Diivaileva Doha tarjoaa shoppailua, kulttuuria ja aavikkoseikkailuja

Julkaistu:

Matkat
Jos Dubai on Lähi-idän kohteista tullut jo turhan tutuksi, katse kannattaa suunnata Qatarin hurmaavaan pääkaupunkiin Dohaan.
Aurinkomatkan löytäminen maahan, jonne lennot olisivat vaihdottoman ohella siedettävän lyhyet ja aikaero säällinen, ei ole mutkatonta. Qatar on siksi tervetullut tulokas suomalaisten aurinkolomapalettiin.

Häikäisevä minimaa tarjoaa niin huikeaa säätä, kulinaarielämyksiä kuin tinkimismahdollisuuksia olohuoneen mattojahtaajille. Suora lento Qatar Airwaysilla Helsingistä pääkallonpaikalle kestää vain noin kuusi tuntia eli saman verran kuin vaikka Kanarialle. Kello on talviaikaan tunnin Suomea edellä, kesällä ei sitäkään.

Qatarin ilmasto on vähintäänkin varma. Aurinko paistaa liki aina paahtavasti ja sadepäiviä on todella harvassa. Silloinkin koiranilma yleensä kestää vain hetken ennen kuin aurinko lipuu esiin pilvien takaa.

Tutustuminen Qatariin alkaa useimmiten Dohasta. Uutuuttaan uhkuvien pilvenpiirtäjien saartama metropoli vaikuttaa arkkitehtuurillaan, johon on satsattu seteleitä: ranskalaisen arkkitehtiguru Jean Nouvelin suippo pilvenpiirtäjä on kohonnut kaupungin symboliksi, kun taas esimerkiksi häikäisevän arvokkaalla marmorilla ja jalopuulajikkeilla sisustettu, islamilaisen taiteen upeimpia aikaansaannoksia esittelevä Museum of Islamic Art eli MIA on myös Pariisin Louvre-museon yllä kohoavasta lasipyramidistaan kuulun kiinalaisen I. M. Pein luomus. Meri syleilee kaupunkia ja auringon painuttua mailleen rantabulevardi täyttyy leutoon iltaan kävelylle lähteneistä perheistä.

 

Lukuisat parfyymiliikkeet myyvät parfyymejä, joiden pisara riittää tainnuttamaan keveisiin vesituoksuihin tottuneen suomalaisen.


Loisto välittyy myös Dohan hotelleista, joiden massiivinen mittakaava, huikeat kukka-asetelmat ja höveli palvelu saavat helposti oma-aloitteisuuteen tottuneen eurooppalaisen hämilleen.

Hotelliin saapuessa myös muualta, kuten Filippiineiltä ja Intiasta muuttaneiden työntekijöiden määrä, saa mielen ymmälle. Kuten monissa muissakin Lähi-Idän maissa, myös Qatarissa siirtotyöläisten määrä kipuaa korkealle ja etenkin matalapalkkaisimmissa ammateissa, kuten rakennusmiehinä tai kodinhoitajina työskentelevien maahanmuuttajien asema mietityttää.

Samoin myös naisten asema herättää kysymyksiä. Toisaalta vaikka qatarilainen arvomaailma vaikuttaa perinteisen islamilaiselta, naiset kuitenkin huristelevat omilla autoillaan ja jättävät kasvonsa verhoamatta. Ostoskadulla käyskentelevä ystävätärten seurue, joiden hiukset on verhottu hijabeilla, mutta asuvalintana ovat vaikkapa pillifarkut ja korokepohjasandaalit, eivät kummastuta ketään. Naapurivaltio Saudi-Arabiassa sama ei olisi mahdollista.


Moni Dohan luksushotelli tarjoaa turistille spa-nautintoja ja rantaelämää. Keittiöt ovat usein kansainvälisiä, joten tarjolla on niin eurooppalaista gurmeeta kuin aasialaisia herkkujakin, Lähi-Idän makuja unohtamatta. Viimeksi mainittuihin kuuluvat muun muassa grillatut lammasvartaat, mintun makua uhkuva tabouleh-salaatti ja erilaiset vihannestahnat, kuten kikherneistä jauhettu hummus ja munakoisosta valmistettu baba ganoush.

Hotellien keittiöt tarjoavat kansainvälisempiä herkkuja, kun taas kaupungin vähälukuisista vanhoista kortteleista saa tunteen aidoista arabimauista. Kannattaa kokeilla esimerkiksi paikallisen basaarin eli Souk Waqifin kulmilla sijaitsevia ravintoloita. Niissä pitää kuitenkin valmistautua huuhtomaan herkut alas minttuteellä tai mehumiksauksilla, sillä viinilasillisen tai oluttuopillisen pääsee islamilaisessa Qatarissa ostamaan Eurooppaa kalliimmalla vain kansainvälisten laatuhotellien listalta.


Dohassa riittää houkutuksia. MIA-museon ohella perinteistä elämäntapaa ja kulttuuria avaava Katari-kylä on mainio kohde kulttuurimatkaajalle, joka halajaa oppia uutta paikallisesta elämänmenosta. Katarissa selviää muun muassa, mistä Jean Nouvel nappasi kuuluisan Qatar Towerin muodon. Oikea vastaus on perinteinen kyyhkyslakka, jonka muoto täällä on korkea ja suippo.

Ne, joiden sydän sykkii shoppailulle, villiintyvät Dohassa. Kansainvälisiä luksusmerkkejä himoitsevat hullaantuvat myös keinotekoisista saaristaan tunnetulla The Pearl-Qatarin eli Qatarin helmen alueella, jossa pääsee haalimaan niin timantteja Tiffanylta kuin iltapukuja italialaisen muotiguru Roberto Cavallin nimikkoliikkeestä. Alueelle on rakennettu myös kopio Venetsiasta Rialton siltaa myöten.

Perinteisempään basaaritunnelmaan vihkiytynyt suuntaa basaariin eli Souk Waqifiin ilta-aikaan, jolloin tunnelma siellä on korkeimmillaan. Arkisimmillaan basaarissa myydään vihanneksia ja muoviämpäreitä, mutta turisti voi bongata sieltä myös tuhannen ja yhden yön löytöjä. Taatelit, mausteet ja kuivatut ruusunnuput kuuluvat soukin aarteisiin. Lukuisat parfyymiliikkeet myyvät parfyymejä, joiden pisara riittää tainnuttamaan keveisiin vesituoksuihin tottuneen suomalaisen. Myös mattoliikkeitä riittää runsaasti, samoin kaftaanikauppoja. Molemmissa arvostetaan koristeellisuutta, joka voi avata askeettiseen tyyliin vihkiytyneelle suomalaiselle uuden oven kauneuteen.


Aavikkoseikkailulla

Kyllästyttääkö kaupunkielämä? Suuntaa kohti autiomaata qatarilaisten tapaan! Kuten metsä maata viljelevien suomalaisten keskuudessa, aavikko on nomadijuuristaan kuulujen qatarilaisten sielunmaisema. Niinpä sinne suunnataan etenkin viileinä talvikuukausina nauttimaan jalkapohjia hyväilevästä hienosta hiekasta ja autiomaan laitaan loiskivasta merestä. Matkaa Dohasta aavikolle on autokyydillä reilun tunnin verran. Matkan varrella näkee muun muassa öljynporaustorneja.

Paikalliset hankkivat usein autiomaan laitaan pysäköidyn, kaikilla mukavuuksilla varustetun luksusasuntovaunun. Turistit taas varaavat jeeppiretken, jossa taitava kuljettava ohjastaa heidät kauhunkiljahduksien saattelemana jyrkkää hiekkadyyniä alas.

Mikäli aavikon hurma houkuttaa päiväretkeä pitempään, voi autiomaassa myös yöpyä. Esimerkiksi Regency Sealine Camp on pystytetty autiomaan ja meren väliin. Siellä pääsee nauttimaan niin aavikolla meditoinnista kuin mereen polskahtamisesta. Loistokeittiö ja luksusteltat itämaisine silkkimattoineen sekä hyvin suunniteltuine kylpyhuoneineen kruunaavat kokemuksen.


3 x tuliainen

  1. Souk Waqif -basaarin maustekaupat saavat kotikokin hurmoksiin. Haluat sitten kurkumaa tai kanelia, kaikki huokuvat aromeja ja maksavat murto-osan kotihinnoista.
  2. Jeepillä kurvailevat oppaat ilmoittavat usein vievänsä autiomaaretkelle suuntaavat turistit matkamuistoputiikkiin. Kyse on paikoista, joissa maa on noussut huomattavasti, joten kauniiden simpukankuorten kerääminen on helppoa.
  3. Museokaupat, kuten MIAn tyylikäs myymälä, kauppaavat laadukkaita koruja ja keramiikkaa. Hinnat ylittävät basaarin, mutta niin tekee myös laatu.