Matkailuyrittäjä paljastaa: Tällaista erikoiskohtelua kiinalaiset turistit saavat Suomessa

Kiinalaisturistille kannattaa tarjota kuumaa vettä ja vinkata, missä on hyvä kiinalainen ravintola, kertoo matkailualan yrittäjä.

30.1.2019 19:00

Majoittaja, kai tiedät, missä on lähin kiinalainen ravintola? Jos tahdot tarjota kiinalaisille asiakkaillesi mahdollisimman sujuvan reissun, kannattaa selvittää. Moni kiinalaisturisti syö nimittäin mielellään kiinalaisessa ravintolassa myös Suomessa, selviää Visit Finlandin jo aikaisemmin julkaisemasta vinkkilistasta, joka on suunnattu matkailualalla työskenteleville ja alan yrittäjille.

Kiinalaiset matkustavat perinteisesti Suomeen ryhmissä, mutta Visit Finlandin tuote- ja sisältöjohtaja Kristiina Hietasaari kertoo, että asia on muuttumaan päin.

– Entistä enemmän Suomessa matkustavat kiinalaiset alkavat olla itsenäisesti Suomeen tulevia nuorempia, eikä niinkään ryhmämatkailijoita, Hietasaari sanoo.

Hietasaari kertoo, että kiinalaisturisteja kiehtovat Suomessa paitsi talvinen Lappi, joulupukki ja revontulet myös pohjoismainen elämäntapa, mitä tullaan Hietasaaren mukaan katsomaan Helsinkiin ja muutenkin Etelä-Suomeen.

– Kun kiinalaisturismi alkoi, matkailijoille riitti, että täällä näki sinistä kirkasta taivasta, mikä oli jo ihmetyksen aihe. Taivasta näkee toki muuallakin, mutta Helsinki on siinä mielessä pääkaupunkina ainutlaatuinen, että se on luontoystävällinen ja ihmisen kokoinen. Kiinalaiset hakevat autenttisia ja aitoja elämyksiä ja Suomen kaltaisessa maassa niitä on helppo löytää.

Visit Finlandin vinkkilista opastaa, mitä asioita kiinalaismatkailijat arvostavat reissun päällä.

1. Vaikka listan mukaan kiinalaiset syövät mielellään kiinalaista ruokaa, he maistelevat mielellään myös paikallisia ruokia.

2. Ruokailun yhteydessä kiinalaisille on hyvä tarjota kuumaa vettä ja teetä.

3. Hotellihuoneeseen on hyvä varata mahdollisuus keittää vettä itse. Myös pienimuotoinen hedelmätarjoilu tai esimerkiksi kirsikkatomaatit hotellihuoneessa ilahduttavat kiinalaisturisteja.

4. Turistien suosimilla seuduilla kannattaa kaupitella merkkitavaroita. Kiinalaiset ostavat Suomessa ja muualla Euroopassa mielellään luksusmerkkien tuotteita, sillä niiden verotus on Kiinassa korkeampaa kuin Euroopassa.

5. Visit Finland neuvoo, että turisteille suunnattuja matkamuistoja ja tavaroita kannattaa nimetä kiinaksi, jotta ne kiinnittävät kiinalaisen turistin huomion.

6. Moni palvelu, kuten kartta tai opaskirja kannattaa tarjota kiinaksi, sillä moni turisti ei taida englannin kieltä kovin hyvin. Visit Finland opastaa, että esimerkiksi autovuokraamoiden olisi järkevää hankkia myös kiinan kielisiä navigaattoreita, sillä kokenut kiinalaismatkailija on kiinnostunut myös omatoimisesta autoilusta kohdemaassa.

7. Palveluita kannattaa Visit Finlandin mukaan havainnollistaa kuvilla ja videoilla, sillä ne helpottavat kommunikaatiota.

8. Tarinat ja historia kiinnostavat kiinalaisvieraita, oli kyse sitten esineestä tai alueesta, jossa vieraillaan.

9. Tekeminen, joka vaatii kevyttä liikuntaa ja soveltuu ryhmille on kiinalaiseen makuun. Esimerkiksi poro- ja huskyajelut, risteilyt, retkeily tai jopa marjanpoiminta voi olla kiinnostavaa ohjelmaa matkan aikana.

10. Oppaan kannattaa viedä kiinalaisturisteja valokuvauksellisiin ja kauniisiin ympäristöihin, sillä valokuvaaminen on monelle kiinalaiselle tärkeä osa lomaa. Visit Finlandin mukaan valokuvaamisessa on kyse sekä itse valokuvaamisen ilosta myös siitä, että kuvien välityksellä voi jakaakseen kokemuksiaan sosiaalisessa mediassa.

Moni vinkki on tuttu myös matkailuyritys Luova Finlandin luovalle johtajalle Sanja Heiniselle. Heininen pyörittää kiinalaisen miehensä kanssa yritystä, joka tarjoaa matkaopaspalveluita kiinalaisturisteille.

Heininen kertoo, että esimerkiksi kuuman veden suosiminen kylmän sijaan liittyy laajemmin siihen, että kiinalaiset nauttivat mieluummin elintarvikkeet lämpiminä kuin kylminä. Heinisen mukaan Kiinassa on myös tapana kiinnittää huomiota tietynlaiseen tasapainoon: jos syö jotakin kuumaa, sen kanssa myös juodaan kuumaa. Heininen kertoo, että moni kiinalainen kantaa mukanaan termospulloa, jota he täyttävät kuumalla vedellä päivän aikana.

Heinisen mukaan moni majoitusyritys tarjoaa kiinalaisille vieraille aamupalalla esimerkiksi lämmintä riisivelliä.

Heininen ja hänen puolisonsa puhuvat asiakkailleen kiinaa.

– Moni ei pärjää englannilla, ja juuri siksi on tärkeää, että opas osaa kiinaa.

Vaikka useat kiinalaiset matkaavat mieluiten isoissa ryhmissä, Luova Finlandin asiakkaina on yleensä pienempiä, maksimissaan kymmenen hengen ryhmiä. Viimeisimpänä asiakkaina oli kiinalaispariskunta, joka vietti Suomessa viikon. Heininen ja tämän puoliso veivät pariskunnan ensin Rovaniemelle tapaamaan joulupukin ja sitten Helsinkiin.

– Olimme paikallisilla kylässä ja kävimme heidän kanssaan pilkkimässä, Heininen sanoo.

Juuri kevyet ulkoiluaktiviteetit kiinnostavat hänen mukaansa monia. Kesäisin he vievät matkailijoita esimerkiksi Sipoon saaristoon, missä turistit pääsevät poimimaan marjoja ja uimaan. Heinisen mukaan luonnon hiljaisuus on monelle eksoottista ja heiltä on kysytty, onko luonnossa turvallista, kun ympärillä ei ole muita ihmisiä.

– Yksikin sanoi kerran, että luonnossa on niin hiljaista, että siellä kuulee melkein oman sydämen äänen.

Heinisen mukaan Visit Finlandin tieto siitä, että kiinalaiset syövät mielellään myös Suomessa kiinalaista ruokaa, pitää kutinsa.

– Monella kiinalaisella ravintolalla on eri menu kiinalaisille asiakkaille, Heininen sanoo.

Hänen mukaansa monissa Suomen kiinalaisissa ravintoloissa saatetaan vielä kysyä asiakkailta, mistä päin Kiinaa he tulevat, jotta he voivat tehdä asiakkaille oikeanlaista ruokaa.

Lue lisää: Turistit keksivät K-Supermarketista lihaisan erikoisherkun, jota viedään ulkomaille – hinta 197 €/kg

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?