Suloinen Menorca on nautiskelijan ja rauhaa rakastavan saari-idylli – sata rantaa ja kaikki erilaisia - Matkat - Ilta-Sanomat

Suloinen Menorca on nautiskelijan ja rauhaa rakastavan saari-idylli – sata rantaa ja kaikki erilaisia

Menorcan saari Espanjassa on luonnonkaunis ja seesteinen Välimeren saari. Siellä voit astella hiljaisilla pikkukaduilla tai metsäpolkuja pitkin lumoaville luomurannoille.

Menorca on idyllisten hiekkapoukamien saari. Etelärannikolla, saaren länsipuolella, on useita valkohiekkaisia, turkoosivetisiä ja rakentamattomia luonnonrantoja, kuten Cala Mitjana.

17.2.2019 17:48

1. Saarella on sata rantaa – ja kaikki ovat erilaisia

Kallioiden välissä levittyy pehmeä valkoinen hietikko ja kirkkaan turkoosi meri. Pinjamännyt tuoksuvat ja kaskaat säksättävät heinikossa.

Etelärannikolla sijaitseva Cala en Turqueta on Menorcan idyllisimpiä luonnontilaisia hiekkapoukamia. Sinne saavutaan kävellen hiekkatietä eväiden kanssa. Parkkipaikka on kaukana eikä palveluita ole, sillä miljöö halutaan säilyttää mahdollisimman koskemattomana.

Menorcalla tunnelma on perinteikäs ja meri kirkasta. Saari on heinä–elokuun huippusesonkia lukuun ottamatta hyvin rauhallinen.

Vastaavanlaisia rantoja on monia muitakin, kuten Cala Macarella tai Cala Mitjana. Sellaisiakin toki löytyy, joiden vierellä on hotelleja ja ravintoloita. Mutta rakentamattomat luomurannat ovat saaren erikoisuus.

2. Hurmaavin kaupunki on Ciutadella

Kävelykadut ja kujat kaartelevat vanhojen palatsien ja kirkkojen ympärillä. Kotien ikkunoihin on ripustettu pitsiverhot.

Ciutadellan vanhastakaupungista löytyy paljon mukavia kahviloita, ravintoloita ja putiikkeja.

Ciutadella on vanha pääkaupunki, mutta Menorcalle tyypillisesti pieni ja kodikas. Se on mitä mukavin paikka kuljeksia, shoppailla ja istuskella ulkoilmaravintoloissa. Paikalliset viihtyvät kahviloissa ruokatorin ympärillä, keskellä vanhaakaupunkia.

Kivoja putiikkeja on paljon. Niistä saa vaatteita, sisustustavaraa ja kenkiä; Menorcalla tehdään avarca-sandaaleita ja tunnettuja Pretty Ballerinas -avokkaita, joissa on nähty astelevan muun muassa Kate Middleton ja Kate Moss.

3. Pääkaupungin satama on nähtävyys

Maón satamalahti venyy kapeana uomana monen kilometrin matkalla. Lahden toisella puolella levittyy rantakatu ravintoloineen ja huvipursineen. Vastarannalla komeilevat huvilat.

Leppoisinta niitä on katsella satamaristeilyllä.

Pääkaupunki Maó, tai Mahón, jakaantuu ylä- ja alakaupunkiin. Meren tasalla levittyy monta kilometriä pitkä satamalahti.

Veneen kyydistä näkyvät myös pienet kalliosaaret ja vanhojen karanteenisairaaloiden rauniot. Avomeren suuta vartioivat saarta muinoin hallinneiden brittien linnoitukset – massiivinen ja hienosti kunnostettu La Mola -linnake on saaren parhaita historiallisia nähtävyyksiä.

Jos istuskelee rantakadun ravintoloissa illalla, voi samalla seurailla purjeveneiden ja kalastuspaattien lipumista satamaan.

4. Saarella herkutellaan lähiruoalla

Himoituin ja tyyrein ruokaherkku on piikkihummerista tehty keitto. Autenttisimmillaan ruoka on Fornellsin valkoisessa rantakylässä pohjoisrannikolla, jossa se on alun perin kehitelty.

Mutta Menorcalla kannattaa maistella myös erinomaisia paikallisia juustoja – ruokakaupoissa niiden kyljessä lukee Queso Mahón-Menorca. Semicurado-laatu käy leivän päälle, pitkään kypsytetty ja aromikkaampi curado-laatu sopii naposteluun. Paikallisten suurin herkku on pikantti sobrasada-makkara, jota laitetaan ruokiin, leivonnaisiin ja leivän päälle.

5. Syrjäisillä majakoilla avautuvat jylhimmät maisemat

Pohjoisrannikko on tuulen kurittamaa ja liki puutonta, mutta näkymiltään komeaa. Fafàritxin majakan tienoo on karunkaunista, suojeltua kuumaisemaa. Punta Natin luona äänessä ovat aallot, jotka iskeytyvät rantakiviin korkeiden kalliojyrkänteiden juurella.

Pohjoisrannikko on muuta saarta karumpaa ja tyhjempää. Sa Mesquidan pikkukylässä on valkoisia kesäasuntoja ja upea hiekkaranta.

Rannikon keskivaiheilla venyy Cavallerían niemimaa, jonka kivikoissa laiduntavat villivuohet. Kesäiltoina keräännytään majakan ulkoilmabaariin odottelemaan auringonlaskua, joka laveeraa maiseman pehmeän oranssiksi ja vaaleanpunaiseksi.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

INFO

  • Menorca on Espanjalle kuuluva saari Baleaareilla. Asukkaita on vajaat 100 000.

  • Touko–syyskuussa Menorcalle pääsee valmismatkoilla tai Finnairin suorilla lennoilla. Barcelonasta lentää Vueling. Naapurisaarelta Mallorcalta pääsee lentäen tai lautalla.

  • Bussit liikennöivät kaupunkien ja kylien välillä sekä kesällä tärkeimmille rannoille. Parhaiten saaren näkee vuokraamalla auton. Saaren ajaa noin tunnissa päästä päähän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?