Suomen upeimmat yleiset saunat, joista osaa hehkutetaan ulkomailla saakka – näistä kaikista et ole edes kuullut

Yleinen sauna ei ole kadonnut minnekään. IS kokosi yhteen Suomen ihanimmat löylyparatiisit.

Helsingissä ja Tampereella eletään saunabuumia. Saunahelmiä löytyy muualtakin Suomesta.

21.2.2019 15:48

Suomessa on kaksi kaupunkia, joissa saunakulttuuri elää tällä hetkellä vahvana.

Tampereen ja Helsingin saunabuumiin ovat lähteneet mukaan paikalliset, turistit ja ulkomainen media, joka ei unohda mainita ylpeydenaiheitamme Suomea käsittelevissä matkajutuissa.

Etenkin Helsingissä eletään tällä hetkellä varsinaista saunabuumia. Viime vuosien tulokkaisiin kuuluvat niin Sompasauna, Kulttuurisauna, Löyly, Allas Sea Pool kuin Lonnakin. Viimeisin tulokas on Jätkäsaareen vuonna 2018 avattu Uusi Sauna.

Saunabuumin jäljille voi päästä esimerkiksi Allas Sea Poolissa, joka on viikonloppuisin jatkuvasti täynnä. Löylyissä voi kuulla suomen kielen lisäksi lukuisia muita kieliä – turistit ovat löytäneet keskustan helmen.

Saunaravintola Kuuma avasi ovensa viime kesänä.

Suomen saunapääkaupunki on Tampere

Suomen saunapääkaupunki ei kuitenkaan ole Helsinki, vaan Tampere. Kaupunki julistautui Suomen saunapääkaupungiksi vuonna 2018.

Tuore Tampereen tulokas on muun muassa Saunaravintola Kuuma, joka avasi ovensa Laukontorin rantaan viime kesänä. Kuuman saunoista pääsee vilvoittelemaan suoraan Pyhäjärveen.

Kaupungilla riittää toki muitakin meriittejä, sillä Tampereen yleisiä saunoja kuvaillaan hyvätasoisiksi. Lisäksi Tampereella on eniten yleisiä saunoja Suomessa.

Nämä ovat Suomen yleisten saunojen helmet

Mutta mistä löytyvät Suomen yleiset saunat, jotka eivät ole koko kansan tietoisuudessa?

Kysyimme apua toimituksen saunakonkareilta sekä sauna-asiantuntija, toimittaja Tiina Torpalta.

Torppa on yksi vuonna 2017 julkaistun Kaupunkisaunoja-kirjan (Gummerus) kirjoittajista. Kirja kokoaa yhteen maamme yleisten saunojen helmet.

Torppa on huomannut yleisten saunojen herättävän yhä suuremman ja suuremman väen huomion.

Asiantuntijan mukaan saunakulttuurin virkistyminen liittyy kaupunkikulttuurin nousuun, joka on Suomessa vahvistumassa. Oman kodin löylyjen sijaan yhä useampi hakeutuu saunomaan muiden kaupunkilaisten kanssa.

– Kaupunkikulttuuria näkee esimerkiksi Helsingin Kotiharjun saunan vilvoittelupaikalla, yleisissä saunoissa työskentelevien ihmisten tavassa palvella vieraitaan ja ihmisten tavassa käyttää yleisiä saunoja. Kyllä se näkyy tunnesiteenäkin. Usein kuulen, kuinka suomalainen selittää saunakulttuuria ja saunatapoja ulkomaalaiselle ylpeänä ja innostuneena, Torppa kuvailee.

Toimituksen ja Tiina Torpan suosikit näyttävät tältä:

Kaurilan sauna, Helsinki

Helsingissä riittää valinnanvaraa, mutta jos kaipaat saunahetkeltäsi intiimiä tunnelmaa, suuntaa Meilahteen.

Kaurilan sauna Helsingissä tarjoaa intiimiä tunnelmaa.

Siellä sijaitsee sauna, joka on rakennettu yli satavuotiaaseen tuparakennukseen.

Saunahetki Kaurilalla onkin kuin aikamatka menneeseen. Toisaalta kokemusta voi verrata myös meditatiiviseen hetkeen. Saunassa mielestä poistuu kaikki ylimääräinen. Saunan lisäksi ympärillä oleva luonto ja hiljaisuus rauhoittavat mielen.

Kaurilassa on yleisiä saunavuoroja miehille, naisille ja sekasaunojille. Ja mikä omaperäisintä, saunavuoroja on silloin tällöin myös sinkuille.

Sana Kaurilan saunasta on kiirinyt kauas. Vuonna 2017 paikasta kirjoitti The New York Times, joka esitteli artikkelissaan Helsingin yleisiä saunoja.

Forum Hoitosauna, Turku

Forum Saunaa kutsutaan Turun ainoaksi yleiseksi saunaksi.

Forum Sauna on Turun ainoa yleinen sauna ja sekin on avoinna vain muutaman tunnin perjantai-iltapäivisin, Tiina Torppa vinkkaa.

– Forumin erityisyys ovat mielenkiintoiset hoidot, joiden tarjonnan toivoisi yleistyvän Suomessa. Kun maailmalla on savi, meillä on turve! Forumin turvesauna on tavattoman mielenkiintoinen kokemus ja sen jäljiltä uni on seuraavana yönä syvää, Torppa kehuu.

Ispoisten uimarannan sauna, Turku

Ispoisten uimarannan saunakokemukseen kuuluu olennaisena osana avantoon pulahtaminen.

Tampere ja Helsinki tukevat kaupunkien budjetista yleisiä saunojaan. Toisin on Turussa, jossa kaupungin tukea ei Tiina Torpan mukaan heru. Saunakulttuurin vähäisyyttä Turussa on ihmetellyt myös paikallislehti Turkulainen.

Turun Avantouimareiden kantapaikkaa, Ispoisten uimarannan saunaa, ei kuitenkaan voi olla mainitsematta. Sauna ei ole virallisesti yleinen sauna, mutta sillä on yleisiä saunavuoroja.

Viikonloppuiltoina tunnelma Ispoisissa on korkeammalla kuin paikallisissa baareissa. Turkulaiset puhua popottavat lauteilla niin kovaäänisesti, että äänenkorkeus nousee välillä pilviin.

Paikka on myös ulkomaalaisten suosiossa. Saunan lauteita kuluttavat mielellään muun muassa Turkuun vaihto-opiskelemaan tulleet.

Ispoisissa saunotaan viitenä päivänä viikossa. Liki pakollinen osa saunareissua on pulahtaminen avantoon. Kylmä virkistää mielen ja tuottaa koko vartaloon leviävän hyvän olon tunteen.

Kipakka, Kotka

Kotkan Hovinsaaressa, Saarenkadulla, sijaitsee erittäin perinteinen yleinen sauna, joka vie ajatukset vanhan työläiskaupungin tunnelmaan. Saunaa lämmittää ja pyörittää talkoovoimin Saunaseura Kipakka.

Sauna on yleensä auki vain perjantaisin, ja naisille ja miehille on tarjolla eri vuorot.

Torppa kuvailee saunatilaa ”sairaan kauniiksi”. Etenkin pukuhuone on maininnan arvoinen.

– Kotkaan voi tehdä porukalla saunaretken ja käydä samalla kaupungilla syömässä, teatterissa tai vain kulkemassa merenrantoja Kotkansaarella. Kipakka sijaitsee tuiki tavallisen kerrostalon kellarissa, samaan tapaan kuin yleiset saunat ennen vanhaan sijoittuivat.

Lapinlahden Lähde, Helsinki

Lapinlahden Lähteen sauna on yksi Helsingin tuntemattomista saunahelmistä.

Lapinlahden Lähde on vanhassa Lapinlahden mielisairaalassa palveleva yleinen sauna, jota pyörittää osuuskunta. Sauna on aikoinaan ollut henkilökunnan ja potilaiden käytössä.

Lapinlahden rakennusten ja alueen kohtalo on auki, joten saunalla kannattaa käydä niin kauan kuin pääsee, Torppa kannustaa.

– Paikka on vaatimaton mutta kiinnostava ja kaunis. Naisille ja miehille on eri saunavuorot.

Helsinki, Jätkäsaaren Uusi Sauna

Helsingin saunatulokas Uusi Sauna sijaitsee Jätkäsaaressa.

Kasvava uusi kaupunginosa Jätkäsaari tarvitsi oman saunansa. Siihen tarpeeseen vastasi Kallion Arlan saunan yrittäjä Kimmo Helistö, joka avasi Uuden Saunan viime vuonna.

Uusi Sauna on korttelisauna sanan varsinaisessa merkityksessä.

– On vilvoittelupaikka ulkosalla urbaanilla, suojaisalla pihalla. On pieni viihtyisä ravintola, jossa saa erinomaista saunaruokaa. On välittömän ystävällinen henkilökunta, Torppa kiittelee.

Oulu, Kesän sauna

Kesän sauna on nimensä mukaan kesäaikana toimiva lauttasauna Oulussa, Tuiran rannassa.

Saunalautan ja sen tilat ovat suunnitelleet arkkitehdit, mikä todellakin näkyy ja tuntuu, Torppa kehuu. Pienistä tiloista huolimatta paikka on toimiva. Esimerkiksi arvotavaroille löytyy lukittavat pienet lokerot.

– Sitten voikin rennosti saunoa todella hyvissä puusaunan löylyissä, ihailla upeaa maisemaa ja uida Oulujoessa. Tunnelma on kiva ja koko saunakäynti on täysin ainutlaatuinen. Taas kerran kiitettävää vapaaehtoistoimintaa, Torppa sanoo.

Ainutlaatuisen paikan ovat huomioineet myös mediat. National Geographic -lehti valitsi Kesän saunan Suomen kymmenen yllättävimmän saunan listalle tammikuussa 2019.

Saariselkä, Kiilopää, Suomen Ladun savusauna

Moni tietää, miten hyvältä saunominen tuntuu kunnon hiihtolenkin jälkeen.

Suomen Ladun savusauna Kiilopäässä tarjoaa rentoutumishetken hiihtolenkin jälkeen.

Saariselän Kilopäässä lämpiää kolme kertaa viikossa savusauna, josta pääsee uimaan suoraan tunturipuroon. Paikalle pääsee hiihtämisen lisäksi hiihtobussilla.

Torpan mukaan kyseessä on kenties Suomen paras savusauna, sillä löylyt eivät ole liian kuumat tai kylmät

– Mainio tunnelma syntyy siitäkin, että ainakin talvella paikalla on matkailijoita ympäri maailmaa.

Muita suosikkeja

  • Kaunissaaren sauna, Helsinki

  • Kuusijärven saunapaikka, Vantaa

  • Rauhaniemen kansankylpylä, Tampere

  • Sompasauna, Helsinki

  • Maunulan majan puusauna, Helsinki

  • Saunatapahtumat ympäri Suomen, siirtolapuutarhojen saunat, telttasaunat

  • Kauhajoen hotelli (joka huoneessa on sauna)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?