Maaret muutti kolme vuotta sitten Espanjaan – nyt hän lataa tiskiin asiat, joita ei kaipaa Suomesta - Matkat - Ilta-Sanomat

Maaret muutti kolme vuotta sitten Espanjaan – nyt hän lataa tiskiin asiat, joita ei kaipaa Suomesta

Madridissa asuva Maaret Lyytinen pitää Youtube-kanavaa, jossa kerrotaan arjen sattumuksista ja kulttuurieroista.

Julkaistu: 12.2.2019 19:00

Oulusta kotoisin oleva Maaret Lyytinen on asunut Espanjan pääkaupunki Madridissa kolme vuotta. Ikävästä Suomeen syntyi Youtube-sarja, jossa nainen vertailee, mitä hän kaipaa ja mitä hän ei kaipaa kotimaastaan.

Maaret Lyytinen vastaa puhelimeen kesken työpäivänsä Espanjan Madridista.

Pelialalla työskentelevä oululaisnainen pitää taukoa toimistossa, joka sijaitsee kansainvälisessä työympäristössä, Madridin pohjoisosassa.

Työpaikka on Madridissa kolme vuotta asuneen oululaisnaisen henkireikä. Se, ja kielitaidon karttuminen ovat auttaneet sopeutumisessa uuteen maahan.

Sopeutuminen ei nimittäin ole ollut aivan helppoa.

– Jos aivan suoraan puhun, niin ensimmäiset kaksi vuotta olivat elämäni haastavinta aikaa. Vuoden päivät on ollut paljon helpompaa, Maaret Lyytinen paljastaa Ilta-Sanomille.

Maaret muutti Espanjaan rakkauden perässä.

Espanjaan Maaret päätyi Madridista kotoisin olevan vaimonsa matkassa. Pariskunta asui ensin Suomessa, mutta kun Maaretin vaimo löysi oman alan työpaikan kotimaastaan, pari pakkasi laukut ja lähti kokeilemaan elämää etelän auringon alla.

 Jos aivan suoraan puhun, niin ensimmäiset kaksi vuotta olivat elämäni haastavinta aikaa.

Uudessa maassa ei ole ollut aivan helppoa. Kesti kaksi vuotta kartuttaa kielitaito sille tasolle, ettei tuntenut oloaan ihmisten keskellä yksinäiseksi. Olo helpottui vasta, kun Maaret löysi työpaikan ja arkeen muodostui tuttuja rutiineja.

– Nyt olen ylpeä kielitaidostani. Pystyn kommunikoimaan jo aika hyvin, vaikka verbien muodostamisessa onkin joskus ongelmia.

Kielen oppimisessa auttoi etenkin vaimon perhe. Englantia osaamattomat vanhemmat toimivat hyvänä oppaana espanjan kieleen. Pakkoraossa oli pakko oppia.

Vaikka asuminen on Madridissa kallista, ruokailu on edullisempaa kuin Suomessa, Maaret kertoo. Madridin kauppahalli, Mercado de San Miguel.

Unelma Suomesta

Oululaisnainen on alkanut nauttia arjesta uudessa kotimaassaan, mutta tavoitteena siintää silti muutto takaisin kotimaahan. Unelma on pariskunnan yhteinen. Suomeen muutetaan heti, kun kummallekin löytyy töitä.

Sitä ennen Maaret julkaisee arjestaan videoita, jotka kertovat milloin oudoista espanjalaisista tavoista, milloin tavallisista arjen sattumuksista tai lifestyle-asioista.

Youtube-kanava Magical Maaretissa kerrotaan muun muassa huomioista, joita hän kaipaa ja joita hän ei kaipaa Suomesta.

Ilta-Sanomat kokosi ajatukset yhteen.

Näitä asioita Maaret kaipaa Suomesta:

1. Lumi ja talvi

”Narskuva pakkaslumi on tosi ihanaa. Myös vuodenaikojen vaihtelut ovat tosi mukavia, ne tuovat rytminvaihteluita vuoteen.”

2. Marjat ja marjatuotteet

”Suomi tunnetaan marjoistaan, joita viedään jopa Aasiaan asti. Espanjassa saa tyytyä pelkkiin pensasmustikoihin.”

3. Ei saasteita

Saasteisessa Madridissa asuva suomalaisnainen osaa arvostaa Suomen puhdasta ilmaa.

4. Lämpimät talot

”Suomesta kaipaan myös lämpimiä taloja, sillä Espanjassa talossa on talvisin sisällä 14 astetta ja kesällä 30.”

5. Oma kieli

”Kaipaan asiointia suomen kielellä”, Maaret kertoo. Etenkin Madridissa asumisen alkuvuosina kaupassa saattoi tulla vastaan tilanne, jolloin häntä ei ymmärretty. Turhauttavan kielimuurin yli on onneksi jo päästy, mutta asioimista omalla kielellä on silti ikävä.

6. Kahvilakulttuuri

”Ikävöin Suomen kodikkaita pikku kahviloita, joihin mennään istuskelemaan ja joissa kahvi on hyvää. Espanjalainen kahvi on niin pahaa, että en voi sitä edes juoda. Etenkin Helsingissä on paljon tosi hyviä kahviloita.”

7. Kierrätys

”Minulla on paljon tavaraa, josta haluaisin päästä eroon, mutta kierrätys on täällä alkeellista. Esimerkiksi biojätteitä ei kierrätetä täällä mihinkään.”

8. Ystävät ja perhe

Kenties itsestään selvää, mutta uudessa maassa kerätyt ystävät eivät ole sama asia kuin omat ystävät ja perhe Suomessa.

Näitä asioita Maaret ei kaipaa Suomesta:

Tämän listan tekeminen oli Maaretille haastavampaa, sillä ulkosuomalainen kaipaa kotimaataan yleisesti ottaen paljon.

1. Loska

”Loska, sitä en kaipaa yhtään. Enkä myöskään märkiä kenkiä. Täällä sää on sellainen, että kengät kastuvat märiksi todella harvoin.”

2. Kallis kahvi

”Kun menet Suomessa kahvilaan, erikoiskahvista voi joutua maksamaan viisi euroa.”

3. Ulkona syöminen

Kolmen ruokalajin lounaan syö Madridissa kympillä, Maaret kertoo.

”Ravintolassa syöminen on Suomessa yleisesti ottaen todella kallista. Täällä syön kolmen ruokalajin lounaan kymmenellä eurolla.”

4. Muoti

Oulusta kotoisin oleva Maaret on sitä mieltä, että ainakin hänen kotikaupungissaan on vallalla aina vain yhdenlainen muoti.

”Tietyt takit ja värit ovat muodissa, ja on vaikea löytää kaupoista mitään muuta. On siis parasta ostaa sitä mikä on muodissa, koska muuten et löydä mitään,” Maaret kertoo.

5. Sähköiset hiukset

Sähköiset hiukset ovat tuttuja jokaiselle pakkasessa tarpovalle. Niitä ei ymmärrettävästi ole ikävä.

6. Koko Suomen valtaavat ilmöt

Kun Suomeen tulee uusi ilmiö, se kattaa yhtäkkiä koko Suomen, Maaret huomauttaa. Esimerkkejä voi löytää niin vegaanivillityksestä Pokemon-hurmokseen.

”Se on todella hämmentävää, ei häiritsevää, mutta en kaipaa sitä.”

7. Itikat

”Kesäiset itikat ovat aika ärsyttäviä.”

8. Tuulinen sää

Oulussa ja Helsingissä tuulee aina, Maaret kertoo.

”Tuuli viilentää lämpimänkin kesäpäivän tai pilaa muuten kivan talvipäivän.”

Moni haaveilee asumisesta Espanjassa. Mutta kuinka paljon elämiseen uudessa maassa tulisi varata rahaa?

Maaret Lyytinen huomauttaa, että asumiseen voi mennä ainakin Madridissa pitkä penni.

– Kaksio hyvällä alueella maksaa minimissään 900 euroa. Kannattaa huomioida, että talvisin sähköön voi mennä kuussa 200 euroa. Vaikka kulutus olisi 15 euroa, verot ovat valtavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?