Bulgaria yllättää – tunnetko näitä maan viehättäviä kyliä ja kaupunkeja? - Matkat - Ilta-Sanomat

Edullinen Bulgaria yllättää – tunnetko näitä maan viehättäviä kyliä ja kaupunkeja?

Bulgarian keskiosassa sijaitsevaan Veliko Târnovoon on kolmen tunnin automatka rannikolta. Se on maan mukavin kaupunki.

Julkaistu: 3.3.2019 18:27

Moni lomailija suuntaa Bulgariassa vain Mustanmeren rantakohteisiin, mutta maassa on rikas kulttuuri ja paljon muutakin nähtävää kuin pitkät hietikot.

Kiertomatkalla tai retkillä kannattaa suunnata etenkin sisämaan historiallisiin kaupunkeihin, kyliin ja nähtävyyksiin.

1. Sofia – kotoisa pääkaupunki

Reilun miljoonan asukkaan Sofia on komea, eloisa ja nuorekas kaupunki. Etenkin kesällä tunnelma on leppoisa monine katukahviloineen. Tyylikäs Vitosha-bulevardi houkuttelee shoppailemaan ja siemailemaan lasillisen viiniä terassilla. Paikalliset hengailevat myös puistoissa, kuten City Gardenin kahvilabaareissa. Ikämiehet pelaavat shakkia kivipöytien ääressä, nuoremmat saattavat joogata nurmikolla.

Sofian päänähtävyys, yli sata vuotta vanha Aleksanteri Nevskin katedraali, on maailman suurimpia ortodoksikirkkoja.

Keskustan komistuksia ovat koristeelliset pastellinväriset talot 1800–1900-lukujen taitteesta sekä monet hienot ortodoksikirkot. Upein on Aleksanteri Nevskin katedraali noin sadan vuoden takaa.

2. Rila – luostari vuorten sylissä

Metsän ja vuorten piirittämässä laaksossa, kilometrin korkeudella, sijaitsevassa Rila-luostarissa säväyttää sijainti, koko ja koristeellisuus. Sisäpihaa reunustavat puurakennukset holvikäytävineen – neljännestä kerroksesta avautuu hieno näköala vuorille.

Upea Rila-luostari on Bulgarian kuuluisin nähtävyys. Sinne pääsee helposti esimerkiksi Sofiasta järjestetyillä bussiretkillä.

Pihan keskellä kohoaa kirkko, jota koristavat värikkäät freskot sisältä ja ulkoa. Kullattu ikonostaasi on täynnä taidokkaita puuleikkauksia, ja tuohusten savut kiemurtavat kohti kupolien ikkunoista kajastavia valonsäteitä.

1300-luvulla perustettu Rila on Bulgarian kymmenistä luostareista suurin ja kaunein. Se on Unescon maailmanperintölistalla ja maan ykkösnähtävyys, jota ei kannata jättää väliin.

3. Veliko Târnovo – romanttisin kaupunki

Viiniköynnökset ja hedelmäpuut varjostavat taloja, joiden rappusilla muorit istuskelevat ja löyhyttelevät viuhkoillaan helleilmaa. Asuinkaduilla ja kujilla leijuu vähän pysähtynyt tunnelma.

Toisaalta Veliko Târnovosta löytyy myös virkeä opiskelijakaupunki kahviloineen ja baareineen.

Bulgariassa syödään paljon grillattua lihaa ja kanaa. Tässä savikulhossa on kananpaloja, sieniä, sipulia ja suolakurkkua sekä suolaista lampaanjuustoa ja koristeena kananmuna.

Bulgarian vanha pääkaupunki on kenties maan viehättävin paikkakunta. Se on rakennettu kolmelle kukkulalle, ja alhaalla mutkittelee joki. Vanha osa on liimautunut jyrkkään rinteeseen, toisaalla kohoavat tsaarien linnoituksen muurit ja rauniot.

Rakovski-kadun vanhoissa taloissa on artesaanipuoteja, joissa myydään keramiikkaa, kupari- ja puuesineitä.

4. Tryavna ja Koprivshtitsa – idyllistä perinnemaisemaa

Bulgarian maaseudulla vuorottelevat metsäiset kukkulat ja vuoret sekä valtavat auringonkukkapellot. Sieltä löytyy myös kauniita perinteisiä pikkukaupunkeja ja kyliä, kuten Tryavna ja Koprivshtitsa.

Niiden satakunta vuotta vanhat, komeat kauppiastalot on huolella kunnostettuja. Arvokkaimmat talot on muutettu museoiksi, joita puunveistäjät ja taidemaalarit ovat koristelleet kaiverruksilla ja maalauksilla.

Tryavnassa on paljon käsityökauppoja. Verstaissa työskentelevät sepät ja nahkurit, puunveistäjät ja ikonien maalaajat.

5. Nessebar – Historiaa ja kulttuuria Mustallamerellä

Mustanmeren rannikon ihastuttavin paikka on Sunny Beachin naapuri; Nessebarin vanhakaupunki mereen työntyvällä kivikkoniemellä. Se on muinaisine raunioineen ja kirkkoineen Euroopan vanhimpia kaupunkeja ja Unescon suojelukohde.

Nessebarin vanhakaupunki lepää pienellä niemellä, joka yhdistyy pengertiellä mantereeseen. Alueella on paljon historiallista nähtävää.

Kesälomakaudella idylliä häiritsevät lukemattomat myyntipöydät, ravintoloiden sisäänheittäjät ja ihmisruuhka. Mutta jos suuntaa alueella illalla tai aikaisin aamulla, on vaikea olla ihastumatta sen kuhmuraisiin mukulakivikujiin, puutaloihin ja ravintoloihin, joiden pöydistä saa katsella vieressä liplattavalle merelle.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?