Vuoria, Välimerta ja pittoreskeja pikkukaupunkeja – näin mahtavat maisemat odottavat Montenegrossa - Matkat - Ilta-Sanomat

Vuoria, Välimerta ja pittoreskeja pikkukaupunkeja – näin mahtavat maisemat odottavat Montenegrossa

Vuoria, Välimerta ja pittoreskeja pikkukaupunkeja – Montenegrossa odottavat mahtavat maisemat

Kotorinlahden parhaita näköalapaikkoja on Kotorin kaupungin yläpuolella oleva linnake.­

3.2.2019 15:40

Montenegron upealla Adrianmeren rannikolla on keskiaikaisia kujia ja kirkasvetisiä uimarantoja,

lyhyet välimatkat ja leppoisa tunnelma. Matkaohjelmaan on hyvä ujuttaa ainakin nämä viisi hienoa kohdetta.

1. Kotorinlahti

Sienirisotto ja päivän kala-annos jäähtyvät lautasilla; Perast-kylän rantaravintolassa maisemat vievät kaiken huomion. Syvänsininen meri kaartelee jylhien vuorten keskellä kuin vuono. Ohi lipuvien veneiden purjeet lepattavat kevyessä tuulessa. Pikkupaatit vievät matkailijoita lähisaareen, jossa kohoaa sinikupolinen kirkko.

Vieressä, rantakadun varrella, on huviloiksi muutettuja barokkipalatseja. Kesäasukkaat ja muut lomailijat loikovat aurinkotuoleilla ja kivitasanteilla pyyhkeiden päällä. Välillä joku molskahtaa uimaan.

Kotorinlahden rannoilla, Montenegron pohjoisosassa, on rentoa, välimerellistä ja huikean kaunista. Vuorten ja meren välissä on tilaa vain pikkukaupungeille, kylille ja muutamille pienille uimarannoille. Männyt ja sypressit tuoksuvat.

2. Kotorin kaupunki

Kotorinlahden rannoilla on sievän Perastin lisäksi muitakin pysähtymään houkuttelevia paikkakuntia. Herceg Novista, Kroatian rajan tuntumasta, löytyy arkista tunnelmaa, mutkattomia rantaravintoloita ja uimarantaa. Risanin nähtävyys ovat muinaisen roomalaishuvilan rauniot, jonka lattioita peittävät mosaiikit.

Kotorin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja suosittu vierailukohde. Kesällä siellä kannattaa vierailla aikaisin aamulla ja illalla, kun on rauhallista.­

Ylivoimaisesti viehättävin kohde on muurien suojaama, autoilta suljettu Kotorin vanhakaupunki, Unescon maailmanperintökohde. Liki 400 vuotta seutua hallinneet venetsialaiset ovat jättäneet rakennuksiin näkyvän puumerkkinsä.

Palatsien, kirkkojen ja kujien lumo löytyy tosin varmimmin vasta illalla, kun päiväretkeläiset poistuvat ja ilmapiiri rauhoittuu. Kynttilöillä valaistuja ravintoloita on joka aukiolla. Pääskyt kirkuvat kattojen yllä ja kissat naukuvat portailla.

3. Porto Montenegro

Häkellyttävän kokoiset yksityisjahdit ja purjeveneet poseeraavat laituripaikoillaan, rivi toisensa vieressä. Niiden kyljessä levittyy lomahuoneistojen, ylellisen hotellin ja liiketilojen muodostama luksuskylä. Putiikeissa myydään merkkivaatteita, asusteita ja veneitä.

Porto Montenegrossa on glamouria. Pursiseuran uima-altaalla kelpaa paistatella päivää.­

Porto Montenegron muodikas satama-alue erottuu tyystin muusta Kotorinlahdesta ja on nähtävyys juuri siksi. Sen kävelykaduilla on mukava kuljeskella tovi ja poiketa jollekin terassille katselemaan ohikulkijoita – tyylikkäämpiä ihmisiä ja ravintoloita ei Montenegrossa juuri tule vastaan.

4. Budva

Jos kaipaa ympärilleen iloa ja elämää, kannattaa mennä Budvaan, maan suosituimpaan rantakohteeseen. Mereen kurottuva soma vanhakaupunki on täynnä ravintoloita ja baareja, ihmisiä ja musiikkia.

Budvassa on kaunis pieni vanhakaupunki, paljon ravintoloita ja monta suosittua uimarantaa.­

Kaupunkirannat täyttyvät nopeasti, mutta kauempana on väljempää. Kalliorinteiden reunustamille Mogren-rannoille pääsee kävellen muutamassa minuutissa, pitkälle Jaz Beachille kulkee bussi ja lähisaaren rannalle mennään veneillä.

5. Sveti Stefan

Idyllisen Sveti Stefanin hotellisaaren edustalta löytyy sekä julkinen ranta että yksityisranta. Saarelle pääsevät vain hotellin ja sen ravintolan asiakkaat.­

Rannikon idyllisin ja kuvauksellisin kohde on Sveti Stefanin pikkusaari, joka yhdistyy mantereeseen pengertiellä. 1400-luvulla rakennettu kalastajien kylä toimii nykyään hotellina, ja saarelle pääsevät vain sen vieraat tai ravintolaan pöytävarauksen tehneet asiakkaat – mutta saaren ihailu onnistuu parhaiten rannikon suunnasta; mäntyjen varjostamalta kävelytieltä tai julkiselta pikkukivirannalta, jota huuhtoo lämmin, kirkas Adrianmeri.

 

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Info

  • Montenegro sijaitsee Balkanin niemimaalla Kroatian vieressä. Rannikolla voi liikkua vuokra-autolla tai bussilla.

  • Montenegroon tehdään Suomesta valmismatkoja.

  • Autoilevan omatoimireissaajan on kätevintä lentää suoralla lennolla Kroatian Dubrovnikiin ja vuokrata auto lentokentältä. Sieltä on 20 kilometrin matka Montenegroon. Rajan ylitys on sujuvaa.

  • Valuutta on euro. Hintataso on melko edullinen, mutta nousussa. Rannikolla on sisämaata selvästi kalliimpaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?