Ystävykset tarjoilevat sveitsiläisiä herkkuja kaukana Lapissa: ”Suomalainen pulla ei mennyt kaupaksi”

Muonion keskustan lumisessa maisemassa loistaa punaisena pisteenä kahvila, jossa tarjoillaan sveitsiläisiä herkkuja. Sacherkakut, marengit, Ovomaltine-kaakaot ja itse tehty suklaa maistuvat niin turisteille kuin paikallisille

Sveitsiläisiä herkkuja tarjoava kahvila-konditoria erottuu iloisen punaisena pisteenä Muonion keskustasta.

16.2.2019 10:09

Teiniaikoina solmittu ystävyys on tuonut sveitsiläiset Agnes Bissigin ja Thomas Achermannin syvälle Suomen Lappiin. Vuonna 2012 avattu kahvila menestyy persoonallisella, keskieurooppalaiseen kahvilakulttuuriin keskittyvällä valikoimalla.

Swiss Café Konditorian perustaja Agnes puhua pulputtaa hyvällä suomen kielellä asiakkaidensa kanssa. Muoniolaiset ovat tottuneet iloisen yrittäjän heleään nauruun ja jutusteluun. Pääkondiittorina toimiva Thomas keskittyy keittiön puolella leipomiseen ja uusien reseptien kehittelemiseen.

Kondiittori Thomas Achermann leipoo ja kehittää uusia reseptejä.

Joulusesongin jälkeen kondiittori on kehitellyt uutta suklaista toffeemakeista, joka pitäisi saada myyntiin vielä helmikuun aikana.

– Käytän vanhoja reseptejä ja alkuperäisiä raaka-aineita. En halua tavoitella mitään modernia tyyliä. Erikoisuus on meidän valttimme, neljännen polven leipuri Thomas sanoo.

Perinteet ovat näkyvillä myös kahvilassa. Thomas käyttää suklaan valmistamisessa vanhoja muovisia muotteja. Konditorian puolella on koristeena melkein sata vuotta vanhoja peltisiä suklaamuotteja.

Agnes Bissig avasi kahvilan Muonioon vuonna 2012 työskenneltyään sitä ennen neljä vuotta lappilaisessa hotellissa. Pohjoisessa hän on matkustellut säännöllisesti parinkymmenen vuoden ajan.

Agnes Bissig perusti keskelle Lappia sveitsiläisen kahvila-konditorian.

– Kävin joka vuosi Suomessa lomailemassa ja aina lomat päättyivät Lappiin. Luonto houkutteli minut tänne. Olen kasvanut Sveitsissä maaseudulla ja en tykkäisi asua kaupungissa, Agnes pohtii.

Thomas muutti Lappiin vuonna 2009 ja aloitti työt kondiittorina. Leipomotyön lisäksi hän on valokuvaaja. Sveitsissä hän opiskeli it-alaa ja työskenteli pankissa melkein kymmenen vuotta.

Floristiksi valmistunut ja omaa kukkakauppaa pitänyt Agnes suunnitteli pitkään omaa yritystoimintaa Lappiin. Kun hän sai houkuteltua hyvän ystävänsä Muonioon, oli aika avata oma kahvila.

– Alusta asti oli selvää, että tänne pitää kehittää ihan omanlainen valikoima ja toimintatapa. Emme voi tarjota samoja tuotteita kuin muut, Agnes toteaa.

Ilman Thomasia kahvila olisi saattanut jäädä suunnittelun asteelle.

– Olemme tunteneet toisemme teiniajoista asti. Luotamme toisiimme täydellisesti ja takana on vahva ystävyys, Agnes kuvailee työkaverusten suhdetta.

Seitsemän vuoden aikana oma tyyli on löytynyt ja vahvistunut. Kahvilassa tarjoillaan sacherkakkuja, marenkileivonnaisia, itse tehtyjä suklaita ja sveitsiläisiä Ovomaltine-tuotteita. Thomas valmistaa myös marmeladimakeisia ja suklaata. Kahvilan yläkerrassa on tilaa luontokuvien näyttelylle.

– Ovomaltinessa on raaka-aineena ohramallas, joka tekee kaakaosta luontaisen energiajuoman. Se on oikein ravitsevaa, Agnes esittelee sveitsiläistä, perinteistä suklaajuomaa.

Wolfgang ja Bettina Schlusler, Brigitte ja Günther Mendel sekä Sarah ja David Conway ajelivat bussilla Jerisjärveltä Muonioon nauttimaan Swiss Cafén kakuista.

Sveitsiläinen kahvila keskellä Lappia on yllättänyt Jerisjärveltä kylän keskustaan tulleet turistit täysin. Sarah ja David Conway Lontoosta, Brigitte ja Günther Mendel Wienistä sekä Wolfgang ja Bettina Schlusler Saksasta ovat maistelleet melkein kaikkia vitriinissä olevia kakkuja.

– Aivan mahtavia leivoksia. Maistelin kolmea erilaista. Eniten pidin passionhedelmäkakusta ja appelsiinirahkakakusta. Oli mieluinen yllätys, että pienestä lappilaiskylästä löytyi näin erikoinen kahvila. Kannatti tulla bussilla 20 kilometrin päästä Jerisjärveltä keskustaan, tunnustaa Günther Mendel.

Muoniolaiset Riitta Kasurinen ja Hannu Hirsikangas käyvät Swiss Caféssa kauppamatkojen yhteydessä. Lohi- ja savuporopiirakat maistuvat, samoin muffinssit.

Muoniolaiset Hannu Hirsikangas ja Riitta Kasurinen poikkeavat kahvilassa kauppareissun yhteydessä.

– Ostin jouluna sveitsiläisiä pikkuleipiä, ne olivat todella hyviä. Suklaajuoma on myös aivan upeaa, Kasurinen huokaa tyytyväisenä päiväkahvihetken jälkeen.

Thomas on kehitellyt kahvilaan omia tuotteita, joista parhaiten on menestynyt valkosuklainen sacherkakku, Lapin Sacher. Sen piti alun perin olla talvinen sesonkituote, mutta kysynnän kasvaessa siitä on muodostunut sveitsiläiskahvilan nimikkotuote.

– Yritimme tarjota suomalaista pullaakin, mutta ei se mennyt kaupaksi. Nyt keskitymme omiin, persoonallisiin tuotteisiin. Valkosuklainen Lapin Sacher on niin suosittua, että siitä tuli ympärivuotinen hitti, Agnes naurahtaa.

Pienessä parin tuhannen asukkaan kunnassa menestyminen on Agnesin mielestä kiinni yrityksen tarjonnasta. Matkailu vetää Tunturi-Lapin alueelle ihmisiä joka puolelta maailmaa ja heille pitää tarjota leivonnaisten lisäksi hyviä hetkiä.

– En halua pitää vain kahvilaa, vaan täällä käynnin on oltava asiakkaille elämys. Siihen kuuluvat leivonnaisten lisäksi tarinat, jutustelu ja mukana ilmapiiri. Lisäksi Thomaksen luontokuvat luovat omaa tunnelmaansa, kahvilayrittäjä summaa.

Lähes satavuotiaat peltimuotit koristavat keittiötä.

Fakta

Agnes Bissig

Swiss Café Konditorian perustaja ja omistaja.

Muutti Muonioon vuonna 2008 Locarnosta Sveitsistä.

Alunperin ammatiltaan floristi. Piti omaa kukkakauppa 12 vuotta.

Myöhemmin työskennellyt hotellialalla ja leipomo-konditoriossa.

Thomas Achermann

Kondiittori ja valokuvaaja.

Oppi alalle vanhempiensa leipomossa, leipuri neljännessä polvessa.

Työskenteli leipomo-konditorioissa Sveitsissä useita vuosia. Opiskeli it-alalla ja työskenteli pankkialalla melkein 10 vuotta.

2009 muutti Sveitsistä Muonioon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?