Matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät hätkähdyttävät 42,8 prosenttia – 6 syytä matkustaa Sallaan - Matkat - Ilta-Sanomat

Matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät hätkähdyttävät 42,8 prosenttia – 6 syytä matkustaa Sallaan

Salla henkii rauhaa, hiljaisuutta ja luonnon kauneutta. Listasimme kuusi hyvää syytä matkustaa Lapin helmeen.

Salla kiinnostaa yhä useampaa ulkomaista matkailijaa. Lapin helmi tarjoaa rauhaa, hiljaisuutta ja häkellyttävän kauniita luonnon maisemia. Kuva Sallan Poropuistosta.

19.2.2019 16:12

Lapin maakunnan itäosassa sijaitsee matkailualue, jonka houkutus on kasvanut hätkähdyttävällä tavalla.

Lapin maakunnan helmi, 3 562 asukkaan kunta Salla, houkuttaa ulkomaisia turisteja.

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät viime vuonna Sallassa hurjat 42,8 prosenttia, Sallan kunta ja matkailu kertoo tiedotteessa. Kasvu on ollut voimakasta parina viime vuotena. Vuonna 2017 Salla oli koko Suomen matkailun kovin kasvaja.

Kasvaneet matkailijamäärät ovat muun muassa seurausta tiiviistä yhteistyöstä ulkomaisten matkanjärjestäjien kanssa. Yhteistyötä on tehty esimerkiksi hollantilaisen ja espanjalaisen matkanjärjestäjän kanssa. Espanjalaisten määrä Sallan matkailijoista on 5,2 prosenttia, hollantilaisten taas 11,5 prosenttia.

Näitä helmiä Salla tarjoaa

Salla on toki tuttu myös suomalaismatkailijoille, sillä suuri osa, 69 prosenttia Sallan matkailijoista on yhä suomalaisia. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset pysyivät viime vuonna lähellä edellisvuoden tasoa.

Kotimaanmatkailu on suositumpaa kuin koskaan ennen, joten nyt jos koskaan Sallaan kannattaa tutustua myös heidän, joille Sallan alue ei ole entuudestaan tuttu.

Kysyimme Sallan kunnan matkailukoordinaattori Kati Vesalaiselta, miksi seuraava kotimaan matka kannattaa suunnata kohti Sallaa. Paljastui, että tämä pohjoisen Suomen helmi tarjoaa rauhan, hiljaisuuden ja luonnonrauhan lisäksi myös paljon tekemistä aktiivimatkailijoille.

1. Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo

Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo vie matkailijat Sallan kiehtovaan historiaan.

Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museossa käy kotimaisia ja ulkomaisia vieraita.

Osa Sallasta menetettiin talvisodan päättyessä Neuvostoliitolle. Museo keskittyykin sota-ajan lisäksi jälleenrakennuksen aikaan.

Kati Vesalaisen mukaan kyseessä on yksi Sallan kärkikohteista. Paikallisin voimin koottu museo kiinnostaa sekä kotimaisia että ulkomaisia matkailijoita ympäri vuoden.

2. Sallan hiihtokeskus

Sallan hiihtokeskus on alueen sydän, joka vetää puoleensa niin harrastajia kuin ammattilaisiakin. Muun muassa Levin maailmancupin aikoihin Sallan hiihtokeskukseen saapuvat myös ammattilaiset, jotka treenaavat alppilajeja keskuksen rinteissä. Talven aika hiihtokeskuksen rinteillä järjestetään useita kilpailuja, esimerkiksi nopeuslaskun maailmancup.

Sallan hiihtokeskus on ihanteellinen perhekohde.

Ennen kaikkea Sallan hiihtokeskus on perhekohde, jossa on vaihtelevan tasoisia rinteitä. Mikä parasta, hiihtokeskuksessa ei tarvitse kärvistellä pitkissä hissijonoissa, Vesalainen kehuu.

– Lisäksi rinteet ovat todella hyvässä kunnossa, ja huipulta avautuvat upeat maisemat, Vesalainen kertoo.

3. Sallan Poropuisto

Alueen suurin aktiviteettien tarjoaja Sallan Poropuisto saa kiitosta monipuolisuudestaan. Tarjolla on pororetkiä, huskyajeluita, metsähiihtoa, lumikenkäilyä, kotailtoja ja paljon muuta.

– Kesällä Sallan Poropuisto järjestää muun muassa melontaretkiä, Vesalainen sanoo.

Sallan Poropuisto saa kehuja monipuolisuudestaan.

Kati Vesalaisen mukaan luonto on ylipäätään koko Sallan tärkein myyntivaltti. Alueelta on turha etsiä yökerhoja, sillä Salla satsaa nimenomaan rauhaan ja hiljaisuuteen.

– Yli 90 prosenttia Sallasta on rakentamatonta luontoa, Vesalainen kertoo.

4. Oulangan kansallispuisto ja Oulangan kanjoni

Monet ajattelevat, että Oulangan kansallispuisto sijaitsee Kuusamossa, mutta osa siitä on Sallan mailla.

Näkymät Oulangan kanjonissa ovat uskomattoman upeat.

Kyseessä on Suomen kenties kuuluisin kansallispuisto, joka tunnetaan muun muassa Karhunkierroksestaan. Oulanka on päässyt myös brittilehti Daily Mailin Euroopan upeimpien kansallispuistojen listalle.

Sallan puoleisessa päädyssä patikoivan kannattaa tutustua vaikkapa kuuden kilometrin pituiseen Oulangan kanjoni -kierrokseen. Reitti ei ole kovin ruuhkainen, mutta näkyvät ovat yhtä upeat kuin muuallakin.

5. Kullaojan vesiputous

Kymmenen metriä pitkä ja neljä metriä korkea Kullaojan vesiputous on Sallan helmi, jota suomenvesiputoukset.fi-sivusto kehuu yhdeksi Lapin kauneimmista pikkuputouksista.

Kullaojan vesiputousta kehutaan yhdeksi Lapin kauneimmista pienistä vesiputouksista.

Alueella riittää muutenkin kiehtovaa koluttavaa, sillä lähialueella on myös kallioseiniä, luolia sekä maan kylmin kylä Naruska ja jylhä Tuntsan erämaa.

6. Matkailukeskuksen lähellä olevat tunturit: Isompi Sallatunturi ja Ruuhitunturi

Sallaan matkustavat kaipaavat usein retkeilykohdetta, jossa maisemia voi ihailla tunturilta käsin.

Isompi Sallatunturi sinisen hetken aikaan.

Matkailukeskuksen lähellä sijaitsee kolme hyvää vaihtoehtoa: hiihtokeskuksestaan tunnettu Sallatunturi, viereinen isompi Sallatunturi, jonka tykkypuut ovat tähän aikaan vuodesta uskomattoman kauniita sekä Ruuhitunturi, joka on etenkin hiihtäjien suosiossa.

Näin upeilta näyttävät maisemat Ruuhitunturilla.

Ruuhitunturilla sijaitsee kahvila, jossa voi nauttia munkit hiihdon lomassa.

Hiihtolatujen lisäksi Ruuhitunturille pääsee moottorikelkalla, fatbikella tai vaikkapa kävellen.

– Ruuhitunturilla sijaitsee myös latukahvila, jossa voi nauttia hyvät munkit hiihtoretken lomassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?