Vuoden matkailualueeksi valittiin todellinen yllätys – Espoolla on 6 helmeä turisteille - Matkat - Ilta-Sanomat

Vuoden matkailualueeksi valittiin todellinen yllätys – Espoolla on 6 helmeä turisteille

Espoon helmi Futuro sijaitsee WeeGee-näyttelykeskuksessa.

Julkaistu: 6.2.2019 12:52

Asiantuntija kertoo Espoon matkailun helmet.

Ovatko vuoden matkailusuunnitelmat selvillä? Lähtisikö Suomen entiseen pääkaupunkiin Turkuun tai vaikkapa ravintoloistaan, kulttuuritarjonnastaan ja saunoistaan kuuluun Tampereen kaupunkiin?

Perinteisten kaupunkimatkakohteiden rinnalle on noussut uusi houkutteleva nimi, vastikään Vuoden matkailualueeksi valittu Espoo.

Valinta voi yllättää.

Mitä tarjottavaa Helsingin nukkumalähiöksi pilkatulla kaupungilla voi matkailijalle olla?

Paljonkin, kertoo Espoo Marketing Oy:n Visit-tiimin vetäjä Miikka Valo. Espoohan on kuin Suomi pienoiskoossa, Valo kehaisee.

Ja tekemistä riittää oikeastaan kaikille matkailijaryhmille: kulttuurinnälkäisille, sporttisille, luonnonystäville ja kulinaristeille.

Kysyimme, mitä matkailija voi Espoossa tehdä. Näin Miikka Valo vastasi.

Jääkiekkofaneille

Vuosi 2019 on Espoossa tapahtumien vuosi. Huhtikuussa Espoossa järjestetään naisten jääkiekon MM-kilpailut.

– Tapahtuman saaminen kaupunkiin on mielettömän hienoa, Valo kommentoi.

Naisten jääkiekon MM-kilpailut 4.4.-14.4.2019

Kulttuurinystäville

EMMA - Espoon modernin taiteen museo, hemmottelee musiikinystäviä syksyllä, kun museossa avautuu Euroopan kiertueella oleva Michael Jackson: On the Wall -näyttely. Näyttely on noussut suursuosioon Lontoon National Portrait Galleryssä, joten odotettavissa on iso tapaus.

Vuoden 2019 päänäyttelyyn on koottu johtavien nykytaiteilijoiden tulkintoja kuolemattomasta popin kuninkaasta. Laajan näyttelyn yli 40 taiteilijaa Andy Warholista Grayson Perryyn, Isa Gentzkeniin ja Jordan Wolfsoniin ovat teoksissaan tutkineet Jacksonin henkilön ja tarinan vaikutusta kulttuuriimme ja ajatteluumme.

Michael Jackson: On The Wall -näyttely 21.8.2019-26.1.2010, EMMA

Näyttelykeskus WeeGee

Futuro on Espoon helmi.

– WeeGee houkuttelee matkailijoita monipuolisella tarjonnallaan. Samassa talossa toimivat Espoon kaupunginmuseo KAMU, Suomen Kellomuseo, Lelumuseo, Hevosenkenkä ja EMMA - Espoon modernin taiteen museo.

Näyttelykeskuksesta löytyy myös Espoon helmi, Futuro-talo, Valo vinkkaa.

Nuuksion kansallispuisto

Nuuksion kansallispuisto tarjoaa luontomatkailumahdollisuuksia lähellä pääkaupunkia.

Nuuksion kansallispuisto ja Suomen luontokeskus Haltia ovat Espoon tunnetuimpia kohteita ja syystä.

– On upeaa, että puoli tuntia Helsingin keskustasta sijaitsee alue, jossa on ihan oikeaa erämaaluontoa. Pääsy pääkaupungista erämaaluontoon ei ole monessakaan muussa pääkaupungissa mahdollista näin nopealla aikataululla.

Rantaraitti

Espoon Rantaraitti tarkoittaa Espoon merenrannan rantaviivaa määrittävää ainutlaatuista virkistys- ja ulkoilureittiä, joka on lähes 40 kilometriä pitkä.

– Reitin voi liikkua vesireittejä tai kävellen, Valo vinkkaa.

Nokkalan majakan rantakahvila Espoossa.

Samalla voi tutustua Espoon ainutlaatuiseen saaristoon, joka on Valon mukaan monelle vielä tuntematon. Palveluista Valo mainitsee Matinkylän uimarannan, Nokkalan majakan uuden rantakahvilan ja Haukilahden paviljongin.

– Kesäkuun puolesta välistä Espoossa on käytännössä julkinen liikenne saariin, kun reittiveneliikenne alkaa.

Hiihtoladut

Talvi on hemmotellut hiihtäjiä, ja Espoossa harrastukseen on tavallista paremmat mahdollisuudet.

– Koko kaupunki on täynnä hiihtolatuja. Huomionarvoisia ovat esimerkiksi Leppävaaran urheilupuiston ladut ja Oittaan ladut. Oittaalla riittää lunta myös niinä talvina, kun luonnonlunta ei ole saatavilla.

Pentalan saaristomuseon rantaa.

Pentalan saaristomuseo

Espoon helmi Saaristomuseo Pentala on monelle tuntematon.

Pentalan saaressa, vanhalla kalastajatilalla sijaitseva museo on auki kesäaikaan. Museoalueen muodostavat yli kymmenen erilaista rakennusta. Niistä vanhin, kalastajatorppa, on rakennettu 1790-luvun alussa.

Pentalan saaristomuseo.

Panimoravintolat

Espoo tunnetaan myös panimoravintoloistaan. Otaniemessä sijaitseva Fat Lizard on tuttu monelle espoolaiselle, mutta kaupunkiin on avattu myös toinen, Otaniemessä sijaitseva Olarin panimon TAPROOM, Valo vinkkaa.

Espoon valitsi vuoden matkailualueeksi Visit Finland, Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL sekä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy.

Vertailussa oli mukana yhteensä 111 kuntaa, seutukuntaa ja maakuntaa, joista majoitustilastoja on saatavilla ympäri vuoden.

Alueita arvioitiin seuraavin kriteerein: rekisteröityihin majoitusliikkeisiin saapuneiden vieraiden määrän kehitys, matkailijoiden viipymän kehitys sekä lomamatkailijoiden yöpymisten määrän tasainen jakautuminen vuoden ajalle eli sesonkivaihteluiden vähäisyys. Lisäksi rajatutkimuksissa haastateltiin maakunnassa vierailleita ulkomaalaisia ja heidän valmiuttaan suositella Suomea matkakohteena.

Espoo Marketing Oy:n Visit -tiimin vetäjä Miikka Valo kertoo Ilta-Sanomille, että valinta vuoden matkailualueeksi oli heille iso yllätys.

– Tämä on mielettömän hieno juttu meille. Tunnustuksen saaminen on osoitus pitkäjänteisestä työstä, jota Espoossa on tehty. Iso kiitos kuuluu kaikille alueen matkailutoimijoille, jotka ovat yhdessä olleet rakentamassa Espoon menestystä. Tämä antaa uskoa tekemiselle jatkossakin, Valo kiittelee.

Jatkossa Vuoden matkailualue Suomessa tullaan valitsemaan vuosittain. Huomionosoituksella halutaan kiinnittää huomiota asioihin, joiden kehittämisen tulisi olla matkailualueiden tavoitteena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?