Matkat

Eronnut Sanna, 42, muutti Espanjaan ja teki elintasoloikan: ”Tunnen olevani parempiosainen, kuin aiemmin”

Julkaistu:

Me Naiset
Helpompaa eläminen ja rahan tienaaminen ei Sanna Päivärinnan mukaan Espanjassa ole. ”Mutta puitteet ovat lähes ylelliset”, hän sanoo.
Torreviejassa on vielä hämärää, kun Sanna Päivärinta herää puoli kuudelta. Hän laittaa kahvipannun porisemaan ja venyttelee nopeasti. Sitten hän aukaisee läppärin ja tekee hetken töitä ennen kuin herättää poikansa ja kyyditsee tämän kouluun.

Sama kaava toistuu useimpina arkipäivinä. Toisinaan Sannan, 42, aamuun kuuluu sup-melontaa, tai sitten hän siirtyy tekemään töitä suoraan ulos Espanjan auringon alle.

Sanna muutti viisivuotiaan poikansa kanssa Torreviejaan syyskuussa 2018. Hän oli jo pitkään haaveillut asumisesta ulkomailla. Kun ystävä tarjosi hänelle työharjoittelupaikkaa, mikään ei tuntunut estävän surffiperhettä.

– Erosimme puolisoni kanssa reilu vuosi sitten, ja suunnitelmani muuttuivat hetkeksi. Puolen vuoden pohdinnan jälkeen totesin kuitenkin, ettei unelmani ulkomailla asumisesta ole kadonnut mihinkään. Samaan aikaan ero tuntui olevan yhä tiiviisti läsnä, ja halusin päästä aloittamaan kaiken alusta poikani kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Edukas kolmio ystävän avulla

Ennen lähtöään Sanna teki Suomessa kahta työtä, välillä kolmeakin. Silti hänellä ei ollut rahaa säästössä ennen lähtöä.

– Taustalla on kymmenen vuotta sitten konkurssiin kaatuneen yritykseni velat, joita lyhennän vielä vuoden. Se ei ole helpoin lähtökohta muuttoaikeille. Pienen budjetin elämä ja vanhemmuus vaativat suunnitelmallisuutta.

Torrevieja on Sannan mukaan täynnä kohtuullisen vuokratason loma-asuntoja. Niiden hinnat nousevat yleensä paljon kesäkuukausina. Asunnot vuokrataan yleensä heille, jotka tulevat ensimmäisenä näyttöön paikalle ja pystyvät lyömään heti käteen rahaa.

Ystävänsä avulla Sanna löysi sopivan kodin. Vuokrasopimus kirjoitettiin viikko ennen muuttoa. Tällä hetkellä Sanna ja hänen poikansa asuvat vuokralla kolmiossa. Vuokra on 450 euroa kuukaudessa.

Päälle tulevat sähkö ja vesi, jotka nostavat asumiskuluja: ne maksavat yhteensä noin 100 euroa kuussa. Lämpimämpinä kuukausina sähkölasku on selvästi pienempi.

Viikon ruuat 40 eurolla

Unelman toteuttaminen vaati Sannalta paljon töitä etukäteen. Ylläpitämisessäkin on hommansa. Sanna sanoo tekevänsä Espanjassa paljon töitä: päätyönsä henkilöstöhallinnon tehtävissä hän tekee etänä. Työnantaja on suomalainen.

Lisäksi hän tekee sivutöitä muun muassa sup-kouluttajana ja www-sisältöjen tuottajana. Sivutöiden tekemisen Sanna aikoo jättää pois vuoden päästä, kun hän on saanut lyhennettyä velkansa.

– Teen yhtä paljon töitä kuin Suomessa, ja käteen jää kulujen jälkeen aika lailla yhtä vähän. Mutta puitteet Espanjassa ovat tällaiselle aurinkoa ja lämpöä rakastavalle lähes ylelliset. Espanja on myös Suomea edullisempi maa.

Vuokran lisäksi peruselintarvikkeet ovat Sannan mielestä paljon halvempia Espanjassa. Hän tekee ruokaostoksensa yleensä paikallisessa ketjussa, josta tietää saavansa tuotteet halvemmalla. Kerran kahdessa viikossa hän hakee tuoreet hedelmät ja vihannekset sunnuntaimarkkinoilta.

– Viikon perustarpeisiimme riittää 40 euroa vallan mainiosti. Summa sisältää kodin ruokaostokset, herkut sekä tarpeelliset taloustarvikeostokset. Siihen päälle tulevat sitten ravintolakulut, eli yhteensä ruokaan kuluu noin 60 euroa viikossa.

– Tunnen olevani täällä Espanjassa parempiosainen kuin aiemmin muun muassa siksi, että minulla on mahdollisuus ruokailla ravintolassa useammin kuin Suomessa. Käymmekin syömässä ulkona kerran–kaksi viikossa. Tavallisesti minun ja poikani yhteinen ravintolalasku on 10–20 euroa, ja se sisältää viinin sekä jälkiruuan.

Lue tarkemmin Sannan elämästä Espanjassa Me Naisten jutusta. Jutussa hän kertoo, mistä asioista pitää erityisesti Espanjassa. Voit seurata Sannan kuulumisia myös hänen blogistaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt