Tamperelainen Rosa muutti Indonesiaan – tällaista on arki paratiisisaaren maineen saaneella Balilla

Julkaistu: , Päivitetty:

Bali
Tamperelaisen Rosa Hyvärisen tie on vienyt Norjaan, Australiaan ja lopulta Indonesiaan, jossa suomalaisnainen pyörittää matkailualan yritystä yhdessä miehensä Raman kanssa.
Vielä joitakin vuosia sitten Tampereelta lähtöisin oleva Rosa Hyvärinen oli sosiologian opiskelija, joka eli kansainvälistä elämää norjalaisessa yliopistossa sosiologiaa opiskellen.

Vaihtovuosi Australiassa teki Rosan elämään jälleen uuden käänteen.

Rosa tapasi Indonesian Jakartalta lähtöisin olevan Rama Fauzan, rakastui ja päätti vaihtovuoden jälkeen asettua yhdessä miehensä kanssa takaisin Suomeen.


Elämä Suomessa oli pariskunnan mieleen, mutta sopeutumista hankaloitti Raman vaikeus löytää töitä. Myös suomalainen byrokratia osoittautui hitaaksi. Esimerkiksi Raman pääsy työvoimatoimiston järjestämälle kielikurssille onnistui vasta vuoden Suomessa asumisen jälkeen.

Pariskunta päätti muuttaa Indonesiaan, jossa Raman toive yrittäjyydestä oli helpompi toteuttaa.

Nyt Rosa ja Rama asuvat Balin pääkaupunki Denpasarissa, jossa he pyörittävät yhdessä matkailualan yritystä. Balitasku järjestää kuljetuksia ja retkiä pääosin suomalaismatkailijoille.

Paratiisisaaren monet kasvot

Bali on yksi maailman suosituimmista turistikohteista, jonne lähdetään muun muassa ottamaan aurinkoa, joogaamaan tai surffaamaan.


Jotkut kuvailevat Balia paratiisiksi, jonne on jo muodostunut vapaata elämää viettävien nuorten yhteisö. Suomen talvea Balille on paennut muun muassa klaukkalalainen Kati, josta kerroimme joulukuussa.
Balilla on myös maine saarena, jota ympäristöongelmat koskettavat näkyvällä tavalla.

Balin rantavesissä lilluvat muovipussikuvat ovat tulleet harmittavan tutuksi monelle saarella käymättömällekin. Viimeksi Balin roskaongelmasta kertoi saarella vieraillut Jethro Rostedt.
Rosa kertoo Ilta-Sanomille, että Balin roskaongelma on todellinen ja se pahentuu, kun sadekausi tuo roskia rantaan. Toisaalta ongelman ratkaisemiseksi tehdään paljon töitä.

Joulukuussa Balin viranomaiset kielsivät kertakäyttöiset muovit, kuten ostosmuovikassit ja muovipillit. Bali kaavailee ottavansa käyttöön myös turistiveron, jonka kustannuksilla on tarkoitus siistiä saaren arvokkaita rantoja ja ylläpitää balilaista kulttuuria.

Simppeliä elämää

Vaikka Balilla on maine lomasaarena, Rosan ja Raman elämä Denpasarissa on aivan tavallista. Arki pyörii yrityksen ja pariskunnan pienen pojan hoitamisen ympärillä.

– Elämä täällä on yksinkertaisempaa, rennompaa ja tosi simppeliä. Meillä ei esimerkiksi ole juurikaan huonekaluja, vaan istumme lattialla, kuten paikalliset tekevät, Rosa selittää.

Vertailu Suomen ja Indonesian välillä ei silti tunnu täysin luontevalta. Kummassakin paikassa on hyvät ja huonot puolensa.


Siinä missä elämä Suomessa on turvatumpaa muun muassa julkisten palveluiden takia, Indonesiaa vaivaa korruptio ja Suomeakin hankalampi byrokratia.

– Byrokratia Suomessa ei ole mitään verrattavissa Indonesiaan, jossa asioiden hoitaminen on erittäin hankalaa, Rosa kertoo.

Toisaalta apu voi tulla Indonesiassa Suomea lähempää, muilta ihmisiltä.

Erityisesti lapsiin suhtaudutaan Indonesiassa erittäin lämpimästi.

– Indonesiassa lapsia rakastetaan aivan hirveästi ja heitä huomioidaan paljon, ottamalla vaikka syliin. Sellaista ei Suomessa tapahdu, Rosa kuvailee.

Tulevaisuus avoinna

Matkailualan pyörittäminen Balilla on kilpailtu ala, mutta vuoden verran yritystä pyörittänyt pariskunta on saanut jalkansa hyvään rakoon. Asiakkaita on riittänyt mukavasti.

Toistaiseksi Rosan ja Raman elämä on siis Balilla, mutta tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä täysin auki.

On täysin mahdollista, että kansainväliseen elämäntyyliin tottunut pariskunta löytää itsensä vielä joku päivä jostakin muualta.

Tämä paikka voi hyvin olla vaikkapa Suomi.

Rosan vinkit Balille:

Hiljaisuuden päivä

Maaliskuun 7. päivä Balilla vietetään hiljaisuuden päivää, joka voi yllättää turistin. Tuolloin koko Bali hiljenee niin, että kulkeminen ulkona ja metelöiminen on kiellettyä. Juhla on osa hindulaisen saka-kalenterin mukaista uudenvuodenjuhlintaa.

Päivän ajatuksena on rauhoittua hiljaisuuteen perheen tai ystävien pariin.

Hiljaisuuden päivää vietetään myös turistialueilla. Käytännöt vaihtelevat hotelleittain, mutta tavallista on, että hotellit eivät ota vastaan uusia vieraita. Myös lentokenttä sulkee ovensa.

Balin luonto

Rannalla on ihanaa, mutta olisi synti jättää Balin muu luonto kokematta. Lähde siis ihailemaan Pohjois-Balin riisiterasseja, vesiputouksia ja tulivuoria.

Hyvä idea on valita hotelli 2–3 yöksi eri puolilta saarta. Näin yhden loman aikana ehtii nähdä muutakin kuin Kutan kuuluisan turistirannan.

Lähisaaret

Balin lähisaaret Nusa Lemboganissa ja Nusa Penidalla riittää nähtävää muun muassa snorklauksen ja sukelluksen ystäville. Yksi Nusa Penidan upeimmista nähtävyyksistä on Kelinking Beach ja sen 100-metrinen kallionkieleke.

Mount Batur

Indonesian tulivuori Gunung Batur sopii patikointikohteeksi kaikenkuntoisille. Auringonnousu tulivuorella on upea.

Juttua muokattu 4.3. klo 10.46: Korjattu hiljaisuuden päivän ajankohta sekä Mount Baturin kirjoitusasu.