Älä tee näitä virheitä Italiassa – yksi voi olla ”sinisilmäiselle suomalaiselle” vaikea pala

Julkaistu:

Italia
Lähdetkö matkalle Italiaan? Muista nämä ohjenuorat seuraavalla reissulla.
Matkailuun liittyy kasa kirjoittamattomia sääntöjä, jotka liittyvät erilaisiin kulttuurillisiin tapoihin.

Ilta-Sanomat on aiemmin kertonut muun muassa kymmenestä yllättävästä virheestä, jotka voivat johtaa vaikeuksiin Thaimaassa.
Nyt matkailualalla Italiassa työskentelevä Sini kertoo Ilta-Sanomille, mitä turistin olisi hyvä tietää maahan matkustaessaan. Italiassa useamman vuoden asunut nainen on huomannut, että ainakin nämä seikat tuottavat matkailijoille usein päänvaivaa.

Tässä 6 sääntöä saapasmaahan matkaavalle:

1. Älä tilaa cappuccinoa aterian päätteeksi

Kahvi juodaan Italiassa nopeasti kahvilan tiskillä, eikä maassa tunneta kahvilakulttuuria, jossa istuskellaan jutustelemassa pitkään sumpin ja pullan äärellä.


Lisäksi on hyvä tietää, että cappuccino, jota suomalaiset tapaavat tilata mihin vuorokaudenaikaan tahansa, on Italiassa aamiaisjuoma.

– Cappuccinoa ei siis kuulu juoda aterian päätteeksi. Jos taas tilaat kahvilasta latten, saat lasillisen kylmää maitoa. Jos haluat Italiassa maitokahvin, pyydä caffellatte, joka on sekin aamiaisjuoma, Sini kertoo.

2. Älä syö spagettia veitsellä ja haarukalla

Unohda lusikka tai veitsi, sillä spagetti syödään Italiassa pelkällä haarukalla. Spagettia ei myöskään koskaan leikata veitsellä pienemmäksi. Tätä ei tulisi tehdä keittovaiheessakaan, eli spagettia ei katkaista kuivana keskeltä ennen kattilaan laittoa.

Lisukkeillakin on merkitystä, sillä pastan kanssa ei syödä leipää.

– Kukaan ei halua tuplahiilareita. Leivällä saatetaan kuitenkin puhdistaa viimeiset kastikerippeet lautaselta.

Italialaiseen pasta-annokseen toisinaan kuuluva parmesaani sopii vain osaan pastoista. Sitä ei tulisi koskaan ripotella frutti di mare -pastan tai simpukkapastan päälle.

– Vahva juusto peittää kalan ja äyriäisten hienon maun, Sini kertoo.

3. Älä unohda siestaa


Ravintolat laittavat ovensa kiinni kello 15 ja avaavat uudelleen taas illallisaikaan. Myös monet kaupat sulkevat ovensa siesta-ajaksi.

4. Älä mene kirkkoon olkapäät paljaana

Kirkkoon ei sovi mennä liian vähissä vaatteissa.

– Yleensä paljaat olkapäät tulee peittää, Sini kertoo.

Peittävä pukeutuminen on tietyissä määrin tarpeen myös kaupungilla.

– Uimapuvussa kulkeminen ei sovi kaupungille, eikä miesten tule kulkea ilman paitaa.

5. Älä unohda teitittelyä


– Italiassa kannattaa aina teititellä tuntemattomia, Sini muistuttaa.

Teet myös tervehdittäessä paremman vaikutuksen, kun sanot pelkän ”ciaon” sijaan ”buongiorno”, ja hyvästeltäessä ”arrivederci”. Huomaat pian, että saat heti parempaa palvelua.

6. Älä ole liian sinisilmäinen

Italialainen puhuu paljon, liioitteleekin ja lupailee helposti asioita. Rehellisen ja sanansa mittaisen suomalaisen kannattaa muistaa, että teot puhuvat enemmän kuin sanat, Sini muistuttaa.

– Tämä ei tarkoita että italialaiset olisivat välttämättä epäluotettavia, mutta moni innostuu puhuessaan ja saattaa puhua sivu suunsa. Tämä ei ole tarkoituksellista, vaan kyseessä on pikemminkin kulttuuriero.