Matkustatko käsimatkatavaroilla? Asiantuntija kertoo, miksi se on hyvä idea ja miksi kaikkien ei kuitenkaan kannata tehdä niin

Julkaistu:

Lentomatkustus
Käsimatkatavaroilla matkaaminen voi olla palvelus ympäristölle – mutta ei aina.
Moni pakkaa matkalle pelkät käsimatkatavarat.

Matkanteko on sujuvampaa, kun matkalaukkuhihnan vieressä ei tarvitse odotella minuuttikausia ja lentolipun hintakin saattaa olla edullisempi, kun ylimääräistä ruumamaksua ei ole.

Sitä paitsi, tapa voi olla palvelus myös ympäristölle. Mitä vähemmän on matkatavaroidesi kokonaispaino, sitä parempi.

Kaikki kuljetettava paino nimittäin vaikuttaa lentokoneen polttoaineen kulutukseen.

Vähentämällä matkatavaroistaan eli käsimatkatavarasta tai ruumaan menevistä laukuista viisi kiloa, pienentää lentomatkustuksensa hiilijalanjälkeä noin viisi prosenttia, kertoo Laura Varja Finnairin viestinnästä.

Kilollakin on väliä

Asiaa voi verrata myös matkamääriin.

– Jos jokainen matkustajamme jättäisi matkatavaroistaan pois yhden kilon lennoillaan, se säästäisi noin 1,2 miljoona kiloa polttoainetta vuodessa, joka vastaa noin 20 Tokion lentoa. Ja mikäli jokainen matkustaja vähentäisi matkatavaroidensa määrää viidellä kilolla, voisimme lentää säästyneellä polttoaineella yli 400 meno-paluulentoa Pariisiin.

– Nykyisillä liikennemäärillämme viiden kilon painonvähennyksellä matkustajaa kohti hiilidioksidipäästöt vähenisivät lähes 17 000 tonnia vuodessa, Varja kertoo.


Tärkeintä miettiä kokonaisuutta

Matkatavaroiden kokonaismäärää kannattaa siis ehdottomasti vähentää, mutta kaikkien matkustajien ei ole toivottavaa siirtyä pelkillä käsimatkatavaroilla matkustaviksi.

Pelkkiin käsimatkatavaroihin siirtyminen ei nimittäin välttämättä vähennä polttoaineen kulutusta, vaan jopa päinvastoin.

– Lentokoneen matkustamossa käsimatkatavaroille on hyvin rajallisesti tilaa ja lennon lähtö saattaa myöhästyä, kun käsimatkatavaroita sijoitellaan matkustamossa. Aikataulusta ja sääolosuhteista riippuen myöhästymistä saatetaan kiriä suuremmalla lentonopeudella, jolloin polttoainetta kuluu enemmän, Varja kertoo.

Parasta on siis miettiä kokonaisuutta.

Monesti karsiminen kannattaa

Avuksi voi ottaa vaikkapa New York Timesin vinkit tehokkaaseen pakkaamiseen. Lehti selvitti vuonna 2017, minkälaisella vaatemäärällä viikon lomasta selviää.

Määrä ei ole kummoinenkaan.

Viikon lomasta selviää viidellä parilla sukkia, neljällä puserolla, kolmella alaosalla, kuten hameilla tai housuilla, kahdella parilla kenkiä ja yhdellä hatulla, julkaisu ehdottaa.
Myös Ilta-Sanomien Rita Tainola tunnetaan käsimatkatavaramatkustajana.

Lennä suorinta reittiä

Matkatavaran vähentäminen on tosin vain yksi keino vähentää lentomatkustamisesta koituvaa ympäristökuormaa.

Jos lentomääriä ei voi vähentää, voi valita, miten lentää.

Laura Varjan mukaan matkustajat voivat järkevillä valinnoilla vähentää päästöjä jopa 30 prosenttia.

– Hiilijälkeään voi vähentää lentämällä uusilla koneilla suorinta reittiä, keventämällä matkatavaroitaan ja yhdistämällä lentämisen muihin liikennemuotoihin.
Pelkillä käsimatkatavaroilla matkustamisen ilmastovaikutuksista kirjoitti ensin Helsingin Sanomat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt