Sydney on maailman mukavin metropoli – ja sen parhaat elämykset koetaan ulkona

Julkaistu:

Sydney
Australian suurimmassa kaupungissa nautitaan täysillä sen upeasta sijainnista ja lämpimästä ilmastosta.
Sydneyssä kannattaa ottaa mallia paikallisista ja suunnata hiekkarannoille, merenrantapoluille ja puistojen pikniknurmille.

1. Ihastele kuuluisaa satamaa

Auringonsäteet heijastuvat oopperatalon valkoisista keramiikkasiivekkeistä. Lähettyvillä kaartuu Sydney Harbour Bridge -silta. Sydneyn satamamaisema on monista valokuvista tuttu, mutta paljastuu paikan päällä vielä kuviakin komeammaksi.


Näkymistä kannattaa ottaa ilo irti. Rohkeimmat nousevat tähyilemään ylös sillan kaarelle, jossa voi kiipeillä oppaan johdolla, turvaköysien varassa. Kaunis panoraama avautuu myös Shangri La -hotellin Blue-baarista 36. kerroksesta.

Parin tunnin risteilyllä saa ihailla pitkää, niemekkeiden pirstomaa satamalahtea kaikessa rauhassa. Se on Sydneyn kauneinta ympäristöä poukamineen, puistoineen ja kalliojyrkänteineen, hienoine huviloineen ja purjeveneineen.

2. Käyskentele ja kahvittele

Sydneyssä on viitisen miljoonaa asukasta ja bisneskeskustan siluettia hallitsevat pilvenpiirtäjät. Mutta siellä on myös kokoelma pieniä ja viihtyisiä kaupunginosia, joissa metropoli rauhoittuu ja joissa on helppo kävellä joka paikkaan.

Satamassa levittyy historiallinen The Rocks -alue, jonne britit perustivat siirtokuntansa 1780-luvulla. Sen pikkukaduilla on suosittuja pubeja, matkamuistopuoteja ja museoita matalissa tiilirakennuksissa.


Muutaman kilometrin päässä sijaitseva Surry Hills on kuin romanttinen kylä. Katuja reunustavat pastellinväriset pientalot, satunnaiset vintage-vaatekaupat ja taidegalleriat sekä monet kahvilat, ravintolat ja viinibaarit terasseineen.

3. Lähde rantakävelylle

Tyynimeri mutkittelee Sydneyn ympärillä, samoin rantoja myötäilevät hienot kävelytiet. Yksi mukavimmista ja maisemiltaan upeimmista reiteistä johtaa Coogeen rannalta surffaajien rakastamalle, ikoniselle Bondie-rannalle.


Noin kuuden kilometrin matkalla kuljetaan välillä korkealla kalliorinteiden päällä, välillä hietikolla. Kahvilaan voi istahtaa lepäämään ja perillä on ruokapaikkoja.

4. Samoile puistossa

Sydneyä ympäröivät kansallispuistot, mutta kasvillisuus on vehmasta kaupungissakin. Sataman liepeillä sijaitsevan kasvitieteellisen puutarhan kyltissä kehotetaan halaamaan puita, nuuhkimaan ruusuja, kävelemään nurmikolla ja ottamaan eväät esiin.

Linnuillekin saa puhua. Keltatöyhtöiset kakadut lyöttäytyvät herkästi seuraan ja lennähtävät käsivarrelle, jos sen ojentaa sopivasti papukaijan eteen.


Puistossa on jättimäisten eukalyptuspuiden ja monien muiden Australialle ominaisten kasvien lomassa lajeja eri puolilta maailmaa. Puiden oksilla nukkuvat suuret mustanruskeat hedelmälepakot. Jos kuljeskelee puiston nurkilla iltahämärissä, näkee niiden räpyttelevän taivaalla.

5. Nauti rantakulttuurista

Sydneyssä riittää hienoja hiekkarantoja, mutta leppoisin tunnelma löytyy Manlystä, jonne pääsee keskustasta lautalla puolessa tunnissa. Kaupunginosa levittyy kapealla kannaksella, jonka toinen puoli rajoittuu suojaisaan satamalahteen, toinen avomerelle. Uimarantaa on molemmin puolin.


Etenkin kesäviikonloppuisin Manlyn tunnelma muistuttaa sporttista rantalomakohdetta. Rantakadulla pyöräillään, hölkätään ja rullaluistellaan, meressä surffataan tai hypitään aaltojen yli. Ulkoilmakahviloissa ja -ravintoloissa syödään brunssia ja lounasta tunnista toiseen.


Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt