kanava Magical Maaretia, jossa hän muun muassa kertoo elämästään uudessa kotimaassaan Espanjassa.

Tuoreelle videolleen Lyytinen on listannut Suomen ja Espanjan, tai ainakin uuden kotikaupunkinsa Madridin, erot.

Kerromme niistä osan. Koko videon voit katsoa täältä!

Madridissa autoillaan kaikkialle

Siinä missä moni suomalainen potee yksityisautoilustaan huonoa omatuntoa, madridilainen kaasuttaa ilman huolen häivää. Madridissa tuntuvat ajavan kaikki, vaikka julkinen liikenne toimii moitteetta, Maaret Lyytinen kertoo.

Ajokortittomia pidetään Madridissa suorastaan itsekkäinä, hän huomauttaa. Ajatellaan, että ajokortiton jättää kuskailun muiden huoleksi.

– Ihmiset ovat tottuneet siihen, että autolla mennään. En tunne täällä ketään, kenellä ei olisi ajokorttia.

Yksityisautoilu ei huoleta madridilaisia myöskään ilmastosyistä. Ilmastoasiat eivät ole madridilaisten keskuudessa muutenkaan niin suuri puheenaihe kuin Suomessa.

– Täällä mietitään mikä on itselle helpointa ja mukavinta, Lyytinen toteaa.


Ei talvea juuri lainkaan

Madridissa eletään parhaillaan niin lämpöisiä aikoja, että Maaret Lyytisen mukaan lämpötila muistuttaa Suomen kesää. Puut ovat alkaneet jo kukkia, eikä ulkona tarvitse takkia.

Yksi Madridin erikoisuuksista on, toisin kuin Suomessa, että siellä ei tunnu olevan talvea lainkaan.

– Tuntuu, että talvikauden yli hypätään täällä kokonaan. Ennen joulua ilma on kuin Suomen kesäilma ja tammikuun puolivälissä on jo Suomen pääsiäiskelit, Lyytinen kertoo.

Marketeissa ei ole irtojäätelöitä

Maaret Lyytinen on kertonut aiemmin Ilta-Sanomille, minkälaisia asioita kaipaa Suomesta. Listalle pääsivät muun muassa lämpimät talot, kahvilakulttuuri ja kotimaiset marjat.
Listan joukoksi voisi lisätä irtojäätelöt, joita ei Lyytisen mukaan myydä Madridissa lainkaan isoissa marketeissa. Haaveet kauppareissun päätteeksi nautitusta jäätelöstä saa siis unohtaa.

Irtojäätelölle kyllä pääsee, mutta niitä myydään vain pikkuruisissa kioskeissa tai jäätelöputiikeissa.

Tupakointi on yleistä

Suomessa tupakointi on vähentynyt, mutta Espanjassa tupakointi on yhä todella yleistä, Lyytinen kertoo.

Kyseessä on yleinen pahe, jota harjoitetaan vähän missä vain: työpaikan tai ravintoloiden ovien edessä tai jopa katetussa autohallissa.


Kielloista ei juurikaan välitetä. Jos ovella on lappu, että tupakointi on kielletty, astutaan kolme askelta kauemmas, Lyytinen kuvailee.

Lyytisen mukaan Espanjakin on muutenkin täynnä sääntöjä ja lakeja, joista ei välitetä samaan tapaan kuin Suomessa.

– Se on todella ärsyttävää.

Tunteet näytetään isosti

Espanjalaisten ja suomalaisten tapa ilmaista tunteita eroaa kuin yö ja päivä. Lyytinen kertoo, että uudessa kotimaassa on täytynyt opetella aivan uudenlainen tapa ilmaista itseään.

Lyytinen kertoo esimerkin arjestaan.

Syntymäpäivälahjan saadessaan pelkkä kiitos ei riitä. Tunteet ja ajatukset, tässä tapauksessa ylenmääräinen kiitollisuus, tulee ilmaista monin sanankääntein. Muuten lahjan antaja kuvittelee, ettet todellisuudessa pidä lahjasta.

Lyytisen mukaan Espanjassa kärkipäiden tunteet, eli viha ja rakkaus korostuvat eri tavalla kuin Suomessa. Siksi hänkin on opetellut olemaan tavallista tunteellisempi ja sanomaan asioita voimakkaasti, vaikka se ei luonnolliselta tunnukaan.

– Jos täällä suututaan, ollaan ihan älyttömän vihaisia. Suomessa on vähän hillitympää.