Varo suurinta virhettä, jonka voit tehdä lentolippusi kanssa

Julkaistu:

Matkat
Ole tarkkana sosiaalisessa mediassa. Lentolippusi kuva ei kuulu Instagramiin.
Lomahuumassa on täysin tyypillistä, että hyvää fiilistä haluaa kuuluttaa ympäriinsä. Moni ilmoittaa matkastaan kavereilleen, myös sosiaalisessa mediassa.

Ongelmallista on, että esimerkiksi Instagramissa seuraajina voi olla ihmisiä, joita et todellisuudessa tunne lainkaan.

Olemmekin aiemmin varoittaneet, että hyvin tarkka kuvaus loma-ajoista sosiaalisessa mediassa voi olla hyödyksi voroille, jotka voivat murtautua tyhjillään tiedetyksi olevaan asuntoon.

Älä jaa tarkastuskorttiasi somessa

Toinen someen liittyvä lomamoka liittyy lentolippuihin.

Wellandgood.com ja Travel + Leisure varoittavat, että viaton Instagramiin kirjoitettu hashtag #boardingpass ja kuva tarkastuskortistasi voi tulla kalliiksi.

Hakkerille tarkastuskortissa olevien tietojen väärinkäyttö ei ole työ eikä mikään. Esimerkiksi pnr-koodin (passanger name record) joutuminen vääriin käsiin voi merkitä matkustajalle vaikeuksia.

Pnr-koodin tiedoilla hakkeri voi nimittäin muuttaa lennon tietoja tai matkustajan yhteystietoja tai jopa varastaa matkustajan lentokilometrit – ja paljon muuta.


Varo myös viivakoodia

Myös lentolipussa olevien viivakoodien joutuminen vääriin käsiin on ongelma. Netissä liikkuu ilmaisia viivakoodin lukemiseen tarkoitettuja sovelluksia, joilla pääsee myös käsiksi matkustajan henkilökohtaisiin tietoihin.

IS on kertonut aiemmin, että viivakoodia lukemalla rikolliset voivat saada hyvin paljon tietoa liikkeistäsi. Sekä etu- että sukunimesi, matkasi alku- ja määränpäälentokenttä, lentoyhtiösi nimi että mahdollisen kanta-asiakasohjelmasi tiedot ovat väärissä käsissä alta aikayksikön.

Vaikka tiedot eivät sinällään kuulosta kovinkaan ihmeellisiltä, väärissä käsissä niillä saa halutessaan paljon pahaa aikaan. Pahimmillaan joku voi peruuttaa tulevat jatkolentosi ja lomasi jää pelkäksi haaveeksi.

Finnair luopunut pnr-koodista tarkastuskortissa

Pnr-koodeihin liittyvät ongelmat ovat olleet otsikoissa jo jonkin aikaa.

Siksi esimerkiksi lentoyhtiö Finnair poisti jo viime vuonna matkustajan tietoihin viittaavat pnr-koodit sekä matkatavaroiden lapuista että tarkastuskortista.
Tämä ei poista vielä yhtä tietoturvauhkaa.

Matkustajan varausnumero on myös mahdollista arvata syöttämällä niitä koneellisesti lentoyhtiön verkkosivuilla niin kauan, kunnes joku numeroista toimii.

Varausnumero voi paljastua myös lentolippujen viivakoodeista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt