Kiehtova Bhutan on maailman eristäytyneimpiä valtioita – tällainen on mystinen maa, jossa seinätkin koristellaan fallossymboleilla

Julkaistu:

Bhutan
Himalajan pieni mystinen kuningaskunta on säilynyt tuntemattomana ja perinteikkäänä.
Bhutan on monella tavalla ainutlaatuinen ja hämmästyttävä matkakohde. Listasimme sen viisi ihmettä.

Saapuminen maahan lentokoneella

”Kohta tulee ilmakuoppia ja äkkinäisiä kaarroksia”, kuuluttaa kapteeni ja lähtee laskukiitoon. Kädet hikoavat, sydän hakkaa. Päästäkseen Paron laaksoon koneen on väisteltävä yli neljä kilometriä korkeita vuoria. Siivet hipovat rinteitä ja pyörät puiden latvoja. Tuulenpuuskat saavat vatsan muljahtamaan: nytkö tärähtää?

Bhutanin kansainvälistä lentokenttää pidetään yhtenä maailman vaarallisimmista. Sinne saa laskeutua vain kourallinen lentäjiä, ja hekin ainoastaan päivällä ja hyvällä säällä.

Laskeutumisen ihme tosin unohtuu nopeasti: perinteiseen bhutanilaiseen tyyliin rakennettu terminaali on valtavan kaunis.

Tunnelma, joka on kuin toisesta maailmasta

Bhutanissa ei näy tuttuja pikaruoka- ja kahvilaketjuja tai vaatekauppoja. Monet pukeutuvat perinneasuihin ja talot ovat kuin kotiseutumuseosta: kivestä ja puusta tehtyjä ja kauniisti koristeltuja.

Kaikkialla on hiljaista, rauhallista ja äärettömän siistiä. Liikennettä ja ihmisiä on vähän, kaikkea on vähän – paitsi koskematonta luontoa; yli neljännes pinta-alasta on suojeltua ja 70 % on metsien peitossa.

Bhutan on maailman eristyneimpiä valtioita, ja ulkomaisten vaikutteiden pääsy on tarkasti kontrolloitua. Televisio ja internet jalkautuivat maahan vasta 20 vuotta sitten, mutta älypuhelimia käytetään jo sujuvasti.

Tiibetinbuddhalaisuuteen perustuva kulttuuri on säilynyt hyvin omintakeisena.

Pääkaupunki, jossa ei ole liikennevaloja

Thimphua kutsutaan maailman ainoaksi pääkaupungiksi, jossa ei ole liikennevaloja. Vilkkaimmassa risteyksessä seisova liikennepoliisi ohjaa autoja kuin kapellimestari.

”Valot olivat käytössä jonkin aikaa, mutta ne hämmensivät ihmisiä ja aiheuttivat vain onnettomuuksia”, opas sanoo.


Toisaalta Thimphun menokin on leppoisaa. Asukkaita on noin 80 000, ja pääkatu on nopeasti kävelty päästä päähän. Vastaan tulee muutamia ravintoloita ja kauppoja sekä pari kahvilaa.

Kylä, joka on koristeltu peniksillä

Monien talojen seiniin on maalattu ornamentteja, kukkia, eläimiä – ja peniksiä. Fallossymbolien uskotaan suojaavan pahoilta hengiltä ja tuovan hedelmällisyyttä ja hyvää onnea. Niitä on etenkin Punakhan kylässä, liki joka talon seinässä.


Kylä on maan vierailluimpia paikkakuntia. Sen perukoilla on pieni temppeli, joka on omistettu suositulle pyhimykselle, vallattomana naistenmiehenä tunnetulle, satoja vuosia sitten eläneelle munkille. Temppelissä voi käydä hakemassa siunauksen – munkki kopauttaa päähän puisella peniksellä. Sen sanotaan lisäävän hedelmällisyyttä.

Luostari, joka sijaitsee mahdottomalla paikalla

Bhutanin upeimpia nähtävyyksiä ovat mahtipontiset luostarilinnoitukset sekä monet muut vanhat luostarit, joista kuuluisin ja huikein on 1600-luvun lopulla tehty Tiikerinpesä.


Sen temppelit ja luolat lymyävät 900 metriä Paron laakson yläpuolella, äkkijyrkän kalliorinteen seinämään liimautuneena.

Bhutanin suurin guru lensi sinne tiikerin selässä, niin kerrotaan. Tavallisen tallaajan on perille päästäkseen kivuttava metsäpolkua ja jyrkkiä portaita parin tunnin verran.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt