Saako lentokoneessa vaihtaa istuinpaikkaa toisen matkustajan kanssa? ”Minuutti sen jälkeen, kun istuin uudelle paikalleni...”

Julkaistu:

Lentomatkat
Matkailun asiantuntijat kertovat, onko hyväksyttyä kysyä lentokoneessa paikan vaihtamista toisen matkustajan kanssa.
Onko sinullakin matkaetiketti hukassa?

Ei hätää, moni muukin miettii matkoillaan lentomatkailuun liittyviä kohteliaisuussääntöjä.

Kannattaako lentohenkilökunnalle antaa tippiä? Saako lentokoneen laskeuduttua taputtaa?
Tai mitä pitäisi tehdä, kun vierustoveri nykii sinua hihasta ja haluaisi vaihtaa paikkaa kanssasi? Pitäisikö heltyä, kun pariskunta on varannut liput eri puolilta konetta ja haluaisi nyt istua vierekkäin? Tulisiko paikka antaa suosiolla bisnesmiehelle, joka ei haluaisi tehdä töitä ikkunapaikalla, vaan havittelee käytäväpaikkaasi?

Tähän visaiseen kysymykseen ottaa kantaa maailman johtava matkailualan julkaisu Condé Nast Traveler, jonka haastattelemat asiantuntijat pohtivat kysymystä eri kannoilta.

Kuten niin monesti muulloinkin elämässä, tähänkään kysymykseen ei löydy täysin yksioikoista vastausta.

”En suostuisi”

Matkailukirjoittaja Nina K. Hahn ei myöntyisi paikanvaihtajien pyyntöihin. Syy ei kuitenkaan ole niin itsekäs kuin voisi luulla.

– Kärsin lentopelosta ja minulta on mennyt useita vuosia selvittää lentokoneen mukavin paikka, Hahn selittää.

Matkailukirjoittaja ei siis hevillä luovu paikasta, jossa hän tuntee olonsa rauhalliseksi.

Mutta vaikka Hahn ei kärsisi lentopelosta, miettisi hän kaksi kertaa ennen paikanvaihtoa. Edes turistiluokan istuimet eivät nimittäin ole vertailukelpoisia keskenään.

Sitä paitsi, lentokoneen paras paikka voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita.

IS on kertonut aiemmin, että nälkäisen lentomatkustajan kannattaa varata paikka matkustamon etuosasta. Ruoka- ja juomatarjoilu aloitetaan nimittäin yleensä sieltä.

Silloin ruokavaihtoehtojakin on tarjolla yleensä enemmän eikä mahdollisen turbulenssin keskeyttämä tarjoilu ehdi haitata.

Useimmissa lentokoneissa ensimmäisellä rivillä on myös hieman enemmän jalkatilaa kuin muilla paikoilla. Lisäksi etuosasta pääsee nopeasti ulos.

”En tunne sääliä”

Matkailija Sebastian Modak ei tunne sääliä, kun hän kohtaa lentokoneessa pariskunnan, joka on varannut paikan eri puolilta konetta. Kun he sitten esittävät kysymyksen paikanvaihdosta, Modakin vastaus on lyhyt ja ytimekäs ei.

Paljon matkaileva Modak muistuttaa, että kenellä tahansa on mahdollisuus vaihtaa paikkaa ennen lentomatkaa, kunhan vain tekee lähtöselvityksen ajoissa.

– Kun kaikki nämä vaihtoehdot ottaa huomioon, on julkeaa ehdottaa toiselle paikan vaihtamista, Modak kommentoi.

Modakin sääntöön liittyy poikkeus: jos hän näkee, että peloissaan oleva lapsi haluaa vaihtaa paikkaa, hän suostuu siihen – mutta ei sentään mielihyvin.

”Tuntui nololta kieltäytyä”

Lehden avustaja Erin Florio muistelee lentomatkaansa vuosia sitten.

Florio oli matkalla Rio de Janeiroon, kaupunkiin, jossa hän ei ollut koskaan aikaisemmin vieraillut. Ajatuksena oli, että Florio voisi ihastella suurkaupungin maisemia myös ilmasta käsin. Tästä syystä hän oli varannut ikkunapaikan siitä kohtaa lentokonetta, jossa siipi ei peitä näkyvyyttä.

Koneessa oli kuitenkin pariskunta, joka oli varannut paikat eri puolilta konetta. Jostakin syystä Florio suostui pyyntöön, kun rouva kysyi päästä istumaan miehensä viereen, eli Floresin paikalle.

– Tuntui nololta kieltäytyä. Niinpä istuuduin kaksi riviä kauemmas, keskiriville, kauas ikkunasta ja perheen viereen, jossa oli kolme alle seitsemänvuotiasta lasta.

Kaiken lisäksi istuimia vaihtanut nainen oli kotoisin Rio de Janeirosta. Häntä suurkaupungin maisemat eivät siis juurikaan hetkauttaneet.

Floriolla on matkustajille vain yksi neuvo: et voi pyytää vaihtamaan paikkaa, ellei syysi ole todella hyvä.

Suoraan ykkösluokkaan

Kaikki eivät suhtaudu paikan vaihtamiseen yhtä nihkeästi.

Yksi heistä on freelance-toimittaja Caitlin Moscatello, joka muistelee tapausta lennolla Miamista New Yorkiin.

Moscatello tarjosi paikkaansa perheelle, joka oli sijoiteltu eri puolille konetta.

– Minuutti sen jälkeen, kun menin istumaan uudelle paikalleni, lentoemäntä tuli, otti käsimatkatavarani yläpuolella olevasta lokerosta ja pyysi tulemaan mukaansa, Moscatello muistelee.

Lentoemäntä oli niin mielissään naisen kohteliaisuudesta, että vei hänet istumaan uudelle paikalle koneen ykkösluokkaan.

Moscatellolla onkin ihmisille yksi muistutus.

– Karma on totta.


Kuvittele itsesi toisen tilanteeseen

Condé Nast Travelerin avustaja Laura Dannen Redman suosittelee tarkastelemaan asiaa toisen ihmisen näkövinkkelistä.

Hän on nimittäin huomannut, että tultuaan äidiksi monet tilanteet tulevat yllätyksenä, vaikka hän kuinka kuvittelisi suunnittelevansa elämäänsä etukäteen. Paikkavaraus lentokoneessa voi siis helposti mennä pieleen, kun elämässä on kiireitä liiankin kanssa.

Redman on joutunut turvautumaan monesti tuntemattomien ihmisten ystävällisyyteen. Samasta syystä hän on valmis joustamaan myös itse.

– Jos olen tilanteessa, että voin helpottaa jonkun elämää, kun olemme ahtautuneena siihen putkiloon yläilmoissa, teen sen.

Tiettyjä sääntöjä Redman osaa kuitenkin kiltteydelleen asettaa. Pelkät pitkät jalat eivät ole syy sille, että voisit pyytää vaihtamaan paikkaa.

Pyydä ihmeessä

Myös kuvatoimittaja Meg Reinhardt on sitä mieltä, että paikan vaihtamista pitäisi rohkeasti pyytää, jos siltä tuntuu.

– Sillä mikä olisi pahin asia, joka voisi tapahtua? Ein sanominen?

Reinhardt ei silti liiemmin vaihtele paikkaa lentokoneessa itse, mutta kun hän päättää kysyä asiasta, hän haluaa, että myös paikanvaihtaja hyötyy tilanteesta.

– Siksi kysyn paikan vaihtamista henkilöltä, joka istuu pari penkkiriviä taaempana. Näin he hyötyvät, kun pääsevät siirtymään eteenpäin, Reinhardt kertoo.

Edessä istumista pidetään tietyissä monesti takarivejä parempana vaihtoehtona, sillä koneesta pääsee näin laskeutumisen jälkeen nopeammin pois, ainakin jos uloskäynti tapahtuu vain etuovesta.

Jätä matkatavarat niille sijoilleen

Condé Nast Traveler pohtii paikan vaihtamista kohteliaisuussääntöjen kannalta, mutta toinen matkailualan julkaisu, Travel + Leisure miettii myös turvallisuusseikkoja.
Paikan vaihtaminen voi tietyissä tapauksissa vaikuttaa lennon sujuvuuteen, Travel + Leisure esittää. Isossa, laajarunkoisessa lentokoneessa matkustaja voi vaihtaa paikkaa kauaskin alkuperäisestä istuimesta, ja vaikutus tasapainoon on vähäpätöinen. Kapearunkoisessa lentokoneessa tilanne voi olla eri, mutta turvallisuuteen paikanvaihto ei vaikuta.

Toisinaan istuimen vaihto on kielletty lentoyhtiön säännöissä. Esimerkiksi amerikkalainen lentoyhtiö United on määritellyt, ettei tavallisella economy-luokan lipulla matkustava saa vaihtaa paikkaa ilman lisämaksua.

Levottomien sielujen täytyy muistaa ennen paikanvaihtoa vielä yksi tärkeä seikka. Matkatavaralokeroissa olevia tavaroita ei sovi kesken matkaa vaihtaa paikasta toiseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt