Tällainen on Turkuun suunnitteilla oleva kelluva jokikylpylä – kolme uima-allasta, neljä saunaa ja tilat esityksille

Julkaistu:

Jokikylpylä
Turkuun suunnitellaan kelluvaa jokikylpylää.
Palkituista ravintoloistaan, kauniista jokimaisemastaan ja hauskasta murteestaan tunnettu Suomen Turku ottaa askeleen eteenpäin kohti vireämpää kaupunkikulttuuria.

Aurajokeen, Wäinö Aaltosen museon edustalle Myllysillan ja Aurasillan väliin suunnitellaan kaikille kaupunkilaisille avointa jokikylpylää.

Turun Kulttuurilautan liikepaikanluovutuskilpailun voittaja selvisi tällä viikolla. Voittaneen ehdotuksen pohjalta laaditaan asemakaavanmuutos ja alue vuokrataan liikepaikan toimijalle.

Turun Kulttuurijokilautan liikepaikanluovutuskilpailun voitti kaupunkielämän sijoitus- ja kehitysyhtiö Töölö Urban, joka tunnetaan Helsingin Katajanokalla sijaitsevasta merikylpylä Allas Sea Poolista.

Töölö Urbanin seuraava askel on aloittaa keskustelut Turun kaupungin virkamiesten kanssa. Sijoitus- ja kehitysyhtiön toiveena on, että rakentaminen aloitettaisiin mahdollisimman pian.

– Toiveemme olisi, että pääsisimme rakentamaan vuonna 2020. Rakentamisen voisi saada valmiiksi, vähän jäätilanteesta riippuen, noin vuodessa, kertoo Töölö Urbanin projektipäällikkö Valtteri Vuorio Ilta-Sanomille.

Kolme uima-allasta ja neljä saunaa

Töölö Urban kertoo tiedotteessa, että voittajatyö kulkee nimellä Kaarna. Ehdotuksen arkkitehtuurisuunnittelusta vastaa OOPEAA.

Voittanut ehdotus sisältää kelluvan tason, joka on 120 metriä pitkä ja 20 metriä leveä. Kaarnan terassitaso on amfiteatterimainen. Sitä rajaavat kolmelta laidalta portaat, jotka toimivat joelle päin avautuvana katsomona esimerkiksi konserteissa tai elokuvailloissa.

Kaarnaan suunnitellaan kolmea uima-allasta: matkauintiallasta, lastenallasta ja jokivesiallasta.

Saunoja on ehdotuksessa neljä, Valtteri Vuorio kertoo Ilta-Sanomille.


Rakennukseen on suunniteltu myös yleisölle avoimia sauna- ja pukutiloja ja yksityiskäyttöön varattavia tiloja. Monitoimitilassa voi harrastaa esimerkiksi eri liikuntalajeja, kuten joogaa tai pilatesta.

Jokikylpylässä viihtyy niin uintia treenaava aamu-uija kuin päivällä lastenaltaalla aurinkoa paistatteleva perheellinen. Ilta-aikaan kylpylässä voi nauttia illallista musiikkikeikalla, Töölö Urban kuvailee tiedotteessa.

Tampereella ja Helsingissä saunabuumi

Suunnitteilla oleva jokikylpylä on tervetullut matkailunähtävyys kaupunkiin, joka ei ole päässyt vielä mukaan Tampereen ja Helsingin saunabuumiin.

Paikallislehti Turkulainen kertoi keväällä 2018, että kaupungissa on jäljellä enää yksi yleinen sauna.

Julkisiin saunoihin perehtynyt toimittaja Tiina Torppa kommentoi vastikään Ilta-Sanomille, että saunakulttuurin virkistyminen liittyy kaupunkikulttuurin nousuun, joka on Suomessa vahvistumassa.

Oman kodin löylyjen sijaan yhä useampi hakeutuu saunomaan muiden kaupunkilaisten kanssa.

– Kaupunkikulttuuria näkee esimerkiksi Helsingin Kotiharjun saunan vilvoittelupaikalla, yleisissä saunoissa työskentelevien ihmisten tavassa palvella vieraitaan ja ihmisten tavassa käyttää yleisiä saunoja. Kyllä se näkyy tunnesiteenäkin. Usein kuulen, kuinka suomalainen selittää saunakulttuuria ja saunatapoja ulkomaalaiselle ylpeänä ja innostuneena, Torppa kommentoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt